Birçok yeni mezun gibiysen ve üniversiteden sonra nasıl iş bulunur konusunda kendini sıkıntıya sokuyorsan, bu konuda sizlere ipuçları vereceğiz. İlk iş arayışına çıkmak moral bozucu olabilir ancak bunu eğlenceli bir hale dönüştürebilirsin.
5 Yöntem İle Üniversiteden Sonra İş Bulun
Mezun olduktan sonra nasıl bir yol izlemen gerektiği konusunda makalemiz içerisinde sizlere bilgi verdik. Bilmen gereken en önemli şeylerden biri, verilen emeğin yerini hiçbir şey tutmaz. İlk iş aramaya başlamak ve kariyerin için ilk adımları atmak istiyorsan bu adımları takip ederek başlayabilirsin.
Özgeçmişini Her Uygulama İçin Özelleştir
Üniversiteden sonra nasıl iş bulunur sorusu son zamanlarda merak edilmektedir. Günümüzde çoğu şirket, özgeçmişleri tam anlamıyla taramak için anahtar kelelerden yardım almaktadır. Yani, özgeçmişin doğru anahtar kelimeleri içinde barındırmıyorsa, elendin. Bunun olmasını istemiyorsan, Pennsylvania Üniversitesi Kariyer Hizmetleri profesörü Hewitt, iş ilanlarında görünürlüğü daha da arttırmak için bazı şeyleri yapman gerektiğini söylemektedir. İş gereksinimleri JavaScript veya Python gibi teknik açıdan bilgi gerektiriyorsa, öncelikle bu terimlerin özgeçmişinizin içerisinde olması gerekmektedir.
Yeni İş İlanlarını Sıklıkla Kontrol Et
Üniversiteden sonra nasıl iş bulunur sorusunun cevabı yeni iş ilanları kontrol etmektir. Bir işe başvurmak istiyorsanız en iyi zamanı iş ilanının yayınlandığı 48 saat içerisidir. Bundan dolayı yeni iş ilanlarını devamlı olarak kontrol etmelisiniz. İyi bir rutin oluşturarak her sabah uyandığınızda öncelikle yeni iş ilanlarını kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Kariyer platformlarından ziyade potansiyel iş verenlerin sosyal medya hesaplarını da takibe alabilirsiniz.
Mezun Ağını Kullan
Üniversiteden sonra nasıl iş bulunur sorusunun bir diğer diğer cevabı mezun ağını kullanın. Sektör veya belirlediğiniz şirket adına daha çok bilgiye ulaşmak istiyorsanız, üniversite mezunlarının yazdığı yazıları inceleyebilirsiniz. Hewitt, çoğu üniversite mezunlarıyla iletişim kurabilmeniz için belirli platformlar üzerinde iletişim kurabileceğiniz kanallar olduğunu söylemektedir. Ancak, mezunlara nasıl bir şekilde yaklaştığınız ise önem gerektiren bir durumdur.
Hewitt, birisiyle iletişime geçtiğiniz anda hemen iş konuşmaya başlamamalısınız diyor. Bunun yapmak yerine önce insanlarla buluşmayı teklif etmeli ve birer kahve ikram etmelisiniz. Böylelikle daha kaliteli bir sohbet ortamı kurarak insanlarla daha iyi bilgi alışverişi sağlayabilirsiniz.
Eğer bu şekilde insanlara yaklaşırsanız, daha fazla yardım alabilirsiniz. Bunu yapmak yerine mail yoluyla iletişim kurmak isterseniz şu yolu deneyebilirsiniz. Örnek verecek olursak; “Merhaba, ismim Fatih dedikten sonra okuduğunuz üniversiteyi ve okuduğunuz bölümü yazın. Ardından iletişim bilgilerinizi mezunlar topluluğu sayesinde aldım. Günlük olarak neler yaptığınız ve kariyer hayatımı nasıl oluşturduğuma dair sizden 20 dakikanızı rica edeceğim. Özgeçmişimin kopyasını sizin için ekledim. Oradan benim hakkımda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sektörel Gelişmelerden Haberdar Olun
Üniversiteden sonra nasıl iş bulunur sorusunun en önemli maddesi ise sektörünüz ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinin. Henüz bir iş yapıyor olmasanız da, ilgilendiğiniz alanda neler olup bittiği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu hususta aşağıdaki şu adımları takip edebilirsiniz.
- Ticaret yayınlarını ve alanınızla ilgili oluşturulan dergileri okuyun.
- Profesyonel sosyal medya gruplarına katılarak aktiflik sağlayın.
- Şirketlerin ve sahiplerinin sosyal medya hesaplarını takip edin.
Bu adımları uyguladığınız taktirde daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz ve daha işe başlamadan sektör hakkında deneyim kazanmaya başlayabilirsiniz.
Mülakata Hazır Olun
Üniversiteden sonra nasıl iş bulunur sorusunun son cevabı ise iş görüşmesine gitmeden hazır olun. Bir iş teklifi alabilmeniz için öncelikle mülakat aşamasını geçmeniz gerekmektedir. Sizlere “Beş yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz”, “Güçlü ve zayıf kaldığınız yönleriniz neler” gibi yaygın mülakat soruların için önceden hazırlık yaparak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Daha sonra endüstrideki sıcak haberler ve çalışmak istediğiniz şirket hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyebilirsiniz.
Dalton, size sorulan temel sorular için şirket hakkında daha iyi araştırma yapmalısınız diyor. Çoğu şirket, şirketimizin en çok ilgilendiğin yanı nedir veya kişisel olarak en büyük rakibiniz kimdir gibi soruları sizlere yöneltecektir. Çalışabileceğin potansiyel şirket veya şirketler hakkında detaylı bilgiye sahip olabilmek için web sitelerini inceleyebilir yada görüşebileceğiniz herhangi bir yetkiliyi bularak bilgi alışverişi sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, kültür, maaş ve fırsatlar hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, çalışanların profillerine bakabilir ve sosyal medya hesaplarını takibe alabilirsiniz. Son olarak, profesyonel bir görünüme sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Mülakat için uygun kıyafetler, olgun ve kendinden emin bir ses tonu ve düzgün paylaşımlar yaptığınız sosyal medyanızın olması sizin için çok önemlidir. Bu aşamaları asla ertelememeli ve son dakikaya bırakmamalısınız.