Ses Kısıklığı rahatsızlığı son zamanlarda pek çok kişide görülmeye başlanmıştır. Zaman zaman ses seviyemizde bir değişiklik olduğunu fark ederiz. Bu genellikle ses kısılması olarak tanımlanmaktadır. Boğamızı da bir kuruluk, kaşıntı olarak başlayan ses kısılması, belirli bir zaman sonra kısıklık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ses kısıklığı demek, zayıf ses tonu demektir. Bu rahatsızlığa sebep olacak birçok sorun sıralanabilir ancak bizler direkt olarak yaygın şekilde görülen sebepleri ve bu sebeplerin çözümlerini ele alacağız.
Ses kısıklığının yanı sıra bu şikayetin başlangıcında ses tellerinde oluşan bozukluklar yada boğaz çevresinde oluşan bir enfeksiyonda eşlik edebilir. Şimdi sizlerle beraber daha detaylı incelemeye başlayabiliriz. Gelin şimdi bu rahatsızlığın tedavisin neden olduğu,
Ses kısıklığı nedir?
Ses kısıklığı direkt olarak bir hastalık olarak görülmediğini hatırlatmak isterim. Kısaca bu rahatsızlığın bir belirti olduğunu unutmayın. Ses kısıklığının sadece bir sebebi olmak zorunda olmadığından dolayı birden fazla sebebi olabileceğini unutmayın. Boğaz kuruluğu, ses tellerinde zedelenme, çok bağırma, çok sigara içme gibi birçok nedenin sonucunda ses kısıklığı meydana gelmektedir. Sesimizin az çıkması, kelimelerin tam anlaşılamaması, konuşma zorluğu gibi belirtiler ses kısıklığı anlamına gelmektedir.
Ses Kısıklığı Neden Olur?
Ses kısıklığı birçok sebep ile ilişkilendirebilir. Ses kısıklığı bir rahatsızlık olmadığından ötürü, bu bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Elbette bunun yanı sıra tehlikeli olarak adlandırabileceğimiz boğaz enfeksiyonu ve gırtlak kanseri de ses kısıklığının başlıca nedenleri arasında olacaktır. Ancak daha minimal ve normal rahatsızlıkları ele alacak olursak, kış aylarında geçirdiğimiz soğuk algınlıkları, bademcik şişmesi, herhangi bir yerde çok bağırmak gibi nedenlerde ses kısıklığına direkt olarak sebep olmaktadır. Önemli olan boğazı yumuşak tutmak ve ses tellerimizi fazla zorlamamaktır. Kötü alışkanlıklarında aynı şekilde ses kısılmalarına sebep olduğu aşikar. Elbette çok fazla sigara kullanımı ve alkol tüketiminden bahsediyoruz.
Ses kısıklığının Nedenleri Nedir?
Ses kısıklığı yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi normal bir soğuk algınlığı sırasında boğazlarımızın şişmesi ve ses tellerinin sıkışması ile meydana gelen bir belirtidir. Aşağıda ise sıralamış olduğumuz maddeler, genellikle yaygın olarak görülen ses kısılmalarının başlıca nedenleridir. Buyurun bunların neler olduğunu sizler ile beraber inceleyelim.
- Asit reflü yani açık anlamı ile mide içerisinde bulunan asidin boğazlara geri kaçması ile ses tellerinin zedelenmesi ve tahriş olması.
- Aşırı sigara tüketimi
- Kafeinli ve alkollü içeceklerin fazla tüketilmesi
- Uzun süreli bağırmak yada bir anda çığlık atmak
- Kronik alerjiler
- Toksik maddelerin solunması ve aynı ortamda uzun süreli kalmak
- Öksürmek ve öksürmeye sebep olan rahatsızlıklara sahip olmak
- Boğaza yada gırtlak bölgesine darbe almak.
Yukarıda sıraladıklarımız genellikle yaygın görülen rahatsızlıklardır. Bunların sonucunda ise ses kısılması meydana gelmektedir. Şimdi ise sizlere daha az yaygın olan ve ses kısıklığına neden olan ağır rahatsızlıkları maddeler halinde sıralayacağız.
- Ses tellerinde oluşan nodüller ve kistik yapıların fazla büyümesi
- Tahriş edici içeren maddelerin normalin üzerinde solunması
- Boğaz, tiroid veya akciğer kanseri gibi ağır rahatsızlıklara sahip olmak
- Erkeklerde ergenliğe geçiş döneminde sık sık görülen hormonel değişimler
- Tiroid bezi bozukluğu
Bunlardan bazılarıdır.
Ses Kısıklığına Ne Gibi Tedaviler Uygulanabilir?
Ses kısıklığına sebep olan rahatsızlıkların tedavisi, devamında ses kısıklığının tedavisi olacaktır. Önemli olan bu rahatsızlığa neden olan şeyi belirlemek ve üzerine uygun tedavi yöntemleri geliştirmektir. Solunum yollarında oluşan enfeksiyonun temizlenmesi ve bu enfeksiyonun sebep olduğu öksürüğün azaltılması için doktor kontrolünde yazılan ilaçların düzenli olarak kullanılması ses kısıklığının iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Ses tellerinin tahriş olduğu dönemlerde daha az konuşma ve kendimizi konuşma konusunda yormamak. Boğazı rahatlatıcı gıda takviyeleri almak ve sıcak içecek tüketimini arttırmak. Sigara ve alkol kullanımını azaltmak ve bu alışkanlıklar yerine daha sağlıklı içecekler tüketmek. Ses kısıklığına neden olan ileri derece rahatsızlıklar arasında eğer boğazda nodül yada kistik yapılar varsa öncelikli olarak uzmanlar tarafından tedavi olmak ve ilaçları düzenli bir şekilde kullanmak.
Alerjik sebeplerden ötürü oluşan ses kısıklığı için öncelikle geniş kapsamlı bir alerji testi olmak ve sonrasında doktor kontrolünde alerji tedavisi olmak.
En ileri boyutta rahatsızlık olan kanser gibi hastalıklarda, uzmanlar tarafından tedavi süreci takip edilmeli ve kullanılması zorunlu olan ilaçların aksatılmadan devamının getirilmesi ses kısıklığının iyileşmesine yardımcı olacaktır.