Spor salonu açma maliyeti ve şartlarını sizlere sırası ile vereceğim. Sağlık kulübü ya da spor yapma alanı olarak geçen spor salonları, birçok imkan ve yeniliklere açık bir komplekstir. Çoğu spor salonlarında ana egzersiz bölümleri bulunmaktadır. Bu kısımlarda genel olarak halterler, dambıllar ve egzersiz aletleri bulunmaktadır. Bu alanlarda sık bir şekilde dizilmiş aynalar vardır ve bu aynalar sayesinde sporcular kendilerini izleyebilmekte ve doğru hareketi doğru zamanda yapabilmektedir.
Kardiyo yapma alanlarında ise koşu bantları, egzersiz bisikletleri gibi yağ yakıcı, terletici aletler bulunmaktadır. Müşterileri eğlendirmek ve sıkılmalarını engellemek için duvarların belirli kısımlarına döşenmiş müzik sistemleri bulunmaktadır ve genel olarak tek bir bilgisayar üzerinden kontrol edilmektedir.
Birçok spor salonunda, eğitmenler eşliğinde dersler verilmektedir. Ders verilen sınıflarda genellikle, bisiklet, boks, yoga, pilates ve hatta dans gibi eğitimler bulunmaktadır. Bazı özel spor salonlarında yüzme, squash kortları veya boks maçı yapabilmek için özel salon hizmetlerine de ek bir ücret ödeyerek sahip olabilirsiniz. Bazı lüks spor salonlarında, sağlık ürünleri satan küçük işletmeler, restoranlar, barlar, çocuk bakım alanları ve cafeler bulunmaktadır.
Formda kalmaya alışık olduğumuz bu son yıllarda, yine de insanlar spor yapmak zorunda değildir. Spor yapmak 10 dakikalık bir iş değildir, yeri geldiğinde saatlerinizi harcamanız gerekmektedir. Birçok spor salonu sabah saat 8 itibari ile gecenin geç saatlerine kadar açık olmaktadır. Bu sektörün en önemli yapı taşı ise sağlam bir meslek ahlakı ve spora, bu işe olan tutkunuzdur.
Kurallar ve Yönetmelik
Spor salonları bildiğiniz üzere yaralanmalara ve kazalara oldukça açık bir alandır. Bu nedenle müşterilerinizin ve çalışanlarınızın sağlığı adına çok daha fazla dikkat göstermeniz gerekmektedir. Spor salonunuzu derneklerden ve kurumlardan aldığınız belgeler ile tescilli hale getirmelisiniz. Bu kurumların koruma ve bakım konusunda koyduğu kurallara uymaya dikkat edin.
Ortak Şart mı?
İş hayatında biri ile ortak olmak, evliliğe benzetilmektedir. İşin görünen kısmında aşk değil para vardır. Ancak iş hayatınızda boşanmalar, evlilik hayatınızda yaşadığınızdan daha fazla olacaktır. Buna rağmen güvendiğiniz ve bildiğiniz bir insanla ortaklık kurmak, sizin için daha avantajlı olacaktır.
Uykusuz Günler
Spor salonunu her ne kadar sevdiğiniz bir meslek olacak olsa bile sizin ekmek tekneniz olacaktır. Bundan dolayı bir salonu çalışır hale getirebilmek için, elinizden gelenin en iyisini yapmak zorundasınız. İşletmenizi kurduğunuz ilk zamanlar, personel çalıştıracak paranız yoksa eğer, bütün işleri yeri geldiğinde siz yapmalısınız.
Banyo tuvalet temizliği, yerlere paspas atmak, bütün havluları yıkamak; Uzun lafın kısası salona ilk giren ve son çıkan kişinin siz olması demektir. Gerektiğinde düzenli ve disiplinli olmak için sabaha kadar salonunuzu açık tutmak zorunda kalacaksınız. Öncelikle bütün bu zorluklara razı olup olmadığınızı kendi içinizde sorgulamalısınız.
Uzun Vadeli Planlarım Neler?
Markanızı nasıl bir boyuta getirmek istiyorsunuz? Aylık salon ücreti 1500TL olan bir yer mi? Yoksa 150TL’ye herkesin girip çıkabileceği bir salon mu? Belki de sadece kadınlara yönelik bir salon açmak istiyorsunuz? İşlerinizi büyütmek ve şubeleşmek istiyor musunuz? Sadece belli başlı spor dalları ile ilgili mi çalışmak istiyorsunuz? Spor salonunuzun 5 yıl içerisinde izleyeceği yolun, önceden haritasını çizmiş olmanız gerekmektedir.
Başarılı Bir Spor Salonu Nasıl Açılır?
Her iş girişiminde olduğu gibi, spor salonu açmadan önce özellikle bütün bilgilere hakim olmalı ve tamamen baştan sona kadar planlı programlı ilerlemelisiniz. İşletmenizin başarılı bir şekilde devam edebilmesi için birçok önemli etken vardır.
Araştırma ve Planlama Yapın
Spor salonu işletmeniz için öncelikle sıkı bir araştırma ve takip yapmalısınız. Salona ödeyeceğiniz kira, spor ekipmanları, profesyonel eğitmenler, müşteri kitlenizin nasıl olduğuna dair birçok noktada önceden planlı olmanız gerekmektedir. Özellikle bu işi bilen ve şu an spor salonu işleten kişilerle görüşmeli, fikir alışverişinde bulunmalısınız. Bu işe ilk başlayacağınız esnada, çevrenizde bu işle uğraşan kişileri rakip olarak değil, yol gösteren olarak görmelisiniz.
Eğer banka kredisi almak istiyorsanız, öncelikle YAZILI bir şekilde plan oluşturmanız gerekmektedir. İş planı oluşturmak, hedeflediğiniz piyasa pazarı tanımlamanıza, tahmini harcama ve kazançlarınıza, gelecek planlarınızı oluşturmanıza ve işiniz esnasında özel ihtiyaçlarınızı ele almanızı ve ihtiyaç duyduğunuzda bunları düşünmek ile zaman kaybetmemenizi sağlar. Ayrıca tek bir branş mı, yoksa genel anlamda bir spor salonu açmak mı istediğinize karar verip, ona göre bu hususu oluşturduğunuz planınıza dahil etmelisiniz. Ek olarak oluşturacağınız iş planı içerisinde, yer seçiminiz ve almak istediğiniz ekipmanlarınız hakkında bilgi vermelisiniz. Bu süre zarfında her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesaplamak ve düşünmek zorundasınız.
Bu nedenle elinizdeki zamanı olabildiğince verimli geçirmeye çalışın. En az 3-4 ay boyunca spor salonu sahipleri ile irtibat halinde olun. Spor salonu sahipleri, meslek hayatlarının vermiş olduğu centilmenlik ile size yardımcı olmaktan çekinmeyeceklerdir. Bu kişilerle öncelikle sohbet tadında konuşun, bir sonraki görüşmeye gidişinizde, iş planınızı yanınızda götürebilirsiniz. Beraber oturup bu planın üstesinden geçebilir, eksik olan bir şeyler varsa tamamlayabilirsiniz.
Spor salonunuzun ne kadar büyük olacağı, salonun iç konsepti, masraflarınız ve personel yönetimi gibi konularda yardım alabilirsiniz. Ön planınızı oluşturduktan sonra, planlarınız dahilinde sizinkine benzer konsepte sahip salon sahipleri ile görüşmeler sağlayabilir, yol haritanızı tam anlamıyla oturtabilirsiniz.
Araştırma ve planlama süreniz dahilinde, ayırdığınız bütçe az çok belli olmalıdır. Ekipmanlar, pazarlama, kira, sigorta, avukat, temizlik, faturalar gibi diğer masraflarınız için bütçenizin planlanmış olması gerekecektir.
Sermaye Bulun
Her iş girişiminde olduğu gibi spor salonu açmak için öncelikle bir bütçe ayarlamalısınız. Açmayı düşündüğünüz salonun büyüklüğü ile doğru orantılı olacak şekilde ekipmanlara ve eğitmenlere ihtiyacınız olacaktır. Eğer işlek ve geniş bir semtte salon açmayı düşünürseniz, kiranız o kadar fazla olacaktır. Faturalar ve çalıştırmak istediğiniz personellerin maaşını unutmamak gereklidir.
Yer Seçimi Yapın
Spor salonunuz için doğru bir mekan seçmelisiniz. Spor salonu açıyorsanız, hedef kitlenize yakın olmalı ve hitap etmelisiniz. Örneğin yaşlı bir kesime hitap eden bir spor salonu açmak istiyorsanız, öncelikle bol miktarda ücretsiz bir otoparkınız olmalıdır. İnsanlar salona gelirken “acaba arabayı park edebilecek miyim?” düşüncesi ile gelmek yerine, rahat rahat ferah bir kafa ile spor yapmaya gelmelidir. Tesisiniz için, bütün ekipmanları sığdırabilecek ve insanların salon içerisinde rahatça hareket edebileceği güvenli bir ortam oluşturabilecek kadar büyük bir yer belirlemelisiniz.
Spor Salonu Açmak İçin Gerekli Aletleri ve Malzemeleri Alın
Ekipman ihtiyaçlarınız daha çok salonunun büyüklüğüne göre planlanabilir. Tipik bir şekilde geniş kitleye hitap eden salonlar için, eğitim ekipmanlarına, serbest ağırlıklara, koşu bandı ve bisiklet gibi bir dizi kardiyo ekipmanlarına ihtiyaç duyacaksınız. Müşterilerin egzersiz ve yoga dersleri için kullanması gereken materyalleri salon içerisinde bulundurmanız gerekmektedir. Örneğin; Bir boks alanı içerisinde, boks eldiveni, kum torbası ve saha olması gerekmektedir.
Yüzlerce farklı spor aleti vardır ve hepsinin işlevi birbirinden farklıdır. Ancak dünyanın neresinde olursanız olun, her gittiğiniz salonda mutlaka aynı spor aletlerinden olmak zorundadır. Yani spor salonu demek, ekipman demektir.
Spor Salonu Açma Maliyeti
Spor salonu açmanın maliyetlerini kesinlikle hafife almamalısınız. Spor salonu açmak isteyen birinin 130 bin – 650 bin TL arasında maliyeti olmaktadır. Ancak yüksek teknolojiye sahip süper lüks bir salon açmak istiyorsanız, maliyetiniz 7 haneli rakamlara rahatça ulaşacaktır. Spor salonu maliyetlerini etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Sağlıklı ve net bir maliyet hesaplaması yapmak istiyorsanız, açmak istediğiniz spor salonu planınıza göre uzmanlarla ve bu işi yapan kişilerle görüşme sağlayabilirsiniz.