Her birey hayatı boyunca mutlaka bir psikolojik sorunla karşılaşmaktadır. Bazı kesimler her ne kadar bunu kabul etmese de aslında psikolojik sorunlarla karşılaşıp o sorunları aşabilmek kişiye birçok anlamda deneyim katar. İnsanların ruh sağlıkları tıpkı bağışıklık sistemleri gibi farklılık gösterir. Bazı kişilerin psikolojileri doğuştan gelen bir özellik ile diğer insanlara göre daha güçlü olur. Yaşanılan olay aynı olsa dahi bireylerin verdiği tepkiler ve olaydan etkilenme şekilleri farklılık gösterir. Bunun bir nedeni doğuştan gelen güçlü psikoloji olmasının yanı sıra kişinin kendini ve ruh sağlığını geliştirmesiyle de ilgilidir.
Konunun başında da bahsettiğimiz gibi bazı kesimler ruh sağlığının kötü olduğunu kabul etmezken bazı kesimler ise ruh sağlığının kötü olduğunu, yaşadığı sorunların temelinde psikolojik rahatsızlıkları yattığını farkına varmazlar. Örneğin bir kişi hayatında yaşanan olaylardan devamlı olarak başkalarını sorumlu görüyor ve çevresindeki insanları suçluyorsa bu durum o kişinin kendi sorumluluklarından kaçtığını ve suçluluk duygusunu yaşamamak veya kendisini mağdur gösterme çabasından kaynaklı olabilir. Bunların temelinde çocuklukta veya ergenlik döneminde yaşanan olaylar yatıyor olabilir ve kişi bunun hiç farkına varmadan ömrünü bu şekilde geçirebilir.
Peki farkına vardıysanız ve psikolojinizin nasıl düzeleceğini bilmiyorsanız sizlere açıklamak için buradayız. Güçlü bir psikolojiye sahip bireylerin özelliklerini sıralamakla başlayabiliriz böylelikle aşağıdaki listeden kendiniz için örnekler çıkarabilirsiniz.
Güçlü Psikolojiye Sahip Kişilerin Ortak Özellikleri
- Yaşadığı zorlukları reddetmek yerine kabul eder ve bu zorluklardan kendisine yeni dersler çıkararak bir sonraki benzer zor durumda deneyimini cebinde tutarak farklı bir yoldan gider.
- Hayatındaki zor koşullara odaklanmak yerine güçlü, iyi ve başarılı olduğu noktalara odaklanmayı tercih ederler.
- Kendilerini olumsuz duygulara sürüklemeye çalışan negatif kişilere izin vermezler.
- Kararlarında sadece mantığını veya sadece duygusunu dinleyerek hareket etmek yerine mantık ve duyguyu iyi bir şekilde dengeleyerek adım atarlar.
- Her an ortaya çıkabilecek olumsuz ihtimal veya korkularına takılı kalmak yerine elinden gelenin en iyisini yapmayı tercih ederler. Böylelikle oldukları yerde saymak yerine her zaman ileriye adım atarlar.
- İçinden çıkamadığı ve kendini ruhsal sıkıntılarla boğuşurken bulduğu durumlarda bunu kabullenip bu alanda bir uzmana giderek psikolojik sorunlarla baş ederler.
- Geçmişe takılı kalmazlar. Geçmişte yaşanılan olayları ve tercihleri gündemde tutmaz, affedicidirler. Pişmanlık ve kinin ayaklarına takılmasına izin vermezler.
- Kıskançlık duygusu asla ön planda olmaz. Başkalarının başarılarına sevinirler ve başarısızlıkları için mutluluk duymazlar.
- Zihinsel enerji ve zamanlarını geçmişteki olayları tekrar tekrar yinelemek veya olumsuz duygulara itecek düşüncelere dalmak yerine bu enerji ve zamanı üretken olmak için harcarlar.
- Kendilerine vakit ayırırlar. Kişisel alalarında her zaman kendilerine vakit ayırıp düşüncelerini tartmaya zaman bırakırlar. Aynı zamanda yalnızlığı acizlik olarak görmezler.
- Özgüvenlidirler. Karamsar ve başarısızlık düşüncelerine dalmazlar fakat bunu yaparken gerçeklikten de uzaklaşmazlar. İkisinin arasındaki denge iyi kurulmuştur.
- Özdisiplin uygulamaktan kaçınmazlar. Başarıya ulaşmak için bazen acı çekmeleri, zorlu yollardan geçmeleri gerektiğini bilirler.
- Çevrenin veya toplumun söylediklerine göre bulundukları kabın şeklini almazlar. Taklit etmeyi sevmezler, her zaman kendilerine ait düşünceleri vardır.
- Başkalarının kendileri üzerinde kontrol sahibi olmalarına izin vermezler. Kendi hayatları ve kararlarını kendileri yönetir.
- Sürekli olarak şikayet halinde değillerdir. Olumsuzluklarla baş edebileceklerini bilirler.
- Fedakarlığın dozunu iyi ayarlarlar. Yardımcı olmayı severler fakat kendi benliklerine zarar gelecek düzeyde olmasına ve insanların bu durumu suiistimal etmesine izin vermezler.
- Duygularını kontrol altında tutarlar. Genel olarak fazla tepkiler vermezler fakat bunu yaparken bastırılmaması gereken duyguları bastırmazlar.
- Ağlamayı güçsüzlük göstergesi olarak görmezler ve ağlamaktan kaçınmazlar. İhtiyaç duyduklarını hissettikleri zaman göz yaşlarını salmayı, hüzün duymayı ve yas tutmayı da bilirler fakat bunun sınırını aşmazlar.
Verdiğimiz bu listeyi baz alarak sizde psikolojinizi sağlam kılabilirsiniz. Ancak bozuk olan psikolojinin nasıl düzeleceğine dair birkaç noktaya da ayrıca değinmek istiyoruz.
Psikoloji Düzeltmek İçin Neler Yapılabilir
Elbette sahip olduğunuz ruhsal rahatsızlıklara göre öneriler değişmektedir. Bunu bilmenin en kesin yolu uzman bir psikologdan destek almaktan ve verdiği tedaviye uymaktan geçer. Genel anlamda psikolojik sağlığınızı iyileştirmeniz için yapabileceğiniz birkaç adımdan şu şekilde bahsedebiliriz;
- Ruh sağlığı üzerine kitaplar okumak
- Bazı psikologları ister sosyal medyadan ister verdikleri seminerlerden takip ederek yayınladıkları yazı ve içerikleri incelemek
- Kendi kendinize duygularınız ve düşünceleriniz hakkında konuşmak veya yazmak
- Kendinizi kahve içmeye çıkarmak
- Benliğinizi sevmeyi öğrenmek
- Sorunlara, olumsuzluklara ve geçmişe takılı kalmayıp geleceğe odaklanmak
- Kişisel gelişiminizi her daim devam ettirmek
- Çevrenizle duygu ve düşünceleriniz hakkında açık konuşmalar yapabilmek
- Duygularınızı bastırmamak
- Sonucu kötü olan yaptığınız tercihleri hata olarak görmeyip ders çıkarmak
- Ve en önemlisi ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda psikolojik destek almaktan çekinmemek.
Bu gibi yöntemleri uygulayarak ruh sağlığınızı iyileştirebilir ya da daha güçlü hale getirerek hayatta karşılaştığınız zorluklarla daha kolay bir şekilde baş edebilirsiniz. İnsan hayatında her zaman zorlu yollar olur önemli olan bunlarla nasıl baş edebildiği veya edemediğidir.