Uzaktan eğitimin yararları ve zararları konusu günümüzde git gide önem kazanan bir olgudur. Uzaktan eğitim telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik araçlarla internet üzerinden sağlanan bir eğitim modelidir. Teknolojinin hız kazanmasıyla bireylere zaman tasarrufu sağlayan bir kavramdır. Eğitim sürecini kısaltan ve konfor alanını terk etmeden öğrenme sağlayan bir metottur. Ayrıca ulaşım ve çalışma ortamı maliyetlerini de ortadan kaldırmaktadır.
Uzaktan Eğitimin Yararları ve Zararları Nelerdir?
Uzaktan eğitim kavramı eskiye nazaran daha çok tercih edilen bir olgu haline gelmiştir. Bunun sebepleri arasında kolay ulaşılabilir, basit ve zaman tasarrufu sağlaması gibi etmenler yatmaktadır. Eğitim sürecinin yanı sıra meslek hayatında da oldukça büyük yararlar sağlamaktadır. Kişilerin gerekli görüşmeleri evlerinden basit ve etkili bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktadır.
Uzaktan Eğitimin Yararları
Uzaktan eğitim kavramı okul dönemindeki bireylere ve meslek gruplarına zaman tasarrufu sağlamaktadır. Farklı kıtalarda, ülkelerde ve illerde yaşayan bireyleri basit ve kolay bir şekilde bir araya getirmektedir. Globalleşen dünyada iletişim sorunlarına cevap veren en iyi çözüm önerileri arasında yer almaktadır. Yer ve zaman sorunlarını ortadan kaldırarak 7/24 hizmet sunmaktadır. Ayrıca eğitim ve iş alanlarında fırsat eşitliği sağlamaktadır.
Klasik eğitim sürecindeki maliyetleri azaltarak finansal tasarruf sağlamaktadır. Kapsam olarak klasik eğitim metotlarıyla kıyaslandığında çok daha geniş bir kitleye hitap etmektedir. Öğreten ve öğrenen arasında dolaysız bir iletişim kanalı sunmaktadır. Çeşitli sebeplerden ötürü eğitimine ara vermek zorunda kalmış kişilerin devamlılığını sağlamaktadır. Yakın dönemden örmek vermek gerekirse covıd 19 salgını gibi durumlarda eğitim sürecinin aksamasını engellemektedir. Kişilerin eğitim hayatında duraklamalara neden olan sorunları ortadan kaldırmaktadır.
Engel durumu olan bireylerin eğitimine devam etmesini sağlaması açısından da oldukça önemlidir. Engel durumu olan kişilerin klasik eğitimdeki ulaşım giderlerini ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca engellilik gibi sorunları olan kişilerin adaptasyon sorunlarını yaşaması engellemektedir. Kolay ulaşılabilir ve basit olması açısından eğitim sürecini hızlandırmaktadır.
Diğer eğitim metotlara göre beslenme, ulaşım ve barınma gibi ihtiyaçları ortadan kaldırdığı için daha maliyetsizdir. Bu şekilde zaman tasarrufunun yanı sıra finansal anlamda da tasarruf sağlamaktadır. İş hayatın da aktif olan bireylerin işlerini aksatmadan devam edebilmelerini sağlamaktadır. İş hayatında hamilelik ve doğum gibi süreçler de bireylerin eğitimini ve işini aksatmadan sürdürmelerini sağlamaktadır.
Uzaktan Eğitimin Zararları
Uzaktan eğitimin yararları yanında zararlı etkileri de mevcuttur. Klasik eğitim sisteminde öğretmen ve öğrenci arasında birebir iletişim sağlanır. Yüz yüze yapılan bu iletişim de geri bildirim almak oldukça basit ve etkilidir. Bu sistem ile geri bildirim almak konusunda yetersiz kalmaktadır. Geri bildirim almanın önemli olmasının nedeni öğrenme sürecini kolaylaştırmasıdır. Uzaktan eğitim bu bağlamda klasik eğitime göre geri planda kalmaktadır.
Bu sistemde akademik bilgi birikimini arttırsa da iletişim becerilerinin gelişiminde yetersiz kalmaktadır. İletişim becerilerinin geri kalmasından dolayı bireyler teorik bilgiye sahip olsalar da pratik bilgide başarışı olamamaktadır. Bilgi akışının sağlanmasına rağmen bilgi aktarımında bireyler zayıf kalmaktadır. Buda bilgi aktarımında yüz yüze ve dolaysız iletişimin önemini gün yüzüne çıkarmaktadır.
Bu sistemde belirli kurallar dâhilinde sınırlı kalmaktadır. Beşeri ve sosyal bilimler konusunda kişilere büyük yarar sağlamaktadır. Diğer yandan mühendislik ve veterinerlik gibi uygulamalı bilimlerde pratikten yoksun olduğu için başarı sağlayamamaktadır. Günümüz için pratikten ziyade teorik bilgi aktarımını sağlamaktadır. Gelecekte teknolojinin gelişmesiyle pratik bilgi konusunda da yeterli olması öngörülmektedir.
Uzaktan eğitim sisteminin aktif olarak sağlanması için telefon, bilgisayar ve internet ağı gibi materyallere sahip olunmalıdır. Bu araç ve gereçlere sahip olan kişi sayısı göz önüne alındığından yoksun olan bir sınıfın da var olduğu görülmektedir. Bilgisayar ve telefona sahip olunsa bile internet kullanımı için gerekli alt yapı yetersizlikleri uzaktan eğitimin gerçekleşmesine engel olmaktadır. Ayrıca uzaktan eğitim de kullanılan araç ve gereçlerin belirli bir kalite standardı olmadığı için eşitsizlik yaratmaktadır.
Ses ve bağlantı sorunlarının yaşanması uzaktan eğitimin aksamasına neden olmaktadır. Bu eğitim sürecindeki bunlar gibi sorunlar kişide motivasyon eksikliğine neden olmaktadır. Sorunlar giderildiği takdirde başarı oranının daha da yükseleceğini öngörmek mümkündür. Teorik bilgi aktarımındaki başarının yanı sıra pratik bilgi de de gelişim gösterilmesi sorunları gidermek konusunda daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.