Sınavlara nasıl çalışılır sorusunun birçok alternatif cevabı vardır. Bunları düzenli tekrar yapmak, soru çözmek, not tutmak ve zaman yönetimi olarak sınıflandırabiliriz. Sınav kavramı günümüzde yediden yetmişe tüm yaş gruplarını içeren bir olgudur.
Sınavlara Nasıl çalışmalıyız?
İlköğretim sürecinde tanıştığımız sınav kavramıyla yetişkin bir birey olsak dahi yine yüz yüze kalmaktayız. Yazılı ve sözlü olarak bireyler hayatta çoğu kez sınav kavramıyla yüz yüze gelmektedir. Bu sebeplerden dolayı sınava çalışma açısından yararlı ve zararlı olan konular incelenmeli ve öğrenilmelidir.
Konu Tekrarı Yapın
Sınava çalışma konusunda en etkili yollardan bir de konu tekrarı yapmaktır. Derste alınan bilgi süreye dayalı olduğu için tam bir verim sağlanamaz. Bu yüzden ders sonrasında yapılan tekrar kalıcılık konusunda daha etkili olmaktadır. Konu tekrarı yapmak zihinsel bir aktivite olduğu için öğrenme sürecini hızlandıran bir aktivitedir. Sosyal konularda tekrar yapmak genel kültürü ve kendini ifade etme yeteneğini arttırmaktadır.
Sayısal konularda ise matematik ve geometri gibi derslerde başarı oranı gözle görülür şekilde arttırmaktadır. Konu tekrarı aynı zamanda yaratıcılığı geliştiren eleştirel bir bakış açısının kazanılmasına yarar sağlamaktadır.
Planlı Çalışın
Öğrenme yeteneğinin arttırılmasında en başvurulan yöntemlerden biri de planlı çalışmadır. Planlı çalışma sayesinde birden fazla ders yoğunluğu olan kişiler zaman yönetimini daha rahat sağlamaktadır. Aylık, haftalık ve saatlik olarak ders programı çıkarılması başarı oranını arttırmaktadır. Sınav durumunda ise derslerin öncelik sırasına göre ders çalışılması sınavlarda yüksek puanlar alınmasını sağlamaktadır.
Planlı çalışma sınavda başarı oranının arttırmasının yanı sıra günlük aktivitelerin düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Bu şekilde kişiler tüm günün planlanmasıyla zamanını daha elverişli olarak kullanmaktadır. Kısaca planlı çalışma zaman yönetimi için oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Soru Çözün
Sınavlar da başarı sıralamasını yükselten bir diğer etmen ise soru çözümüdür. Ders sonrasında yapılan soru çözümü çalışılan dersin pekiştirilmesini sağlamaktadır. Sınavda gelecek olan olası soruları da öngörülebilir hale getirmektedir. Ayrıca soru çözümü kişilerin anlama kabiliyetinin gelişimine de büyük arar sağlamaktadır. Sayısal içerikli dersler de soru çözümü zekâyı geliştirmekte ve konu kalıcılığını arttırmaktadır. Soru çözümü okullarda ve dershaneler de en çok kullanılan yöntemler arasındadır.
Ders Çalışmada Süreklilik
Eğitim sürecinde kalıcılığı ve başarıyı yakalamayı sağlayan etmenlerden biri de çalışma eyleminde sürekliliktir. Uzun süreli ve aralıksız çalışma şekli yerine kısa süreli ama devamlı bir yöntem tercih edilmelidir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre uzun süreli çalışmaların kısa süreli ve verimli çalışmayla eşdeğer olduğu ispatlanmıştır.
Bu yüzden sınavlarda yüksek puanlar elde etmek için kısa, etkin ve verimli çalışma yöntemleri benimsenmelidir. Süreklilik içeren konuların başarı oranı her zaman diğerlerine göre gözle görülür bir fark oluşturmaktadır. Sınavlarda başarı sıralamasının arttırılması için süreklilik oldukça önemli bir kavramdır.
Not Alma
Eğitim konusunda başarı oranını etkileyen faktörlerin başında not alma eylemi gelmektedir. Derste öğrenilen bilgiler not almayla desteklendiği takdirde kalıcılığı artmaktadır. İşitsel olarak idrak edilen bilgi yazıyla tekrar edilerek kavranması kolaylaşmaktadır. Not alma eylemi kısa, özgün ve net ifadeler içermelidir. Renkli materyallerle not alınması kalıcılığını arttıracağı gibi not alma eylemini daha eğlenceli hale getirecektir. Not alma eylemi süreklilik kazandığı takdirde başarı sıralamasını oldukça arttırmaktadır.
Konuyu Başkalarına Anlatmak
Ders çalışma konusunda öğrendiğin bilgileri başkasına anlatmak kalıcılık ve konuyu kavrama konusunda oldukça etkilidir. Anlatma sırasında konu tekrar edilerek pekiştirilmektedir. Ayrıca anlatma eylemiyle kişiler telaffuz yeteneklerini arttırmaktadır. Sözlü anlatımın kalıcılığı diğer tekniklere göre daha fazla yarar sağlamaktadır. Çalışılması gereken konuyu başkalarına anlatmak diksiyon gelişimi için de yarar sağlamaktadır.
Çalışma Ortamının Seçimi
Eğitim sürecinin kalitesini artırmada ve sınavlarda başarı puanını yükseltme de çalışma ortamı oldukça önemlidir. Çalışma ortamı olabildiğince sessiz ve sade olarak seçilmelidir. Çalışma ortamı kafe gibi kalabalık ve gürültü içeren yerler olmamalıdır. Çalışma salonu ve ya kütüphane gibi sessiz ortamlar tercih edilmelidir.
Çalışma ortamının duvarlarında renk seçimi göz yormayan ve göze çapmayan renkler olarak belirlenmelidir. Karmaşıklık içeren tablo ve biblo gibi ürünlerden arındırılmalıdır. Mobilya seçiminde yatak ve benzeri rahat ürünler yerine masa ve sandalye kullanılmalıdır. Çalışma ortamında da ısı ve ışık seçimi de oldukça önemlidir.