Teknoloji mağazası nasıl açılır sorusu son zamanlarda pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Girişimciler, son zamanlarda teknolojinin ilerlemesi ile birlikte daha çok tekno market, diğer adı ile teknoloji mağazalarına daha çok ilgi göstermeye başladı. Geleceğin iş sektörü haline gelmiş bilişim ağı, daha çok araştırılmaya ve adımlar atılmaya başlanan bir iş kolu olmaya başladı. Teknolojik gelişmeler göz önüne alındığında, son derece karlı bir iş olarak görünen tekno marketler, insanların çeşitli ihtiyaçlarını giderebilmek ve güvenilir bir şekilde alışveriş yapmaları için bütün imkanları sağlayan lüks mağazalar haline geldi.

Teknoloji Mağazası Nasıl Açılır?
Asıl konumuza gelecek olursak, teknoloji mağazası açmak istiyorsanız öncelikle bu sektör hakkında yeterli bilgi birikime sahip olmanız gerekmektedir. Bütün ürünler hakkında bilgi sahibi olmalı, teknik bilgileri insanlara sunmalı ve müşterilerin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar donanımlı olmalısınız. Bunun yanında sadece bilgi sahibi olmak yetmeyecektir. Sektör hakkında daha önce tecrübe edinmeli ve yine tecrübe sahibi kişileri mağazanızda çalıştırmalısınız.
Ülkemizde teknoloji ve elektronik olan her şey için gerek üniversitelerde gerek kurslarda eğitim verildiği için, bu konuda deneyimli personel bulmak için sıkıntı yaşamayacağınıza eminim. Mağazanızın kapasitesine göre personel alımı yapmanız sizin için daha iyi olacaktır. Türkiye’de en çok merak edilen ve en çok para harcanan sektörlerden biri Teknolojik aletlerdir.
Geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, bilgisayar kullanma oranı %54,9 ve internet kullanım oranı ise %61,2 seviyesindedir. Aynı şekilde cep telefonu kullanma oranı %96,9, Akıllı televizyon kullanma oranı ise %24,6’dır. Sosyal medya ağlarının kullanımı ise %82,4 olarak resmi bir şekilde açıklanmıştır. Sizce de bu veriler doğrultusunda teknoloji mağazası açmak mantıklı olabilir.
Ayrıca yukarıda bahsedilen oranlar birkaç yıl öncesine ait, şu an ise durumu daha farklı olduğunu tahmin etmek zor değil. Doğal olarak bu rakamlar, teknolojinin hayatımızdaki yerini bizlere daha net bir şekilde göstermektedir. Üstelik, özellikle ABD’de ve sonrasında Avrupa’da bu oranlar daha yüksek seviyelerde.

Franchise iş modeli
Elinizdeki sermayenizin bir kısmı ile mağaza açmayı düşünüyorsanız sizlere iki tür seçenek sunabiliriz. Bu yollardan birincisi; Teknosa, Mediamarkt, Vatan computer gibi firmalardan franchise hizmeti almayı tercih edebilirsiniz. Diğeri bir yol ise, kendi markanızı yaratarak, teknolojik aletleri toptan almış bir şekilde mağazanızı kurabilirsiniz.
Teknoloji ürünlerinin son sürat değişim göstermesi göz önüne alındığında Franchise almak sizin için daha karlı olacaktır. Ancak kendi markanızı oluşturma konusunda kararlıysanız, riskleri göze alarak hareket edebilir ve sektörde tutunarak iyi bir noktaya gelebilirsiniz. Öncelikle bu konuda kararınızı net bir şekilde vermeli ve buna göre hareket etmelisiniz.
Yer seçimi
Eğer kendi markanızı oluşturma konusunda karar verirseniz, mağazanızı işlek bir yerde, yürüme mesafesinde, AVM içerisinde, yada bir cadde kenarında açabilirsiniz. Eğer franchise alma konusunda kararlıysanız, bunu yapabilmeniz için firmanın koşullarına uygun bir dükkan bulmanız gerekecektir. Ortalama düzeyde bir tekno marketin 100 m2 bir alana sahip olması yeterlidir.
Ürünlerinizi saklayabileceğiniz bir depo alanının olması şarttır.. Ayrıca deponuzun bakımlı olması ve nem gibi unsurlardan korunması gerekli, aksi taktirde ürünleriniz zarar görebilir ve bu sizin için hiç iyi olmaz. Tekno marketlerin genellikle yürüme alanlarına yakın olduğu, caddelerin üstünde olduğu ve AVM’lerin içerisinde olduğunu düşünürsek, kiraların normalden bir tık yüksek olacağını unutmamalısınız.
Resmi işlemler
İster franchise alarak devam edin, ister kendi markanızı kurun, mağazanızın resmi bir şekilde işlemesi için bazı belgelere ihtiyacınız olacak. İşyeri açma ruhsatınız, vergi levhanız gibi birçok evraka sahip olmalısınız. Bütün bu işlemlerin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için bir müşavir ile görüşme sağlayabilirsiniz.
Mağaza kurulumu
Mağazanızı franchise olarak açmak isterseniz eğer, mağazanızın iç dekorasyonu franchise aldığınız firma tarafından oluşturulacaktır. Eğer kendi markanızı kurarak dükkan açmayı tercih ettiyseniz, mağazanızın dekorasyonunda daha şık ve daha sade renkler seçmeli, uygun ışıklandırma ortamı yaratmalısınız. Müşterileriniz içeri girdiğinde ferah bir şekilde dolaşmalı, sıkılmamalıdır. Bu aşamada maddi imkanlarınız doğrultusunda bir iç mimardan yardım alabilirsiniz.
Ürünlerin satın alınması
Bir tekno market mağazası açtığınızda, ürünlerinizin son model ve çeşitli olması gerekmektedir. Doğru ürün seçimi yaptığınız taktirde, satışlarınız ve kar oranınız artış gösterecektir. Piyasa da en çok satılan ve tercih edilen ürünleri araştırmalı, liste oluşturmalı ve mağazanızda satışa sunmalısınız. Telefon ürünlerini toplu almak yerine, yeni çıkan birkaç ürünü alıp satışa koymanız sizin için daha avantajlı olacaktır.
Ayrıca insanların ürün taleplerine göre, öncelikli olarak katalog üzerinden satış yapabilirsiniz. Ancak franchise alarak mağaza kuranlar için bu durum biraz daha farklıdır. Çünkü bu durumda hangi ürünlerin satışını yapacağınıza firma karar verecek ve reklam çalışmalarını firma yönetmeye devam edecektir. Kendi markanızı oluşturup ilerleme konusunda kararlıysanız, doğru firmalardan ürün almalı ve her ürününüzün fiyatlandırmasını doğru yapmalısınız.

E-ticaret
Özellikle kendi kendi mağazasını kurarak iş yapmak isteyenlere kesinlikle tavsiye ediyoruz. İş yerinizi kurduktan sonra e-ticaret sayesinde ürünlerinizi internet üzerinden satabilir ve fazladan bir gelir oluşturabilirsiniz. Teknolojik ürünlerin internet üzerinden satışı daha az olsa da, yoğun meslek hayatına sahip olan kişiler online şekilde alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Hem markanızın daha çok tanınmasını ve sadece belirli müşterilere değil Türkiye genelinde aktif satış yapmak istiyorsanız, profesyonel bir şekilde e-ticaret sitesi oluşturarak sektöre hızlı bir giriş yapabilirsiniz.
Teknoloji Mağazasında Satılabilecek Ürünler
- Telefon,
- Bilgisayar,
- Tv, ses, görüntü sistemleri,
- Beyaz eşya,
- Elektrikli ev aletleri,
- Kişisel bakım,
- Sağlık ürünleri,
- Oyun ve oyun konsolları,
- Fotoğraf makinesi, kamera,
- Ofis malzemeleri,
- Aksesuarlar,
Birçok ev ve iş alanında kullanılabilecek teknolojik ürün satabilirsiniz.
Teknoloji Mağazalarında Maliyet ve Kazanç
Girişimci olarak bir yatırıma adım attığınız zaman, asıl amacınız yatırım yaptığınız parayı geri kazanmak ve üstüne koymak olacaktır. Bu noktada, girişimci olarak adım atılan sektörlerin en dikkat çekeni olan teknoloji mağazası kurmanın maliyetinin ne olduğu merak edilen ve oldukça önemsenen bir iş modelidir. Bu kısımda vereceğimiz rakamlar ortalama ve tahminidir. 100 m2 alana kuracağınız bir tekno marketin ortalama olarak maliyeti 300-500 bin TL arasında tutacaktır.
Bu rakam dükkanın büyüklüğü ve alt üst depo alanı gibi unsurlar neticesinde değişiklik gösterebilir. Bu maliyetinizin 40-80 bin liralık bölümü dükkân kurulumuna ve resmi evrak işlerine harcayacağınızı unutmayın. Bahsettiğimiz maliyet rakamlarının minimum tutarda olduğunu hatırlatmakta fayda var. Gelelim elde edeceğiniz kazançlarınıza. Çalıştırdığınız personel sayısı, ürünlerin fiyatları gibi unsurlar, kazancınızı direkt olarak etkileyecektir.
Personelinizin satış performansı, mağazanızın kar oranını doğrudan etkileyecektir. Yapılan araştırmalarda, orta seviyede bir teknoloji mağazasının kazancı: 250-400 bin TL arasında fiyatlanıyormuş. Bununla birlikte, bütün giderler düşüldüğü zaman %20-%30’luk bir kazanç elde ediliyor. Girişimde bulunmak ve geleceğinize dair yatırım yapmak istiyorsanız, yüksek maliyetli bir iş olsa bile teknoloji mağazası açmayı kesinlikle düşünmelisiniz.