Psikoloji mezunları ne iş yapar sorusunu yanıtlamadan önce psikoloji bölümü nedir ve psikolog nedir sorularına yanıt vermek istiyoruz.
Psikoloji Bölümü Nedir
Psikoloji bölümü özellikle son zamanlarda oldukça fazla ilgi görmekte olan bir bölümdür. Bunun sebeplerinden bir tanesi, yeni neslin ruh sağlığı ve ruh bilimi üzerinde daha bilgili ve duyarlı olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer bir sebebi ise robotlaşamayacak mesleklerin en başında yer almasıdır. İş olanağının fazla olması, bir kuruma bağımlı veya bağımsız olarak da çalışabilme imkanlarının bulunması da ayrıca psikoloji bölümünün rehavet görme nedenleri arasında.
Psikoloji bölümü, insanların davranış, duygu ve zihin hareketlerini araştırmalar yapma üzerine kuruludur. Sadece insanların değil aynı zamanda yaşayan tüm canlıların, yani hayvanların da davranış, zihin ve davranışları üzerine araştırmalar yapıp nedenlerini anlamaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Psikoloji bölümü oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmasından, iş imkanları konusunda oldukça fazla alana sahip olmasından ötürü ülkemizde en çok tercih edilen bölümlerden bir tanesidir. Ayrıca ülkemizdeki hem devlet hem de özel üniversitelerin neredeyse tamamında bölüm açık durumdadır.
Psikoloji okumak zor mudur diye elbette merak ediyorsunuzdur. Her bölümde olduğu gibi psikoloji bölümünün de elbette kolay ve zor yanları bulunmaktadır. Bölümün zorluğuyla ilgili düşünceleriniz ve sorularınız varsa sizleri ‘’Psikoloji Okumak Zor Mu?’’ adlı yazımıza bekliyoruz.
Psikolog Nedir
İnsanların zihinsel ve duygusal durumları, davranışları ve kişilerin verdikleri tepkiler üzerine araştırmalar yapıp açıklayan, bireysel, çift veya grup danışmanlıkları yapan ve daha birçok çeşitli alanlarda görev alabilen psikoloji üzerine uzman kişilerdir.
Psikoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaçtır
Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Ancak sosyoloji gibi alanlardan çift ana dal (ÇAP) ve yüksek lisans programları ile de psikoloji bölümüne geçiş yapıp okumanız mümkündür.
Psikoloji Bölümü Ana Dersleri Nelerdir
- Sosyal psikoloji
- Bilişsel psikoloji
- Antropoloji
- Beyin ve davranış
- Kişiler arası iletişim
- Gelişim psikolojisi
- Sosyolojiye giriş
- Algı, dikkat ve hareket
- Araştırma yöntemleri
- Sosyal psikolojinin kuram ve uygulamaları
- Öğrenme, hatırlama, düşünme
- Psikolojide yöntemler
- Kişilik analizleri
Gibi dersleri sıralamamız mümkündür. Bu dersler üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar
Psikoloji mezunları özel kuruluşlarda veya devlet kuruluşlarında klinik psikoloji yüksek lisans yaparak çalışma imkanı bulabilirler. Yüksek lisans ardında doktora ile akademisyen olarak görev yapabilirler. Adliyelerde danışman ve bilirkişi olarak, çeşitli birçok şirketlerde danışman ve insan kaynakları olarak, adalet bakanlığı ya da ceza evleri gibi kurumlarda, kurumlar, okullar ve kreşlerde danışman psikolog olarak, hastanelerde ya da özel kliniklerde uzman psikolog, danışman veya pedagog olarak görev alabilirler. Oldukça geniş bir iş imkanı yelpazesine sahip olduğunu söylediğimiz psikoloji mezunları için ‘’Psikoloji Tanımı Nedir?’’ yazımızdaki, ‘’Psikoloji uygulama alanları’’ kısmına da göz atabilirsiniz.
Psikoloji mezunları aynı zamanda memur olarak kamuda hizmet verebilirken, bireysel olarak da hem offline hem de online olacak şekilde psikoloji ve danışmanlık hizmeti verebilmektedirler.
Psikoloji Bölümünde Başarılı Olmak İçin Neler Gereklidir
Öncelikler elbette tüm psikoloji mezunları ve psikoloji bölümü düşünen kişiler bu alanda istekli oldukları sürece başarıyı yakalayabilirler. Fakat psikoloji bölümü için bazı yetenek, beceri ve meraklarınızın olması sizleri iki adım öne taşır. Bahsettiğimiz öncelikleri sıralamamız gerekirse;
- Araştırma yapmayı sevmek
- Empati becerisinin yüksek olması
- Sabırlı olmak
- İletişim kurarken sıkıntı yaşamamak ve iletişim kurmayı sevmek
- Objektif olmak
- Okuma ve yazmaktan keyif almak
- Gözlem yapmayı sevmek
- Ön yargı duygusunu gündemde tutmamak
- Psikolojik destek almış ve bu alanda bir takım yollardan geçip sorunlarını halletmiş olan kişilerin psikoloji bölümünde başarılı olma oranı yüksektir.
Psikoloji Bölümünün Yurt Dışı İmkanları
Psikoloji mezunlarının ve bölümün yurt dışı imkanları oldukça geniştir. Başta Erasmus öğrenci değişim programları ile yurt dışına çıkma olanağı taşır. Yüksek lisans ve doktora gibi alanları yurt dışında tamamlamak hem kişiye büyük ölçüde artı katacak hem de yurt dışında çalışma imkanlarını elde etmesine yardımcı olacaktır. Psikoloji evrensel bir alan olduğu için tedavi ve tanılar tüm dünyada aynı şekilde koyulmakta ve uygulanmaktadır. Bu yüzden yurt dışında veya yurt içinde aldığınız eğitimde mesleki tanı ve tedavi alanlarında farklılık oluşmayacaktır.
Psikoloji Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilirler
- Klinik psikoloji
- Adli psikoloji
- Nöropsikoloji
- Gelişim psikolojisi
- Üzerinde psikoloji mezunları uzmanlaşabilirler.
Psikologlar Ne Kadar Maaş Alır
Psikoloji mezunlarının maaşları için öncelikler söylenmesi gereken şey seçecekleri alanlar üzerine maaşların değişiyor olmasıdır. İş hayatına yeni başlayan bir psikolog ortalama olarak 4.000-5.000 Tl civarlarında maaş almaktadır. Çalışılan özel veya devlet kurumlarına göre bu değişiklik gösterebilmektedir. Psikoloji mezunlarının özel olarak çalışmaları durumunda elden gelirin oldukça artacağını da belirtmek isteriz.
Psikoloji Bölümünün Geleceği
Son olarak bahsetmek istediğimiz konu psikoloji mezunları ve psikoloji bölümü okumayı düşünenlerin akıllarında olan soru olacak. Bu bölümün geleceği yazının başında da bahsettiğimiz şekilde robotlaşamayacak mesleklerin başında gelmesidir. Aynı zamanda insan psikolojisinin yeni yeni keşfedilmeye başlanması ve kişiler tarafından yakın zamanlarda gündemde tutulmaya başlanması ve bilinçlenmesinden kaynaklı geleceğin meslekleri arasında da ayrıca yer almaktadır. Psikolojinin insan hayatı üzerindeki etkileri yeni anlanmaya ve önemsenmeye başlanıyor. Unutulmaması gereken bir diğer önemli konu ise insan ve toplumlar var olduğu sürece psikoloji biliminin de var olacağı ve bu alanda uzman olan kişilere her daim ihtiyaç duyulacağıdır.