Petrol istasyonu açmak, sermayesi yüksek olan girişimcilerin sıklıkla araştırdığı bir konudur. Türkiye’de 24 milyon civarında kayıtlı araç olduğunu düşündüğümüzde, günümüzdeki en karlı işlerden biri petrol istasyonu açmaktır. Bir petrol istasyonu açmak, size daha fazla sorumluluk düşüyor demektir. Ayrıca petrol istasyonu açarken daha dikkatli ve özenli olmalısınız Bir petrol istasyonu kurulumunda önemli olan sermayeniz ve açmak istediğiniz mekandır. Gerekli izinler alındıktan itibaren işletmenizi devam ettirebilir ve yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
Petrol İstasyonu Açmak
Petrol istasyonu açmak, dışarıdan bakıldığı zaman çok iyi bir kazancı var gibi görünebilir ancak tüm detayları da incelememiz gerekli. Bu makalemizi sizler için hazırladık. Dilerseniz petrol istasyonu açmak mantıklı mı, kazançlı mı hep birlikte incelemeye başlayalım.
Petrol İstasyonu Açmak Uygun Bir Fikir Mi?
Yeni bir iş kurmadan önce dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Bu da bir işletme kurmaya yeterli olup olmadığınız, sorumluluk alabilme gücünüz ve pratik hamle yapan bir deneyiminizin olmasıdır. Bir işletmeyi yönetmek sadece satış yapıp para kazanma anlamına gelmeyecektir. İşletmenin yürütülmesi, personel idare etme, kar zarar kontrolü sağlayabilme, büyüme stratejileri gibi birçok noktaya hakim olmalısınız. Mesele sadece işletme açmak değildir.
Bu durumda, hangi işe başlarsanız başlayın, eğitimini almalı ve kendinizi hazır hale getirmelisiniz. Bunun için isterseniz eğer, açtığınız istasyona yönetici olarak birini koyabilirsiniz. Ancak, yine de işinizin başında olmalı ve bütün her şeyin gözetim altında olduğuna emin olmalısınız. Petrol istasyonu açarken, bir muhasebeci, avukat ve denetleyici olarak insanlarla anlaşmalı ve çalışmalısınız.
Petrol İstasyonu Açmak İçin Neler Gereklidir?
Petrol istasyonu açmak, tamamen titizlikle planlanmalı ve uygulanmalıdır. Karlı bir iş sektörüdür ve oluşturduğunuz planlarınıza sadık kaldığınız sürece kolay kolay zarar etmeyeceğiniz bir iş modelidir.
- İşi sıfırdan başlatmak
- Satın almak
- Bayilik fırsatlarını gözden geçirmek
Bir işi sıfırdan kurmanız, diğer seçeneklere göre daha maliyetli olacaktır. Hazır ve kurulu bir işi satın almak sizin için daha avantajlıdır. İşi sıfırdan kurmanız için; uygun bir arazı bulmalı, tesisin sıfırdan inşa edilmesi, teçhizat ve ekipmanların sıfır bir şekilde alınması, tesis içerisindeki marketin yapılması, çevre düzenlemesi, deneyimli personel bulmak ve işe almak, çalışılacak olan markayla anlaşmak gibi birçok detay vardır ve bu eminim okurken bile size fazla gelmiştir. Ancak ilerleyiş sürecinde yazıldığı kadar zor bir durum olmayacaktır.
Sermaye Bulmak
Bir petrol istasyonu kurmak istiyorsanız, sermayenizin 2.000.000TL–10.000.000TL arasında olması gerekmektedir. Sermayeniz eğer yeterliyse, fazladan kaynaklara ihtiyaç duymayacaksınız demektir. Ancak sermayeniz eksik kalıyorsa bankadan kredi alabilir ya da melek yatırımcı bulabilirsiniz.
İş Planı Hazırlamak
Sermaye bulmaya başlamadan önce, işletmenizi açmak için ne kadar bir paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Hazırlayacağınız iş planınız doğrultusunda hem ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını, hem işletmenizin işleyişi hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Rakip Analizi Yapmak
Rekabet her zaman iyidir, sizi canlı tutar. Ama ölçüyü kaçırmamalısınız. Eğer petrol istasyonu kurmak istediğiniz bölgede sizin gibi birçok istasyon varsa, burada açmak yerine daha sakin ve istasyonun az olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz.
Lokasyon
Bütün iş sektörlerinde olduğu gibi lokasyon, açacağınız istasyon içinde son derece önemlidir. Bir petrol istasyonu açma, bulunduğunuz lokasyon açısından şunları gerektirecektir. Tesisi kuracağınız kısım tamamen tarım arazisi olmamalıdır. Eğer arazi tarım arazisi ise bu noktada orada açmaktan vazgeçmelisiniz.
- Bölünmüş-bölünmemiş yolun 50 metre içerisinde
- Diğer bir petrol istasyonu ile şehir içi yolda 1 kilometre
- Şehirlerarası yolda ise, iki istasyon arasında 10 kilometre aralık bulunması gereklidir
Yakıt İçin Franchise Anlaşmaları
İstasyonunuzda satış yapabilmek için akaryakıt gereklidir. Bunun için akaryakıt satan kişiler ile görüşme sağlamalısınız. Kendi temin ettiğiniz yakıtınızın haricinde başka firmaların yakıtlarını da satabilirsiniz. Müşterilerinizin tercihlerine göre hareket etmeyi unutmayın. Sonuç olarak kendinize en uygun firmayı bulun ve anlaşma sağlayın.
Lakin ülkemizde bulunan petrol şirketleri, buna çok sıcak bakmamaktadır. Örneğin; X markasının yetkisini aldıysanız, istasyonunuz içerisinde başka firmanın ya da kişinin yakıtını satamazsınız.