Resim yeteneği nasıl geliştirilir yazımızda nasıl yapacağınızı detaylı bir şekilde anlatacağım. Çoğu zaman hiç ummadığımız bir anda aklımıza şahane fikirler gelir. Ancak bunlar sadece fikir olarak kaldığında ise şahane oluşu hiçbir işime yaramaz. Bundan dolayı şahane olan fikirlerinizi kağıda dökerek, dijital ortamda baskılayıp somut bir hale dönüştürmek isteyebilirsiniz. İster başlangıç düzeyinde biri olun, ister profesyonel. Birçok tasarımcı, sanatçı ne kadar ileri düzeyde olsalar bile kendilerini hep geliştirmek istemişlerdir. Sizlere de bunu nasıl yapacağınız konusunda makalemiz içerisinde yardımcı olacağız.
Hedefinizi Belirleyin
Maskot, karakter, yazı tipi, 3d çizimler vb. şeyler mi yapmak istiyorsunuz? Yada sadece çizim konusunda usta olmak ? İşte tam bu noktada ilk olarak kendinize bir hedef koymalısınız. Sadece hedef koymak değil, bize uygun doğru hedefler oluşturmalıyız. Kendi tasarımlarımızı oluşturmak için öncelikle belirli bir düzeye ulaşmamız gerekmektedir. Hangi alanda çalışmak istersek isteyelim, öncelikli olarak işimizi ciddiye almalıyız.
Çizim Önerileri
Şimdi sıra geldi işinize yarayabilecek çizim önerileri ve ipuçlarına. Öncelikle kendinize bir plan oluşturun. Bir not defteriniz olursa sizin için daha iyi olacaktır. Aslında ilk aşamamız buydu.
Kendine Meydan Okuma
Yabancılardan duyduğumuz ve sıklıkla karşımıza çıkan “challenge” kelimesini hepimiz biliyoruz. Sizi inanılmaz derecede ileri götürebilecek bir çalışma modeli diyebilirim. Kendinize hedefler oluşturun ve bu noktada en büyük rakibiniz kendiniz olun. Örnek olarak, günde 2 çizim yapacağım diyerek kendinize aylık 60 çizim hedef koyun. Bu sizin kendinize meydan okumanız için büyük bir fırsat. Bu şekilde istediğimiz çizim alışkanlıklarımıza kolayca kısa sürede ulaşabileceğiz.
Unutmayın, her gün yaptığınız bir çizim yeni bir deneyimdir. Ancak burada şu noktaya dikkat etmelisiniz, sadece o günün etkinliğini tamamlamak için gelişi güzel çizimler yaparsanız, faydası olur ancak hedeflediğimiz seviyenin altında kalmaya başlarız. Buna dikkat etmelisiniz.
Bundan ötürü bir işe başladığımızda kendimize verebilecek en güzel motivemiz “o işe değer verdiğimizi” kendimize hatırlatmak olacaktır. Ben bu işi seviyorum, değer veriyorum. İşime odaklanmalıyım ve her geçen gün daha başarılı olmalıyım şeklinde kendimize enerji verdiğimizde aslında ne kadar ilerlediğimizi kendimiz görmeye başlayacağız.
Şekiller ve Geometriler
Evet yeri geldiğinde bazen geriye doğru dönmeniz gerekebilir. Bu sizin için iyi bir çalışma stili olacaktır. Çocukluğumuza geri dönelim ve şekilleri aklımıza getirelim. Aslında geometrik şekil çizmek düşünüldüğü kadar kolay bir iş değildir. Yine bu geometrik şekilleri kullanarak çok farklı tasarımlara imza atan kişilere denk gelmişsinizdir.
Çizilen her şey çok daha başarılı ve deneyimli sanatçılar tarafından yeniden muhteşem hale getirilebilir. Şekiller aslında benzersiz tasarımlar oluşturmamıza ve daha etkin bir çizim alanı oluşturmamıza imkan sağlar. Pek çok noktada olduğu gibi, çok farklı yapılara sahip birleşenleri daha küçük parçalara ayırarak incelemek hepimizin kolayına gelecektir.
Örnek olarak bir müzisyen beste yaparken yada inceleme sırasında onu parça parça kısımlara ayırır ve giriş, nakarat, son olarak bölümlerle ele alır. Bu sayede daha iyi bir bütün ve düzenleme yapılabilir. Bu elbette çoğu sanat dalı içinde geçerlidir. İşte çizim konusunda da kullanılan bu yöntem insanlar tarafından tercih edilmeye devam etmektedir. Siz de tasarımlarınızda her bir kısma detaylıca bakın ve geometriden yardım alarak adım adım sağlam bir şekilde ilerleyin.
Çiziminiz sırasında gövde kısmında kullanmak için dikdörtgen, daire gibi şekillerden taslak oluşturabilirsiniz. Elinize aldığınız bir kağıt üzerinde, şekil çizmeye çalışın. Bunu günlük rutin bir şekilde yaptığınız sürece zamanla el yatkınlığınız oluşmaya başlayacaktır. Yatkınlığınızın oluşması, tasarımlarınız sırasında size daha pratik hareket etmenizi sağlayacaktır. Hayal gücünüzü kullanarak ürettiğiniz bir çizim yerine, son hali oluşmuş olan bir şeyi yeniden bu yöntem sayesinde oluşturup bir araya getirmek çok daha farklı olacaktır.
İlham Almayı Unutmayın
İşimizin bir parçası da sanat eserlerini, çizimleri ve bunların sahiplerini takip etmek olacaktır. Aslında bu bir tur keşif gezisi gibi denebilir. İlham almak istiyorsak bu tür küçük gezintiler yapabiliriz. Dijital ortamlarda, sosyal medyada ve daha önce bahsettiğimiz belirli siteler aracılığı ile kendinize bir ilham kaynağı listesi oluşturabilirsiniz.
Özel bir yatkınlığınızın olduğunu düşündüğünüz içerikler varsa, bu tür konularla ilgilenen sanatçıları takip edebilirsiniz. Daha farklı bakış açısı ile, daha farklı sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz. Kendi tarzınızı oluştururken daha benzersiz ve daha özgün bir şekilde ön plana çıkma şansınız olur. Görüş açınızı genişletmek, el becerinizi genişletmek kadar önem arz etmektedir.
Desen Oluşturma
Geometrik şekiller haricinde tasarım dünyası içerisinde “pattern” olarak isimlendirilen yinelenen desenler oluşturmayı deneyebilirsiniz. Bu tür incelemelerde bulunmak, çizim yeteneğinize katkı sağlayabilir. Simge ve semboller, diğer şekiller üzerindeki kombinasyonunuz, çizimleriniz, bu sayede daha gelişmiş ve oturmuş olur.
Kas hafızası dediğimiz şey işte tam olarak bu noktada devreye girecektir. Zamanla el beceriniz alışacak ve daha kolay bir şekilde hareket edebileceksiniz. Bu teknik duvar kağıdı oluşturma ve, tekstil firmalarında oldukça yaygın kullanılan bir şeydir. Bu size iş esnasında daha faydalı olacaktır.
Ek Alıştırmalar
Çizim yeteneğini geliştirmek için daha fazla yol arıyorsanız ve zaman konusunda çok problem yaşayan biri değilseniz, birkaç aktivite önerebiliriz. Gördüğünüz bir reklam konusu için yada bir metin için ufak çizimler yapmayı deneyebilirsiniz. Oluşturduğunuz çizimlerin farklı farklı modellerini oluşturun. Bu sayede farklı çeşitler içerisinde nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlayacak ve o anki duruma ayak uydurmaya başlayacaksınız.
Çizim Yeteneği Sonradan Kazanılabilir mi?
Sanırım çevrenizde en çok duyduğunuz sorulardan biri bu. Çizim yeteneği doğuştan kazanılır mı -? Elbette insanların doğuştan yatkınlığı yada çocukluktan oluşan bir deneyiminin olması önemlidir. Ancak sonradan eğitim alarak, pes etmeden çalışarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Önemli olan sizin bu noktada istikrarlı hareket etmeniz ve kendinize olan inancın tam olmasıdır. Bu durum sizi doğuştan yetenekli olan birinden daha farklı bir boyuta getirebilir.
Çizim Yeteneği Sayesinde Para Kazanmak Mümkün mü?
Duymaya alıştığımız bir başka soru çeşidi ise budur. Biliyorsunuz para hepimiz için son derece önemli. Mutlu olduğunuz ve yapmaktan hiçbir zaman sıkılmadığınız bir hobiden, gelir elde etmek elbette mümkün. Hatta bunun için birçok yöntem mevcut.
Çizim Yaparak Nereden Para Kazanılabilir?
Sahip olduğunuz yeteneğe, çalışma şeklinize ve saatlerine göre bu durum elbette değişkenlik gösterecektir. Bazı insanlar tamamen geçimini bu işi yaparak sağlarken, bazıları bunu ek gelir olarak yapmaktadır. Siz de bu noktada şu adımları takip edebilirsiniz.
- Ajanslarda tasarımcı olarak çalışmak
- Dergi, materyal gibi şeylerde çizim yapmak. Yayın evleri ile ortak bir şekilde çalışmak.
- Serbest bir şekilde portre çizimler oluşturmak
- Dijital eserler üretmek. Örnek olarak NFT, ve Tablo gibi örnekler verilebilir.
Özet olarak şunu söyleyebiliriz; Her işte olduğu gibi bu iş içinde öncelikle iyi bir noktaya gelmek için sabretmek ve azimli bir şekilde çalışmak gerekmektedir. Yaptığınız her şeyi ciddiye almalısınız ve bıkmadan usanmadan eğitim görerek kendinize katkı sağlamalısınız. Farklı yöntemler denemeyi, farklı kaynakları incelemeyi ve yeri geldiğinde zorlanmanız gerektiğini asla unutmayın.