Üniversitede yapılmaması gerekenlerin neler olduğunu sizlere bu yazımızda detaylı bir şekilde vereceğim. Üniversite öğrencilerine aslında hayatlarında çok önemli bir noktada olduklarını ve bu geçirdikleri zamanın ne kadar önemli olduğunu söylemek isteriz. Çoğu öğrenci, üniversite hayatına adapte olurken aslında neden orda olduklarını ve ne yapmaları gerektiğini unutmaktadır. Bunun yanı sıra farklı insanlar ve farklı ortamlarla buluşan üniversiteli gençler devamında birçok hata yapmaktadır. Şimdi sizlerle birlikte üniversitede yapmamanız gerekenler adlı makalemizi incelemeye başlayacağız.
Para Harcamayın
Tabi ki para harcamayın derken asla harcamayın paranız olduğu gibi cebinizde kalsın demeyeceğiz. Ancak, söylemek istediğimiz şey paranızı gereksiz yere harcamamanızdır. Üniversitede okuyan gençlerin çoğu ailelerin gönderdiği para ile geçimini sağlamaktadır. Diğer bir kısmı ise part time çalışarak ev ekonomisine katkı sağlamaktadır. Paranızı tasarruflu kullanmalı ve olabildiğince gereksiz harcamalardan kaçınmalısınız. Her gün cafeye gitmek, gereksiz eşya almak, elinizde bulunan kıyafetin yenisini almak gibi birçok örnek verebileceğimiz gereksiz harcamalar ileriki süreçlerde sizi sıkıntıya sokabilir.
Birikim Yapın
Her ne olursa olsun, kenarda mutlaka bir birikiminiz olmalı. Üniversite öğrencileri genellikle ellerinde bulunan bütün parayı harcamakta ve herhangi bir birikim yapmamaktadır. Oysa bu tamamen yanlış. İlerde başınıza ne geleceğini bilemezsiniz. Her ihtimale karşı para konusunda bir birikim yapmalısınız. Eğer ay sonunda hesabınızda kalan miktar 200TL ise bunun 100TL’sini unutmalı ve kenara atmalısınız. Birikimlerinizi ise fiziki olarak değil banka hesabınızda saklayın. Herhangi bir çalınma yada kaybolma durumunda üzülebilirsiniz.
Kesin Kararlı Olun
Okumak istediğiniz bölüm hakkında ilerisi için neler düşünüyorsanız öncelikle bu konuda kararlı olun. Eğer okuduğunuz bölüm kamu kuruluşlarında çalışmak için yeterliyse, KPSS hazırlığına başlayın. Özel sektörde devam etmek istiyorsanız kendinizi kişisel anlamda geliştirmeye çalışın. Özellikle üniversite 3. Sınıfa başladığınız anda kararlarınızı yavaş yavaş uygulamaya başlayabilir ve çalışmalarınızı ona göre yönlendirebilirsiniz.
Ne yapacağınız bilmeden üniversite okumak sizin için sadece zaman kaybı olacaktır. Hocalarınıza bu konuda danışabilir ve onlardan bilgi alabilirsiniz. Deneyimli insanları dinlemek, başarınız için atacağınız en sağlam adımlardan olacaktır.
Arkadaşlarınızla Geçireceğiniz Vakitlere Dikkat Edin
Eğer sabah erken saatte dersiniz varsa gecelere kadar arkadaşlarınızla vakit geçirmeyin. Bu sabah uyanamamanıza ve derse gidememenize sebep olacaktır. Gidemediğiniz her ders ise 1 hafta geriye düşmek demektir. Özellikle ders sonrasında arkadaşlarınızla buluşabilir ve onlara gündüzlerinizi ayırabilirsiniz. Akşam saatlerinizi ise evinizde yada yurdunuzda geçirebilir, ders çalışabilirsiniz.
Hafta sonları ise bir gününüzü kendinize diğer bir gününüzü ise arkadaşlarınıza ayırabilirsiniz. Bu elbette ders yoğunluğunuza ve kendi programınıza göre değişiklik gösterebilir ancak saat konusunda bu kadar esnek olmamalısınız. Özellikle de vize haftasına yakın zamanlarda arkadaş buluşmalarını en aza indirmenizi tavsiye ediyoruz.
Günlük Çalışın
Ders çalışma konusunda kendinize güveniyor ve istikrarlı olduğunuzu düşünüyorsanız, derslerinize günlük çalışmalısınız. Her konu biriktirmeniz demek, vize haftasında yıpranmanız demektir. Konularınızı yetiştiremeyebilir ve sınavlarınızda düşük not alabilirsiniz. Bunun olmasını istemiyorsanız ve özellikle de zor bir bölüm okuyorsanız günlük 1 saat tekrar yapabilir ve okulda işlediklerinizi gözden geçirebilirsiniz. Çalışmak için sonraya bıraktığınız dersler sizin için sadece stres ve fazlalık olacaktır.
Temiz Olun
Üniversite de evde kalan insanlar için genelde “Öğrenci evi, böyle olması normal gibi birçok cümle duyabiliyoruz” siz bu algıyı kolaylık ile yıkabilir ve kendinizi bu noktada öne çıkarabilirsiniz. Elbette bu sadece başkaları için değil kendiniz içinde yapmanız gereken bir şeydir. Eviniz ne kadar temiz ve düzenli olursa, içerisinde geçireceğiniz tüm vakitler daha kaliteli ve daha ferah olacaktır. Temiz insanların yaptıkları işe odaklanmaları daha kolaydır. Ders çalışırken, çalışma ortamınızın temiz ve düzenli olmasına dikkat edin.
Sağlıklı Beslenin
Okullarda yemekhane sistemi olması gerçekten güzel. Bütün üniversitelerin öğrencilerin sağlıklı beslenebilmesi adına yemekhaneleri mevcut. Sizlerde o yemekhanelerde yemek yiyebilir ve bu sayede de tasarruf edebilirsiniz. Bütün üniversitelerin değişken fiyat politikası olsa da, hepsinin öğrenci dostu olduğu apaçık ortada. Bunun yanında evinizde yada yurdunuzda beslenmenize özen göstermelisiniz.
Sağlık açısından zararlı ama kolay pişirildiğinden ötürü tercih edilen hazır gıdalar sizler için büyük tehlike oluşturmakta. Sağlığınızı korumaya ve yediklerinize dikkat etmeye özen gösterin. Meyve ve sebze tüketimine ağırlık verebilirsiniz. Kahvaltılarınızı ise aksatmamalı ve öğle yemeklerinizi yemekhanede yemelisiniz. Böylece hem maddi açıdan tasarruf etmiş olacak hem de sindirim sisteminizi koruma altına almış olacaksınız.