Sinir krizi bir diğer adıyla öfke nöbetlerinin ne olduğu konusuna herkes hakimdir elbette. En büyük ve en sık görülen psikolojik durumlarından birisi tartışılmaz ki sinir krizidir. Birçok kişinin en büyük sorunlarından biri haline gelen sinir krizini (öfke nöbeti.) gelin daha yakından inceleyelim. Nedenleri ve nasıl üstesinden gelebileceğimizi öğrenelim.
Sinir Krizi Nedir
Sinir krizleri kişinin çok fazla sinirlemesi veya çok fazla üzülmesinin sonucunda ortaya çıkan bir çeşit patlamadır. Kişi özellikle uzun süredir üzücü bilgileri, anıları bastırma eyleminde bulunuyorsa öfke patlamaları yaşaması çok normaldir. Beynimiz bizi üzen, sinirlendiren anıları silme eğilimindedir. Beyin, uzun süre boyunca bu bastırma işlemine devam eder ve bize yeterince üzülme veya normal ölçülerde sinirlenme alanı tanımaz ise bazen ortada yaşanan üzücü veya kişiyi sinirlendirecek bir sebep olmamasına rağmen öfke nöbetleri geçirilmesi çok normaldir.
Her canlının her duyguyu yeri geldiğinde normal ölçülerde yaşaması gereklidir. Eğer kişi kendisini bir duygudan sürekli olarak maruz bırakırsa ilerleyen zamanlarda o duygunun patlamalar halinde gün yüzüne çıkması kaçınılmaz olur.
Eğer yaşanılan öfke nöbetlerinin önü alınamıyor ve sık sık gerçekleşiyorsa bu bireyi psikolojik bir bozukluk olan öfke kontrol bozukluğuna götürebilir. Bu bozukluk kişinin günlük yaşantısını ve diğer bireyler ile olan iletişimini olumsuz yönde etkileyeceği için öfke kontrol bozukluğundan kurtulması mecburi bir hal alacaktır.
Bu noktada öfke nöbetlerinin kendisini nasıl gösterdiğini incelememiz gerekecektir.
Öfke Nöbetleri Kendini Nasıl Gösterir
Öfke nöbetlerinin (bir diğer adıyla sinir krizi) kendini nasıl gösterdiğini elbette nöbet esnasında veya nöbet bittikten sonra kişi farkına varır fakat bu durumu kabullenemiyor olabilir. Öfke nöbetleri geçirip geçirmediğinizi nasıl anlarsınız sizler için açıklamak istiyoruz.
Öfke nöbetleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi üzücü ya da sinirlendirecek anlarda ortaya çıkar. Fakat ortaya sık sık çıkmasındaki en büyük etken bastırılmış duyguların fazlalığından kaynaklıdır. Zaman içerisinde bastırılmaya daha fazla alan kalmadığı için öfke nöbetleri şu şekilde kendisini gösterir.
Ani Ve Sebepsiz Gelen Ağlama
Kişi hiçbir sebep yokken büyük bir ağlamanın içerisine girer ve ağlamayı durdurmakta güçlük çeker, bazen ise durdurmak imkansız olur. Burada bahsettiğimiz ağlama sessiz sakin bir şekilde geçekleşen ağlama değildir elbette, bahsettiğimiz ağlama şeklinde kişi nefes almakta zorlanacak ve bir noktadan sonra yüksek seslere dönüşecek şekilde ağlamak.
Ani Gelişen Öfke
Yine ortada bir sebep yokken kişiye anlık ve anlamlandıramadığı sinir hallerini sık sık yaşar.
Kendine Ve Çevreye Zarar Verilmesi
Kişi sinir anlarındaki tepkisini normalden daha aşırı gösterir. Gelen bir sinir krizinde kişi kendisine ve çevresine zarar verir. Elini kolunu duvara masaya vurma, yumruk atma, etrafta bulunan eşyaları fırlatma veya etrafında bulunan eşyaları tekmeleme gibi şiddet eğiliminde olunur.
Bunların yanı sıra öfke nöbeti sırasında kişi nerede olduğunu, etrafındaki kişileri anlık olarak unutma veya daha az önemseme durumunda olur.
Bu saydığımız durumları yaşıyorsanız sinir krizi geçiriyorsunuz anlamına gelir fakat bu saydığımız durumları aşırıya kaçacak biçimde sık sık yaşıyorsanız öfke kontrol bozukluğuna sahip olabilirsiniz.
Öfke kontrol bozukluğuna ne sebebiyet verir, kişi neden sürekli sinir krizleri yaşar aşağıdaki maddeleri okuyarak öğrenebilirsiniz.
Sinir Krizi Esnasında Neler Yapılmalı
Sinir krizi anlarında bu kriz anını hafifletecek bazı önerilerimiz var. İşte o öneriler;
- Eğer nöbet ağlama şeklinde gerçekleşiyorsa kendinizi ağlamamak için zorlamayın. O an ağlamanız gerekiyorsa kendinize ve çevrenize zarar vermeyecek şekilde kendinizi bırakın ve ağlayarak stres hormonunun atılmasına izin verin.
- Bir sinir krizi anının yaklaştığını hissediyorsanız o an enerjinizi başka alanlara yönlendirin. Egzersiz yapmak veya dans etmek enerji boşaltımı için iyi bir yoldur.
- Sinir krizi anında nefesinizi düzenli alıp vermeyi deneyin. Bunun için bir kese kağıdından yardım alabilirsiniz. Kese kağıdını ağzınıza dayayarak kese kağıdı içerisinde nefes alış verişlerinizi düzenlemeye çalışabilirsiniz.
Öfke Kontrol Bozukluğunun Nedenleri
- Bireyin çocukluk dönemlerinde yaşadığı travmalar
- Bireyin kendini suçlama eğiliminde olması, suçluluk duygusu
- Aile içi şiddete maruz kalma veya aile içi şiddete tanık olma
- Bireyin dışlanmış duygusunun gelişmesi
- Maddi sebepler
- Boşanma veya köklü ilişkilerde ayrılık yaşama
- Diğer psikolojik rahatsızlıklara sahip olma
- Bireyin epilepsi hastası olması
- Bireyin çocukluk dönemlerinde görmezden gelinmesi
- Asosyal olma
Gibi maddeler öfke nöbetlerinin ve öfke kontrol bozukluğunun sebepleri olabilir.
Eğer öfke kontrol bozukluğuna sahip bir birey tedavi olmazsa bu kişinin hayatı için olumsuzluklar kaçınılmaz olacaktır. Getireceği psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra öfke kontrol bozukluğu fiziksel rahatsızlıklara da kapı açacaktır.
Öfke kontrol bozukluğu ne kadar uzun süre tedavi edilmez ise tedavi süreci o denli uzun ve zorlu geçecektir. Bu rahatsızlığın tedavi edilmediği bazı bireylerde oluşan fiziksel hastalıklar şunlardır;
- Kalp hastalıkları
- Tansiyon problemleri, hiper tansiyon
- Diyabet, şeker hastalığı
- Nörolojik hastalıklar
- Egzama, sivilcelenme gibi cilt sorunları
Şeklinde sıralayabiliriz.
Öfke Kontrol Bozukluğu Süresince Oluşan Olumsuz Sonuçlar
Birey öfke nöbetlerine girdiği anda kendisi ve çevresindeki kişiler tehdit altında demektir. Kişinin o an gözü döneceği ve kendisini, çevresindeki kişilerin kim olduğunun bir önemi kalmayacağı için etrafına veya kendisine fiziksel zararlar verir.
Sinir krizi anlarında kişiler genellikle intihar etme eğiliminde olurlar bu da kişi eğer yalnız ise yani buna engel olabilecek birisi o an yanında değilse kişi anlık bir sinir krizi ile hayatına son verebilir. Eğer birey sinir krizi anında trafikte ise aracı hızlı sürüp diğer araçlara veya duvara vurma eğilimine de yönelebilirler.
Öfke Kontrol Bozukluğu Süresince Vücutta Oluşan Olumsuz Sonuçlar
Öfke nöbetleri sırasın nefes alış verişlerde dengesizlik meydana gelir ve kan basıncı artar. Kişini bilinci kapalı olmaz ancak bilinç tam olarak işlevini de yerine getiremez bununla birlikte öfke nöbeti sırasında çoğunluk kişinin ne söylediği, ne anlatmaya çalıştığı da anlaşılmaz bir hale gelir.
Öfke kontrol bozukluğu tedavi edilmediği sürece üzerine eklenerek çığ düşmesi gibi büyüyecek bir rahatsızlıktır. Yaşanılan sinir krizi bir önceki geçirilen sinir krizinden daha şiddetli olacaktır. Tedavi sürecinde birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi kişinin öfke problemi olduğunu kabul etmesi ve tedaviyi onaylaması çok önemlidir. Uzman bir psikologdan destek alınarak, gerekirse ilaç tedavisi ile desteklenerek öfke kontrol bozukluğunun üstesinden gelinebilmektedir.