Son zamanlarda corona virüsün etkisinin azalıp iş yerlerinin açılması ile beraber SGK meslek kodunun ne olduğu sorusu pek çok kişi tarafından sıklık ile merak edilmektedir. Peki bu meslek kodları nedir, SGK güvenlik kodlarını işveren veya şirketler tarafından bildirmezse ne olur, zorunlu olan bu kodları bilinmezse cezası var mı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bu kodlar ne işe yarar ve şirket ve işverenler verilen bu kodları devlete bildirmeleri gerekir mi tarzında sorular pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Yani kısaca bu konu ile alakalı sorulması gereken pek çok soru bulunmaktadır. Sizleri teker teker uğraştırmadan aklınıza takılan bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde vereceğim. Şimdi gelin sözü daha fazla uzatmadan detaylara bakalım.
SGK Meslek Kodu Nedir?
2012 yılından bu yana hayatımıza giren bu kanun Sosyal Güvenlik Kurumu meslek kodları kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Yani SGK tarafından verilen bu kodlar kişiye özeldir. İşverenler tarafından yapılan işçi alımında belirlenen bu meslek kodlarını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır. Peki bu işin amacının ne olduğunu pek çok kişi merak edilmiştir. Gelin bu uygulamanın sebebini açıklayalım.
Sosyal Güvenlik Kurumu Meslek Kodu Amacı Nedir?
Bu uygulamanın asıl amacı kayıt dışı personel durumu olması durumunda gerekeni yapmak için yürürlüğe girmiştir. Yani işveren personeli sigorta olmadan çalıştırmasını önleyerek personelin haklarını korumayı hedeflemiştir. Bunun yanı sıra şirketlerin veya işverenlerin devletin koyduğu kanunlara uyup uymadığını da bir nevi kontrol etmektedir. Sizlerin aklına tam oturması için kısa bir örnek verecek olurasak, Bekçilere verilen meslek kodu 5414.13 olarak bilinirken. Acil tıp uzmanlarının meslek kodu ise 2212.10 olarak bilinmektedir.
Meslek Kodu Ne İşe Yarar?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bu meslek kodlarının ne işe yaradığını pek çoğunuz merak ediyorsunuzdur. Sosyal Güvenlik Kurumu meslek kodunun amacı, işini çok iyi yapıp yüksek maaş almayı hak eden birine, işveren tarafından asgari ücret kadar maaş verdiğini bildirmesini önlemek amacı ile gelen bir kanundur. Yani siz çalıştığınız yerde asgari ücretten fazla alsanız bile, her hangi anlaşmazlık durumunda mahkemede haksız duruma düşebilirsiniz. Bu yüzden SGK meslek kodu konunu 2012 yılında getirilmiştir.
Meslek Kodunu Bildirmek Neden Zorunlu
Şirket çalışanları tarafından SGK meslek kodunu bilmek zorunlu bir hale gelmiştir. Bunun yanında şirket veya işverenler tarafından her hangi bir personel alımında Sosyal Güvenlik Kurumu meslek kodlarını bildirmek ile yükümlüdür. Eğer bildirilmezse para cezası uygulanmaktadır. 1 ocak 2018 yılında hayatımıza giren kanun ile beraber meslek kodlarını bilmeyen veya yanlış bilen kişilere idari para cezası kesileceği söylenmiştir.
İdari para cezasının miktarı ise mevcut asgari ücretin yüzde 10’luk kısmı olacak şekilde belirlenmiştir. SGK Meslek Kodu zorunluluğu sayesinde çalışanlar şirket veya işverenler tarafından hak ettikleri maaşları almalarını sağlamayı hedeflenmiştir.