Türkiye’de tropikal meyve üretimi nasıl olur? hakkında bilmeniz gereken bazı önemli konular vardır. Ülkemizde son yıllarda sıkça karşılaştığımız ve girişimci kişilerin çoğu kez araştırma içerisine girdiği meslek dallarından olan tropikal meyve yetiştiriciliği popülerliğini korumaya devam ediyor. Elbette insanların bu alana karşı göstermiş olduğu rağbet, bu sektörün yerini korumasında oldukça etkisi olduğunu bizlere göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre ülkemiz sınırları içerisinde 4000’den fazla hektar alanda tropikal meyve yetiştirildiği görülmektedir. Üretilen meyvelerin içerisinde en çok tercih edilenleri şu şekildedir;
- Altın çilek,
- Pepino,
- Papaya,
- Avokado,
- Ananas,
- Mango,
Gibi meyvelerden oluştuğu belirtiliyor. Sizler için belirtmiş olduğumuz bu meyveler sadece tropikal meyvelerin arasında bir kaç tanesidir. Ülkemizin sıcak iklimlerinde yetişen tropikal meyveler halen dışarıya ihraç edilmeye devam etmektedir. Ancak yine de ülkemize hala tropikal meyvelerin ithal edildiğini söyleyebiliriz. Bu sadece ülke topraklarımızın el verdiği kadar üretim yapılabilmesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle son 2 yıldır tropikal meyve yetiştiriciliği konusunda sağlam adımlar atıldığını görebiliyoruz.
Gelişen teknoloji sayesinde ülkemizde ilerleyen süreçlerde bu alanda yeni çalışmaların yapılabileceği apaçık ortada. Sizlerin de tahmin edeceği gibi bu meyvelerin üretimi genellikle turizm bölgelerinde ve kıyı kesimlerde yetiştirilmektedir. Elbette bunun bize olan getirisi ise yetiştirilen meyvelerin otellere ve çevre illere satışının yapılmasıdır.
Tropikal Meyve Üretimi Nerelerde Yapılabilir ?
Türkiye’de tropikal meyve üretimi nasıl yapılır sorusunun cevabını gelin sizlere hızlı ve detaylı bir şekilde anlatalım. Ülkemizde tropikal meyve olarak en çok tanınan 2 meyvenin muz ve kivi olduğunu biliyoruz. Halen yetiştirilmeye devam eden muzun çok eski bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Girişimcilerimizin bu sektöre adım atmadan önce dikkat etmesi gereken bazı ince ayrıntıların olduğunu hatırlatmadan geçemeyiz..
Öncelikle sizlerin üretmek istediği meyveler hakkında bir iklim ve lokasyon araştırması yapmanız gerekmektedir.
Hangi meyve nerede daha kaliteli yetiştirilebilir, hangi bölgelere satış oranı daha fazla gibi ön araştırmaları mutlaka değerlendirmeye almalısınız. Elbette mesele sadece yetiştirmekle bitmiyor. Ürünlerinizi nereye ve kime satacaksınız bunun planlamasını yapmanız gerekmekte. Öncesinde ise daha önce bu iş için çalışmış ve deneyim kazanmış kişilerin bilgilerine başvurursanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Halen ülkemizde tropikal meyve yetiştiriciliğinin ve tüketiminin çok ilerlemiş olduğunu söyleyemeyiz.
Özellikle Akdeniz iklimi ve çevresinde yetiştirilen tropikal meyvelerin altın çilek, avokado, ananas ve mango olduğunu görüyoruz. Bu meyvelerin satışlarının ise daha çok otellere ve lüks restoranlara yapıldığını düşündüğümüzde, girişimcilerin aklında bazı fikirlerin oluşabildiğini söylemek mümkün. Yine de uzmanların açıklamalarına göre muz ve kivi haricindeki diğer meyvelerin satışı, tanınması ve tüketilmesi konusunda girişimcilerin biraz daha sabırlı olması gerektiği söylenmektedir.
Tropikal Meyve Üretiminin Maliyeti Nedir ?
Türkiye’de tropikal meyve üretimi nasıl yapılır sorusunun en önemli maddelerinden birisi ise maliyettir. Tahmin edeceğiniz gibi tropikal meyve üretimi yapabilmek için oluşturulacak olan sermayenin birçok unsura göre değişiklik gösterebileceğini sizlere rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu meyvelerin yetiştirilmesinde toprak, ağaç ve yaprak gibi unsurların çok önemli olduğunu ve bu unsurlar için ayrılacak olan alanın özelliklerinin tam olarak uygun olması etkili bir faktör.
Baktığımız zaman genel olarak tropikal meyve fidelerinin 20-25TL civarında olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde bir dekar alana 20 ağaç dikilebilmekte ve ortalama bir hesap ile fidelerinizin maliyeti 450TL civarında olmaktadır. Ne kadar çeşit meyve yetiştirmek istediğiniz ve ne kadar alanda bu işi yapmak istediğiniz tamamen sizin tercihiniz olsa da maliyetlerinizin bu alanda değişiklik göstereceğini unutmamalısınız.
Ancak girişimcilerin daha üst seviyelerde ilerlemek istemesine göre bir altın çilek yetiştiriciliği için ayrılması gereken bütçenin 4000TL olduğunu ve bu rakamların seçilen meyvelere göre daha çok artabileceğini söylemek gerek. Tercih ve talep doğrultusunda ekilebilecek olan meyvelerin size olan maliyeti ne kadar yüksek olsa da kazancıda bir o kadar artış gösterecektir. Özellikle lüks restoranların ve yıldızlı otellerin bulunduğu bölgelerde ekim yapmak istediğinizde yatırdığınız sermaye ne kadar yüksek olursa geri dönüşü de bir hayli o kadar artacaktır.
Şu an altın çilek dikimi yapan bir girişimcinin maliyetinin 4000TL olduğunu düşünürsek bu maliyetin geri dönüşünün 6500-7000TL arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Önemli olan doğru lokasyon doğru meyve seçimi ve istikrarlı satış yapılabilecek firmalardır. Sadece otel ve restoran değil, bu yetiştirmiş olduğunuz meyveleri marketlere ve manavlara da satabilirsiniz.