Takıntılık duygusu nedir sorusu ile başlayacağımız makalemize hoş geldiniz. Hepimiz sevdiğimiz yada özendiğimiz herhangi bir şeyi korur ve kollarız. Aslında bu takıntı haline getirdiğimiz zevkler değil, zarar gelmesini istemediğimiz şeylerdir. Buraya kadar tamam ancak takıntılık duygusu daha farklı bir konuya açılmaktadır. İşte bizlerde bugün sizler için makale hazırladık.
Takıntı Duygusu
Takıntılık duygusu, ileri dereceye kadar gittiğinde kişilerin özgürlük hakkının sınırlanmasından, kendine zarar vermeye kadar ilerleyebilmektedir. Aslında basit bir örnek verecek olursak, eşinden ayrılan bir çiftin karşı tarafa zarar vermesi olarak adlandırabiliriz. Bu tam anlamıyla bir takıntı örneğidir. Bu ve bunun gibi örneklerle hazırladığımız makalemizi dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan incelemeye başlayalım.
Takıntılık Duygusuna Kapılıyorum
Önerebileceğimiz tek şey, daha fazla ilerlemeden kendinizi durdurmanızdır. Herhangi bir nesne yada eşyaya olan takıntı bir noktadan sonra engellenebilir olsa dahi, kişilere olan takıntı bambaşkadır. Sevgiliye, eşe ve arkadaşa olan takıntılar genellikle kişilerin istemediği bir şekilde sonuçlanmaktadır. Takıntılık duygusuna kapılmadan önce kendinizi bir noktada kontrol altına almalı ve her geçen gün ilerlememesi için kendi kendinize gayret göstermelisiniz.
Takıntı Duygusundan Kurtulmak İstiyorum
Bunu istemeniz bile takıntılık duygusundan bir an önce kurtulabilme imkanınızın olduğunu göstermektedir. Eğer sizler takıntı haline getirdiğiniz bir şeyden kurtulmak ve onu daha sıradan bir hale getirmek istiyorsanız, kendi düşüncelerinize ve iradenize güvenmelisiniz. Aksi taktirde başarısızlıkla ve hatta daha kötü durumlarla sonuçlanabilecek tüm her şeye hazırlıklı olmalısınız. Her ne olursa olsun, hiçbir şey sizden önemli değildir. Buna takıntı haline getirdiğiniz her şey de dahildir.
Takıntı Duygusundan Nasıl Kurtulurum
Bu duygudan kurtulmak düşündüğünüz kadar zor bir durum değildir. Hatta imkansızlaştırdığınız her takıntılık duygusu, sizin için bir engeldir. Öncelikle takıntılık duygusuna kapıldığınız şey her ne ise, kendinizi ondan uzaklaştırmalısınız. İster bir nesne ister bir kişi hiç fark etmez, o şeyden uzaklaştığınızda zamanla yakın olma zorunluluğundan da kurtulmuş olacaksınız. Genel resme baktığımız zaman takıntılık duygusu yakınlık bağımlılığıdır.
Takıntı Duygusunu Aşamıyorum
Bu duyguyu aşamadığınız zamanlarda aklınıza direkt olarak ona verdiğiniz zarar gelsin. Eğer karşınızdaki kişiye takıntılıysanız, siz her an onunda yanında olduğunuzda ona ne kadar zarar verdiğinizi bir düşünün. Sonuçta takıntılık duygusu beslediğiniz kişinin sizden soğumasını istemezsiniz. Ancak kendinizden soğutan hareketler yada sıkıştırmalar yaparsanız, sonuç kaçınılmaz olacaktır. Göründüğü ve okunduğu kadar basit olan bu durum tamamen sizin elinizdedir. İlişkinizi, sevdiğiniz herhangi bir şeyi hayatınızda normal hale getirmek yada daha da berbat hale düşürmek tamamen sizin elinizde.
Psikolojik Etkisi
Her ne olursa olsun, kişi yada bir birey olarak siz öncelikle kendinize değer vermelisiniz. Hayatımız boyunca yaşadığımız olumsuz durumlar asla bizimle beraber gelmemektedir. Bir müddet sonra tüm durumlara alışıyor ve hayatınızda olmazsa olmaz dediğiniz ne varsa zamanla aramamaya başlıyorsunuz. Takıntılık duygusu içinde aynı şey geçerli. Bağımlısı olduğunuz şey hayatınızdan gittiği zaman ilk başlarda dünyanın ve yaşamın sizin için bittiğini zannediyorsunuz ancak zamanla her şey daha normal hale geliyor. İşte bu insan psikolojisinin kendi kendini iyileştirdiği anlamına gelir.