Verimlilik hayatımızda değişkenlik gösterdiği için sabit bir şekilde tutmak zordur. Bazen kendinizi bir köle gibi hissedersiniz, hiçbir şey sizi mutlu etmez ve kendinize eziyet edersiniz. Öte yandan, kendinize asla toz kondurmadan yaşamaya devam eder, plansız programsız bir şekilde hayat sürdürürseniz, ne çevrenize ne de kendinize bir faydanız olur.
Verimlilik İçin Neler Yapabiliriz
Peki, kendimizi bir düzen içerisine sokup, hem sosyal hayatta hem iş hayatında nasıl başarı sahibi oluruz daha önce düşünmediğinize eminiz. Aslında verimlilik ilkeleri, kendi kurallarınızın dışına çıkmadan ilerlemek ve başarı için mücadele etmektir. Bildiğiniz üzere verimlilik demek kalite ve başarı demektir. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan verimlilik ilkeleri hakkında neler konuşacağımıza bir bakalım.
Verimlilik
Bazı insanlar, çevrelerindeki başka insanların verimli geçirdiği hayatlara takıntılı olabilirler. Onlar için verimli bir hayat geçirmek, başka insanların hayatlarını taklit etmek gibi düşünülebilir, bu yanlıştır. Elon Musk’ın saat kaçta uyuduğunu yada Vın Diesel’in kahvaltıda ne yediğini bilmeniz size bir şey kazandırmayacaktır.
Unutmayın, Elon Musk uyumak için eve gitmek yerine iş yerinde uyuduğu için başarı sahibi olmadı. Hatta bazı açıklamalarında, uzun saatler boyunca çalışmak için kendini parçaladığını, ama bunun yanlış olduğunu kendi de söylemiştir. Bu onun için işe yaramış bir şey olsa da, sizin için faydalı olacak diye bir kural yok. Verimlilik konusunda bu noktalara daha dikkatli olmanızda fayda var.
Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
- Kişisel değerler : Her şeyden önce, hayatınızda neye değer verdiğinizi bilmeniz gerek. Değerler, davranışlarımız ve üretkenliğimiz için en önemli pusulamızdır.
- Motivasyon Nasıl Çalışır : Pek çok kişi başarılı insanların kendilerini nasıl motive ettiklerini öğrenmek ister, bu yanlıştır. Bunun yerine, motivasyonun ne demek olduğunu, kendi motivasyonunuzu nasıl sağladığınızı kendiniz için belirlemelisiniz.
- Neden Erteliyorsun : Bu çok kişisel bir durumdur. Kötü veya başarısız bir insan olduğun için ertelemiyorsun. Önceliklerini bilmediğin için, motivasyonun olmadığı için ertelemek sizin için bir bağımlılık haline dönüşmüş olabilir.
İşinizin Kalitesine Odaklanın
Modern çalışma kültüründen dolayı ‘’ daha fazla çalışmak daha fazla kazanç ‘’ algısı oluşmuş. Bu doğru bir şey değil. Eğer yaptığınız işin günden güne çoğalması size kazanç getirse bile kalitenizin düşmesine sebep oluyorsa, aslında kaybeden siz olursunuz. Günde 16 saat çalışan biri ile günde 6 saat çalışan birini düşündüğümüz zaman, daha fazla çalışan daha düzgün iş yapmıyor. Araştırmalara göre, verimli ve düzenli çalışan insanlar, çok çalışan insanlara göre daha kaliteli üretim yapmaktadır. Yapmamız gereken şey, günün en verimli saatlerini, düzenli ve planlı bir şekilde değerlendirmek olacaktır.
Dikkat Dağıtıcı Şeylerden Uzak Durun
Verimlilik herkesin bildiği fakat çok umursamadığı bir durumdur. Çalışırken bir anda bir sıkılma gelir ve telefonunuzu elinize aldığınızda sosyal medyada dolaşırken bir bakmışsınız saatler geçmiş, ama siz hala iş yapmamışsınız. Sosyal medyanın asıl amacı sizi başladığınız andan itibaren aktif ve sosyal tutmaktır. Modern teknoloji sizi tamamen kendine çekmek ister. Bunu gibi birçok durum aslında sadece dikkatimizi çekmek için. Bütün her şeyi düşündüğümüz zaman, modern teknoloji ikiye ayrılıyor; Kendi dikkatimizi kendimiz kontrol altında tutarız, yada birileri bizi kontrol altında tutar.