Psikoloji okumak zor mu sorusu bu bölümü düşünen birçok öğrencinin aklındadır eminim. Çok sayıda kişinin ‘’psikoloji okumak istiyorum ama yapabilir miyim bilmiyorum’’ cümlelerini duyuyoruz. Kendimde bir psikoloji öğrencisi olarak bu soru ve korkularınızı yanıtlamak istiyorum.
Daha önceki psikoloji hakkında oluşturduğumuz yazılarımızda bu bölümün ne kadar çeşitli bir alana ve geniş bir yelpazeye sahip olduğunu açıklamıştık. Psikoloji okumak için elbette çeşitli yetenek ve becerilere sahip olmanız gerekmektedir. Bunlar doğuştan var olan becerilerinizin olması yanı sıra sonradan öğrenilen beceriler de demektir. Yükseltmeniz gereken ve köreltmeniz gereken ayrı duygu ve davranışlarınız olmalıdır. Örnek vermemiz gerekirse empati duygunuzun yüksek olması gerekmektedir. İleride bu alanda görev alacağınız mesleğiniz en çok buna ihtiyaç duyacaktır. Çok okumayı ve araştırmalar yapmayı ayrıca sevmeniz psikoloji okumak için oldukça önemli bir etkendir. Okuma alışkanlığını elbette sonradan edinebilirsiniz ancak zaten var olan bir alışkanlığın üzerine bir şeyler eklemek sizi öne çıkarır.
Felsefe dersini sevmiyorsanız bu bölümü okumakta zorluk yaşayabilirsiniz. Psikoloji, insanların duygu ve düşüncelerini araştırmaya ve anlamaya yönelik bir bilim dalı olduğundan ötürü felsefe ile de ayrıca iç içedir. Psikoloji bölümünde ayrıca toplum oluşumu, kültürleri ve hareketleri gibi dersleri de ayrıca göreceksiniz. Eğer eğitim hayatınızda ezbere alıştıysanız ve bunun aynı şekilde ezbere dayalı olarak devam etmesini istiyorsanız psikoloji okumak size göre olmayacaktır. Çünkü psikoloji bölümü okurken ezbere dayalı terimlere ihtiyaç duyulmaz. İlk etapta her şey düşünmeye ve anlamaya yönelik ilerler. İlerleyen zamanlarda ezber yapılması gereken hastalıklar, durum ve öncüler olacaktır elbet fakat sadece bunların isimlerini ezberleyerek de bir yere varılamaz.
Hastalıkların nedenleri, nasıl tedavi edilebileceği, bu rahatsızlığa sahip hastalara hangi şekillerde yaklaşılabileceği, öncülerin hangi görüşleri savunduğu, kitaplarında hangi noktalara yoğunlaştığı gibi birçok çeşitli alana ezberle değil okuma, araştırma ve düşünce yollarıyla ulaşmanız gerekmektedir. İnsan sürekli olarak değişen ve gelişen bir varlık olduğu için aynı şekilde psikoloji okurken bu alanda sizde kendinizi sürekli olarak geliştirmelisiniz. Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra dahi okuma hayatınız sona ermez. Mesleğinizi icra ederken bir yandan da yeni gelişmeleri, hastalıkları, tedavi süreçlerini ve insanın insanlığı yeniden keşfedişlerini takip etmelisiniz.
İletişiminizde sıkıntı yaşamamanız gerekmektedir. Cümle kurabilme ve kendini açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etme becerilerinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Psikoloji okurken size bir problem verildiğinde bunu belirli bir formülle çözemezsiniz. Öğrendiklerinizle birlikte düşünce gücüyle çözümlere ve cevaplara ulaşabilirsiniz. Bunun içinde gerekli şeylerin en başında gelen konu çok okumak ve diğer saydığımız becerileri geliştirmenizden geçer. Psikoloji okurken ve mezun olduktan sonrada aynı işleme devam etmelisiniz. Yani psikoloji okumak zor mu sorusunun cevabı size göre değişmektedir. Kimi insan ezbere dayalı alanlarda daha başarılı olurken kimi insan ise psikoloji bölümü gibi düşünce, anlama ve araştırmalara dayalı alanlarda daha başarılı olabilmektedir.
Psikoloji bölümüyle ilgili birkaç soruyu cevaplamak size bu konuda yardımcı olacaktır.
Psikoloji Okumakla İlgili Soru-Cevaplar
Lisans Dönemini Nasıl Verimli Geçirebilirim?
Üniversite okumak insan hayatının en güzel ve unutulmaz dönemlerinden birisi olur. Psikoloji bölümünde araştırma yapmanın ve çok okumanın öneminden yukarıda bahsettik. Lisans dönemizde bu alışkanlığı kazanmak ve her geçen gün bir adım ileriye taşımak zorundasınız. Araştırma ve okumak diyorsak sadece kitap okumaktan bahsetmiyoruz elbette. İzlenmesi gereken filmler, diziler ve takip edilip katılınması gereken seminer ve sempozyumlar da işin içine dahil. Bu, işin düşündüğünüzden daha zevkli olan kısmıdır.
Mezun Olan Psikolog Ne İş Yapar?
Okuma hayatında da iş hayatında da oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan psikoloji bölümü için çokça seçenek mevcuttur. Bu sorunun yanıtı için sayfamızda bulunan ‘’Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar?’’ yazısına göz atmanızı öneririm.
Yabancı Dil Bilmek Mecbur Mu?
Elbette kesinlikle bilmelisiniz diye zorunluluk yoktur ancak günümüzde dünya da en çok konuşulan ortak dilin İngilizce olduğunu biliyoruz. Bu anlamda İngilizce bilmeniz ve doktora veya yüksek lisansınızı yurt dışında yapmanız hem kendinize hem de iş hayatınıza büyük ölçüde artı sağlayacaktır.
Bölümü Bitirmek İş Bulmak İçin Yeterli Oluyor Mu?
Psikoloji bölümü bitirdikten sonra elbette iş bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. En nihayetinde kendi imkanlarınız ile de icra edilebilecek bir meslek alanına sahip olacaksınız. Ancak iyi bir pozisyonda görev almak için başından beri söylediğimiz şey olan kendinizi geliştirmek çok önemlidir. Özellikle seminer ve konferanslara katılma, yurt dışında yüksek lisans veya alanınızda çalışmalar yapmak için yurt dışına gitme ve eğitim alma gibi konular bu anlamda size yardımcı olacaktır.
Psikoloji Okurken Başka Dallara Çap Yapabilir Miyim?
Psikoloji bölümü okurken sosyoloji, felsefe gibi alanlara ÇAP yapmak veya yüksek lisansla bu tarz eğitimleri almak psikoloji alanı için size ekstra bilgiler katacak ve öne çıkmanıza neden olacaktır.
Psikoloji Bana Göre Mi?
Psikoloji bölümünün size göre olup olmadığını ancak kendiniz cevaplayabilirsiniz. Yukarıda saydığımız maddeleri dikkate alarak bu alışkanlık ve becerilere sahip misiniz, okumayı, araştırma yapmayı seviyor musunuz ve insanlara yardımcı olmaktan, onları dinlemekten zevk alıyor musunuz gibi soruları kendinize sorarak bunun yanıtını bulabilirsiniz. Bu bölüm bana göre değilmiş diyerek yarıda bırakan birçok öğrenci görüyoruz. Ancak psikoloji bölümünü gerçekten seviyor, ilgi duyuyorsanız okuyabileceğiniz bir alandır. Ayrıca sabırlı olmanız gerektiğini de unutmayın.