Salatanın faydaları ve yararlarını bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde vereceğim. Öncelikle şuna değinelim, salata başlı başına diyet ürünü sayılmaz. Elbette salata tarzında besin içeriği güçlü, sağlıklı yiyecekler tüketmek hızlı yağ yakınına sebep olur. Bir diyet programı uyguluyorsanız eğer öğünlerinizde salataya bol miktarda yer veriyorsunuzdur. Bunun yanı sıra ana yemeklerinizin yanında salata tüketmek de vazgeçilmeziniz olabilir.
Salata tüketmek oldukça faydalıdır ve düşük oranda kalori içerdiği için de diyet yapanlar tarafından da sıklıkla tercih edilir. Son zamanlarda hızlı kilo vermeye yaradığı içim vücuda zarar vereceği gibi iddialar ortaya atılmaktadır. Salata tüketmek sağlığa zararlıdır gibi pek çok söylemler yayıldı. Bazı sağlık uzmanları salata tüketmenin insan sağlığına faydadan çok zararı olduğunu söylemektedir.
Salatanın faydalı mı yoksa zararlı mı olduğunu sizler ile beraber bir göz atalım. Salata tüketirken genele değil, çoğul olarak bakılmalıdır. Kısaca salataya değil, bütüne değil, tek tek malzemelerine bakılmalıdır. Salata tek başına faydalı değil, içerdiği malzemeler ile sağlıklı bir yiyecek haline gelir. Salatanın içinde bulunan besinler bir araya geldiği zaman vücudun ihtiyacı olan bir çok besin kaynağı da karşılanmış olmaktadır.
Salatanın faydaları konusunda bazı dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Mesela hazırlarken kullanmış olduğunuz besinler tek başlarına zengin besin kaynakları içermez. Ancak içlerinde barındırdıkları lif miktarı, mineral ve vitaminler ile sağlıklı bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. Bünyesinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile vücudun yenilenmesine katkı sağlar ve sindirim sistemini güçlendirir.
Salatanın Tok Tutması Mümkün mü?
Salatanın bünyesinde vitamin ve mineral dışında, lif ve antioksidan da bulunmaktadır. Bu sebeple bağışıklığı güçlendirir. Kanser de olmak üzere çok hastalığın şifacısı da olmaktadır. Lif miktarının yüksek olmasından ve sebzelerin genel özelliği olarak bilinen su miktarının çok olmasından dolayı mideyi tok tutma özelliği bulunur. Diyet programı uygulayan kişilerin düşük kalorisi olması ve tok tutmasından kaynaklı olarak sık tercih edilen bir besin kaynağıdır. Lifler bağırsakların aktifliğini arttırarak toksinleri temizler ve sindirimi hızlandırır.
Salatanın İçinde Hangi Besinler Vardır
Salatanın faydalarının bir diğeri de içerdiği besin kaynaklarıdır. Bir salatanın içinde Marul, Akdeniz Yeşilliği, Turp, Roka, Kereviz, Dereotu, Maydanoz, Lahana, Tere, Domates, Salatalık, Biber, Soğan, Yeşil Soğan, Semizotu, Pancar gibi sebzeler girebilir. Bu besinlerin her birinin içerisinde kendine ait vitamin ve mineralleri vardır. Seçmiş olduğunuz besinlerin koyu olması da önemlidir. Çünkü karotenoid miktarı diğer besinlere göre daha fazladır.
Besin Değerlerine Dikkat Edin
Çiğ bir şekilde tükettiğimiz her besin ve meyve de dikkat etmeliyiz. Besin ve meyvelerin taze olmasına, doğru bir şekilde hazırlanması, iyi temizlenip ve yıkanması, sağlık açısından son derece önemlidir. Bu sebze ve meyveler doğru bir şekilde tüketilmelidir. Bu konuda insanlar mutlaka bilinçlenmelidir. Besinleri hazırlarken besin değerlerinin kaybını da önlemek gerekmektedir.
Salata Çeşitleri Önemli mi?
Elbette ki önemlidir. Nedeni ise bir besin de bulunan değerler mikro ve makro, enerji miktarları ile ilgili bir durumdur. Sağlıklı beslenme de, dengeli ve yeterli besin tüketimini vücuda sağlamak gereklidir. Programınıza mutlaka sebze ve meyveler, et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi ve tahıl grubundan da eklemelisiniz. Böylece dört temel besin grubunu öğünlerinize eklemiş olursunuz. Bunları yaptıktan sonra dengeli ve yeterli bir beslenme sağlamış olursunuz.
Salatanın faydalarından bir diğeri ise vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılar. Ana yemeklerin yanında kuru baklagiller, yumurta, süt, yoğurt, balık, tam tahıllar, meyve ve sebzelerin mevsime uygun ve hijyenik olarak hazırlanan yemeklerin yanında salata tüketimi yapıldığında mineral, vitamin gibi mikro besinler vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasına neden olur. İnsan vücudunda erkeklerde %60, kadınlarda ise %50 sudan oluşur.
Günlük yaşantımızda su tüketimine dikkat etmeyiz ve susadığımızı da unuturuz. Bu sıvı eksikliğini sebzeler aracılığıyla karşılarız. Her salata çeşidini tüketmememiz gerekiyor. Salatalar yüksek kalori içermez. Sebzelerde sıvı oranı yüksektir. Suyun vücuda etkisi enerji ya da kalori değildir. Bu nedenle bu yiyecekler yüksek kalori içermez.
Ancak kalori miktarını arttıran yağ, soslar, mayonez, nar ekşisi, zeytinyağı, limon ve sirke gibi katkılar ekleyip tükettiğimiz zaman kalori oranını artırır. Tüketmiş olduğunuz her öğünün yanında mutlaka salata tüketimine dikkat edin. Sebzelerde ki lif oranından dolayı bünyenizi tok tutar. Bağırsaklarınız düzenini sağlar ve sağlıklı çalışmasını sağlar.
Salata tüketimi yapmayan kişilerin kan şekerlerinin çabuk düştüğü gözlemlenmiştir. Midenizde açlık hissi doğduğu için sürekli sağlıksız yiyecekler tüketirsiniz. Sağlıklı beslenmek vücut sağlığını korumak için oldukça önemlidir.