Son yılların en popüler meyvelerinden birisi olan şeftalinin faydalarını pek çok kişi merak etmeye başlamıştır. Şeftalinin içinde bulunan bir çok vitamin, antioksidanlar, lif ve mineraller sayesinde yaşlanmadan dolayı oluşan sorunları gidermeye yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek gelebilme ihtimali olan hastalıklara karşı doğal koruma oluşturmaktadır. Bu yazımızda sizlere şeftalinin faydaları, ne zaman toplandığı, ne zaman ekildiği, zararlarının neler olduğu ve besin değerini detaylı bir şekilde vereceğim. İşte şeftalinin faydaları ve zararları.
Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
İçinde bulunan pek çok mineral ve vitamin sayesinde insan sağlığına çok iyi gelen meyvelerden bir tanesi şeftalidir. Şeftalinin faydaları başlıca şu şekildedir;
- Vücutta bulunan toksinlerin atılması konusunda şeftali önemli bir yere sahiptir. Kısaca düzenli şeftali tüketimi vücutta bulunan toksinlerin atılmasına destek olmaktadır.
- Cildi besleyerek daha iyi bir görünüm vermesini sağlar.
- Şeftali meyvesinin idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır.
- Safra kesesinde oluşan hareketleri düzenlemeye yardımcı olur.
- Karaciğer harekelerini düzenlemeye destek olan meyvelerden bir tanesi olarak bilinmektedir.
- Cilde tazerlik veremketedir.
- Bağşıklık sistemini oruyarak dışarıdan gelebilecek çeşitli hastalıklara karşı vücudu korur.
- Cildi nemlendirme etkisi bulunmaktadır.
- Uykusuzluk sorunun giderilmesini sağlar.
- Hazımsızlık sorunu olan kişiler, düzenli bir şekilde şeftali tüketebilir. Fakat bunun için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
- Vücudumuzda bulunan kanın içinde bulunan zararlı bakterileri gidermeye yardımcı olur.
- Diş sağlığı sorunu olanlariçin ideal bir meyvedir.
- Tokluk hissi yaratır.
- Vücudumuza gerekli olan enerjiyi sağlamaya çalışmaktadır.
- C vitamini yönünden zengin bir meyvedir.
- Şeftalinin içerisinde bulunan C vitamini sayesinde kasların gelişimine destek olur.
- Kemik gelişimini sağlamaktadır.
- Göz sağlığına iyi gelir. Bunun asıl sebebi ise şeftalinin içinde bulunan A vitaminidir.
- Yüksek kolesterol sorunu olanlar doktor onayı alarak tüketebilir. Çünkü şeftali yüksek olan kolesterolü düşürmeye yardımcı olan meyvelerden bir tanesidir.
- Hamilelik dönemi için ideal meyvelerden bir tanesidir. Çünkü içinde bol miktarda mineral ve vitamin bulunmaktadır. Fakat hamilelik döneminde her hangi bir sorun yaşamamak için mutlaka doktorunuza sormanızı tavsiye ederim.
- B vitamini açısından zengin bir meyve olarak bilinmektedir.
- İçinde bol miktarda magnezyum kalsiyum ve potasyum bulundurur. Bunun yanı sıra sodyum ve demir yönünden de zengin bir meyve olarak bilinmektedir.
- Pek çok kanser türüne karşı mücadele etme özelliği bulunur. Bu kanser türlerinden bazıları ise, kolun kanseri ve meme kanseridir.
Şeftalinin faydaları başlıca bu şekildedir.
Şeftalinin Zararları Nelerdir?
Şeftalinin faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Şeftalini zararları sırası ile şu şekildedir;
- Aşırı şeftali tüketimi yaptığınız zaman, birçok sağlık sorunlarına sebep olabilirsiniz. Bunların en belirgin ve sık görülenleri bulantı ve kusmadır.
- Şeftali yiyeceğiniz zaman güzel bir şekilde yıkamazsanız tarım ilacı zehirlenmesine maruz kalabilirsiniz. Bu yüzden şeftaliyi yemeden önce güzel bir şekilde yıkamanızı tavsiye ederim.
- İçinde bulunan potasyum sebebi ile böbrek işleyişine zarar verme ihtimali vardır. Fakat bu durum genellikle aşırı şeftali tüketimi olduğu zaman görülmektedir.
Şeftalinin bilinen zararları başlıca bu şekildedir.
Şeftali Besin Değeri
Şeftalinin içinde bol miktarda vitamin bulundurmaktadır. Bunun yanı sıra mineraller yönünden de oldukça zengin bir meyve oalrakbilinmektedir. Şeftalinin besin değeri başlıca şu şekildedir;
- 0,30 gram yağ
- 1,80 gram lif
- 7,20 miligram kalsiyum
- 391,20 Uİ A vitamini
- 7,82 miligram C vitamini
- 0,30 miligram demir
- 1,09 gram protein
- 11,45 gram karbonhidrat
Şeftalinin besin değeri başlıca bu şekildedir.
Şeftali Ne Zaman Yetişir ve Ekilir?
Şeftali ilkbahar ayında çiçek açan meyvelerden bir tanesidir. Haziran ve eylül aylarında toplanmaya başlanmaktadır. Bunun yanı sıra aralık ayının ilk haftasında ekilebilir.
1 Adet Şeftali Kaç Kalori
orta boyda 250 gram (1 tane) şeftalinin kalori karşılığı 98 kcal kaloridir.