Tuzun zararları konusu son zamanlarda pek çok insan tarafından en çok konuşulan sorunlardan biri haline gelmiştir. Gün içerisinde beslenme şekillerimiz hayatımızı doğrudan doğruya etkilemektedir. Günlük tüketmiş olduğumuz besinler, vücudumuzdaki fizyolojik olayları etkilemekle beraber çeşitli sağlık sorunları yaşamamıza sebep olabilir. Bunu en çok tetikleyen maddelerden biri ise tuzdur. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan tuz, fazla kullanıldığında bizlere ne gibi zararlar verebilir gelin biraz bundan bahsedelim.
Tuzun Vücut için Önemi
Tuz, kimyasal bir sodyum klor birleşiğidir. Vücudumuz ise sodyum ve klor ihtiyacını tuz sayesinde karşılamaktadır. Bu noktada tuz vücudumuz için çok önemli fizyolojik bir ihtiyaç kaynağıdır. Vücudumuzda bulunan bütün hücreler muhteşem bir denge içerisinde hareket etmektedir. Ancak bu denge bozulduğunda birbirlerini etkilemeye ve sonuç olarak zararlı belirtilere yol açmaktadırlar.
Günlük Tuz İhtiyacı Ne Kadar?
Tuzun günümüzde hemen hemen her ürün içerisinde bulunduğunu ve bu ürünleri tükettiğimizi biliyoruz. Gıda tüketimi için sıklıkla kullanılan tuz, her yemeğimiz içerisinde mutlaka yer almaktadır. Vücudumuzda çeşitli hastalıklar ve bozukluklar yaşamamak için günlük olarak kullandığımız tuzun seviyesine dikkat etmeli ve bu seviyenin üstüne çıkmamalıyız. Bazı insanlar çok tuzlu yemeyi severken bazıları ise hiç tuz kullanmazlar.
Aslında ikisi de yanlış diyebiliriz. Tuz kullanımı seviyesinde tercih edildiği sürece bizim için kesinlikle bir zararı olmayacaktır. Çeşitli ortamlarda yapılan araştırmalar sonucunda günlük tuz ihtiyacımızın 6 gram olduğu belirlenmiştir. Yani bu da yaklaşık 1 çay kaşığına denktir. Küçük gibi görünen 1 çay kaşığı tuzun içerisinde ortalama 2,4 gram sodyum bulunmaktadır.
Böbreklerimizin bu noktada bizlere ne kadar yardımcı olduğunu düşündüğümüzde, alınması gereken seviyenin üstünde tuz alındığı taktirde böbreklerimiz bu tuzu dışarı atamıyor ve bunun sonucunda çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşıyoruz.
Fazla Tuz Tüketiminin Zararları
Vücudumuzun ihtiyacından fazlası kadar tuz alması sonucunda sodyum ve klor dengesi bozulmaya başlar. Genel olarak belirli bir denge içerisinde korunması gereken sodyum ve klor oranı, su sayesinde hareket ettiğinden ötürü kana daha hızlı karışır ve bunun sonucunda yüksek tansiyon, ödem oluşumu ve sinirlerde fonksiyon bozukluğuna sebep olur.
Ayrıca aşağıda sıralamış olduğumuz maddelerde, zaman içerisinde fazla tuz kullanan bireylerde görülen hastalıklar sıralanmıştır. Fazla miktarda tuz tüketiminden dolayı oluşan sağlık problemleri şu şekildedir;
- Fazla tuz tüketen kişilerde yüksek tansiyon,
- Bölgesel ya da vücudun her bölgesinde görülen ödem oluşumu,
- Böbrek yetmezliği ve buna bağlı olarak gelişen böbrek hastalıkları,
- İnme inmesi,
- Özellikle kalp krizine sebep olması ve buna bağlı olarak görülen çeşitli kalp rahatsızlıkları,
- Sinir sisteminde bozulma ve çeşitli sinir krizleri,
Bu sorunlardan bazıları bu şekildedir.
Tuz Tüketimi Nasıl Olur?
Genellikle almış olduğumuz gıdaların içerisinde belirli bir tuz oranı bulunmaktadır. Bundan dolayı ekstra tuz kullanımına dikkat etmeli ve gereğinden fazla tuz kullanmamalıyız. Öğünlerimiz içerisinde tuz kullanmama konusunda kendimizi alıştırmamız gerek. Kendi kendinize tuz sınırlaması koyabilirsiniz ancak herhangi bir rahatsızlığınız varsa ve düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, tuz kullanımını doktor kontrolünde azaltmanız gerekmekte.
Bütün bunların haricinde, çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşmamak adına bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Şekerin vücuda verdiği zarar kadar tuzunda aynı suçluluğa sahip olduğunu ve gerekirse doktor kontrolünde çeşitli müdahaleler yapılması gerektiğini lütfen unutmayalım. Tuz kullanımının azaltılması halinde yapılması gerekenler olarak sizlere bazı maddeler sıraladık, buyurun gelin bunların neler olduğunu sizler ile beraber inceleyelim.
- Sağlıklı ve düzenli beslenme konusunda kendimize yeni alışkanlıklar edinmeliyiz.
- Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması ve bu sayede vücudun doğal vitamin ve mineral dengesinin sağlar.
- Günlük alınan kalorileri miktarında kişinin vücut dengesine ve beslenme şekline bağlı olarak düzenlemeye gitmesini sağlar.
- Düzenli spor yapılması ve vücut dengesinin sağlıklı bir şekilde korur.
- Alkol ve sigara gibi zararlı ve kötü alışkanlıklardan kurtulmaya çalışılmanızı sağlar.
Özellikle gün içerisinde su tüketimimize dikkat etmeli ve günlük 2 litreye yakın su içmeliyiz. Vücudumuzun en büyük ihtiyaçlarından olan su, ödem atma konusunda birebirdir. Toksit maddelerden arındırır ve kolay bir şekilde vücuttan atımını sağlar. Düzenli bir şekilde tuz kullanmalı ve buna bağlı olarak su ihtiyacımızı eksiksiz bir şekilde sağlamalıyız.