Son zamanlarda “Tarım Kredi Kooperatifi Bayilik Alma” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve bu konu ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Tarım Kredi Kooperatifi Bayilik Nasıl Alınır?
Bayilik almak için elbette ki belli şart ve istekler var. Tarım Kredi Kooperatiflerinde yapılan bazı değişiklikler ile bayilik almak artık mümkün oldu. Girişimciler ve yatırımcılar bu son zamanlarda özellikle ilgi ve yoğunluğunu marketlere yöneltti. Marketler arasında indirimler ve zam yapmaması ile gözde olan ve kısa sürede bilindik bir yer haline gelen Tarım Kredi Kooperatifi market bayiliği vermeye hazır hale geldi.
Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna sunulan ve kabul edilen bu öneri ile Türkiye’de 1400 Tarım Kredi Kooperatifi sayısını 2500’e çıkarmak hedef olarak kabul edildi. Yapılan düzenleme ve sunulan öneriler doğrultusunda Kooperatif, Koopmarket, KoopGross isimli üç farklı bayilik modeli tasarlandı. Bu saydığımız bayilik sistemine yatırımcılar başvuru yapabilir.
Tarım Kredi Kooperatifi
Ülkemizde hayvancılık ve tarım ön planda olduğu için aklımıza sürekli Tarım Kredi Kooperatifi gelmektedir. Üreticilerin elde ettikleri ürünleri tüketiciler ile doğrudan teslim edebilmesi için 2017 yılı itibariyle Kooperatif Market projesi kuruldu. Bu market zinciri üretici ve tüketiciyi doğrudan buluşturan bir yer oldu. Burada ki amaç ise piyasada ki yüksek fiyatlardan daha uyguna ürün sunmaktır. Ülke vatandaşların mali durumlarına göre elverişli olan bu market zincirleri son dönemlerde daha da ilgi duydu.
Bu tarih itibariyle Türkiye’de Tarım Kredi Kooperatifi Market zinciri 1805 yerde hizmet sağlamakta, 17 yerde bölge birliği sunmakta, 800 bin ortak ve 15 şirketi ile ülkemizde en önemli kurum halini almıştır. Kuruluş tarihi 2017’den itibaren Tarım Kredi Paz. Ve Madencilik adıyla market zincirinde hızlı bir yükselme gösterdi. Şuan da 1400 şube ile hizmet sunmaktadır. Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde 14 adet ana deposu bulunmaktadır.
Tarım Kredi Kooperatifi Market Bayiliği
Bu market zinciri 2022 yılından itibaren, market zinciri sayısını en az ikiye katlamak amacıyla bayilik vermeye başladı. İlk adım olarak kurulu marketleri kendi adı altında toplayarak market sayısını 2500’e yükseltmeye çalışmaktadır. Bununla beraber Franchise olarak da dağılım yapmaktadır.
Bayilik çeşitleri olarak üç seçenek var;
- Kooperatif,
- Koopmarket,
- KoopGross,
Kooperatif’ler şirketin kendi bünyesi içerisinde açacağı market şubeleridir. Bulunan marketlerin isimleri bu isimle değiştirilecek gibi gözüküyor. Koopmarket, bayilik sisteminde önemli bir yapı taşı olacak. Bu bayilik hizmetinden faydalanacak kişiler bu isim ile açtıkları markette Tarım Kredi Kooperatifinin sunmuş olduğu ürünlerin satışını sağlayacak. KoopGross ise bu planda ki en büyük market olarak biliniyor. Minimum 100 metrekare olarak kurulacak bu market nüfus olarak en az 400 bin kişinin bulunduğu alanlarda açılacak. Bu büyük şehirlerde de hizmet sunmak için bu bayilik sistemini de hayata geçirdi.
Artış gösterecek olan bu market zincirini elbette depo sayısının da artış göstermesi gerekmektedir. İstanbul’da iki adet bulunan, bunun yanı sıra Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Samsun, İzmir ve Ankara’da bulunan Tarım Kredi Kooperatif market ana depo sayısı 28 adete çıkarılmaya hazırlanılıyor. Böylelikle marketlere kolaylıkla ürün takviyesi yapılması hedefleniyor.
Yer Verilen Ürünler
Bu marketlerde ürün çeşitliliği fazladır. Bu marketler de gıda bölümü olarak çeşitlilik daha çoktur. Bir Tarım Kredi Kooperatifinde bulunmakta olan ürünler ise şunlardır;
- Atıştırmalık Besinler
- Reçel ve Bal
- Baharat Çeşitleri
- Bakliyatlar
- Bitkisel Yağ Çeşitleri
- Şeker ve Çay
- İçecek
- Konserveler ve Salça
- Süt ve Süt Ürünleri
- Turşu Çeşitleri
- Un
- Makarna Çeşitleri
- Yumurta ve Zeytin
Bayilik Hizmeti Almak İçin Şartlar
Bayilik hizmeti sunmak için çalışmalara adım atılmış durumdadır. Resmi başvuruda bulunmak için şartlar henüz sunulmadı. Kamuoyunda edinilen bilgilere göre bilgi verecek olursak daha önce gıda satışı üzerinde deneyimli, mevcutta marketi bulunan kişiler öncelikli kabul edilecek. Bu bilginin doğruluk payını net olarak bilmiyoruz. İlerleyen süreçte Eylül ayı içerisinde bu şartlarının kamuoyunda sunulacağı tahmin ediliyor, bekleniyor.
Bayilik İşlemleri İçin İstenilen Ücret Bedeli
Yukarıda da söylediğimiz üzere net olarak bir şey söylenmediği için bu konuda da ne yazık ki bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat kıyaslama ile bir tahminde bulunmak istersek bu alanda bayilik hizmeti için sektör bedeli 700 bin gibi bir tutarı bulmaktadır. Koopmarket zinciri kurmak için bayilik almak üzere ise en az 400 – 500 bin gibi bir tutar söz konusu olabilir. Yüksek nüfuslu yerlerde açılacak olan büyük marketler için 2 milyon liralık bir yatırıma, sermayeye ihtiyaç vardır.