Siz de önceki kadar beyin sağlığı sebebi ile ara ara bile olsa zeki olmadığınızı yada hatırlamak gibi akıl oyunlarını çözmek gibi etkinlikler, eskisinden daha zor hale geldiyse yapmanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Durum bu ise, endişelenecek bir şey yok. Evet çünkü beyninizi geliştirmek sizin elinizde. Bu konuda uzman olanlara göre, beynimiz 20’li yaşlarda gelişimini tamamlıyor ve bunun devamında zekada kademeli bir yavaşlama görülüyor. İlerleyen yaşlarda ise demans ve Alzheimer olma riski de oldukça yükseliyor.
Beyninizi Sağlıklı ve Mutlu Tutmak İçin Ne Yapabiliriz?
Uzmanların söylediği gibi risk faktörlerini azaltmak mümkündür. Kısacası, zekanızı korumak ve sağlıklı bir beyin yapısı için edinmeniz gereken bazı alışkanlıklar bulunuyor. Genelde hayatlarında başarılı olan insanlara bir bakın, özellikle sağlıklı beslenip spor yaparlar, alkol sigara kullanmazlar. Ve ilgi alanları, zevk duydukları şeyler onlara katkı sağlar. Öncelikle “sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur “cümlesini unutmamalıyız. Gelin şimdi maddeler halinde bu konuyu inceleyelim.
Pozitif Düşünün
Pozitif düşünerek yaş ilerledikçe gelen zihinsel hastalıkları engellemek mümkün! Uzmanların yaptığı bazı araştırmalar insanlar kendilerini bu psikolojiye sokmadığı sürece, beynin sinirsel olarak bundan olumlu etkilendiğini gösteriyor. Örneğin; aptal ve unutkan olacağınızı düşünmek sizi psikolojik olarak etkileyerek gerçekten aptal ve unutkan birisi yapar. Ama doğru yaşam tarzı ve alışkanlıklarla hayatınız boyunca zihinsel olarak güçlü olacağınıza inanırsanız, o zaman bu inanç, beyninizi olumlu yönde etkileyebilir.
Sağlıklı Beslenin
Sağlıklı beslenme, vücudun tüm parçaları için olduğu kadar beynimiz için de bir o kadar önemlidir. Beyin, vücudumuza oranı sadece %2 iken, bedendeki enerjini %20’sini tek başına kullanır. Avustralya’da gerçekleşen bir araştırmaya göre; taze meyve, yeşil sebze, tahıllar ürünleri ve balık tüketiminin arttırılmasının depresyon şiddetinde azalmayı sağladığı olduğunu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, içinde taze meyve, yeşil sebze, fındık, kuruyemiş ve tahıl, zeytinyağı bulunan yiyecekler, balık olan “Akdeniz Diyeti” yapmanızı öneriyor. Çok iç açıcı görünmese de beyninizi sağlıklı tutmak için gerekli olduğu apaçık bellidir.
Sosyalleşin
Ailenizle veya arkadaşlarınızla geçirdiğiniz vakitler de beyniniz için harika bir bunama önleyici. Groningen Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; Sosyal katılım sağlayamayan ve daha fazla yalnızlık duygusu olan insanlarda bunama ve Alzheimer riski daha yüksek.
Meraklı Olun
Merak, yeni şeyler keşfetmek, yaratıcı bir bakış açısına sahip olmak ve yeni olaylar yaşamaya istekli olmak beynimizi olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca hiç yapmadığınız bir hobi denemek, yeni mekanlar gezmek, sıkıcı olmayan bir hayat yaşmak da faydalı olabilir.
Aktif Olun
Bilişsel Rezerv beynimizin yaşlanma veya hastalıklar karşısındaki direnci olarak adlandırılır. Eğer bir insanın bilişsel rezervi yeterince güçlü ise herhangi bir hasarla baş etmesini sağlayacak yedek bir zihinsel bilince sahipmiş gibi görünüyor demektir. Bilişsel rezervimizi artırmak için yapmamız gerekenler arasında; şarkı söylemek, müzik aleti çalmak, bulmacaları çözmek, yeni bir dil öğrenmek ve seyahat etmek gibi birçok aktivite bulunuyor.
Egzersiz Yapın
Beynimizin iyi çalışması oksijene ve besinlere bağlıdır. Bu nedenle sağlıksız bir yaşam stili ve obezite beyin sağlığını da elbette ki olumsuz yönde etkilemektedir. Uzmanların her zaman söylediği şey her gün egzersiz yapmamamızdır. Elbette her birimizin aşina olduğu bir ve sürekli duymaya devam ettiğimiz ama kulak asılmaması da gereken bir cümle olduğunu unutmamalıyız.