Pazarlama nedir sorusu son zamanlarda merak edilen sorulardan bir tanesidir. Herhangi bir alanda faaliyet göstermekte olan bir şirketin ürünlerini ve sunduğu hizmetlerin satışını yapmak ve tanıtmaya kısaca pazarlama denmektedir. Reklamlar yapıp geniş kitleye ulaşmaya çalışmak, diğer işletmelere yapmış oldukları ürün satışları ile markalarını duyurmak ve arttırmaya yönelik çalışmalara denmektedir. Şirketlerin çoğu bölümünün bazı kısımlarını farklı kuruluşlara verir, bu şekilde giderlerden kısmaya çalışır.
Pazarlamaya Giriş Nasıl Yapılır?
Bunların yanında şirketlerin birçoğu marka bilinirliğini arttırmak, marka farkındalığı oluşturmak ve satış bölümüne ilk elden destek sağlamak için kendi bünyesinde pazarlama bölümü oluşturup ekipler halinde destek sağlar. Kurumsal şirketlerde çalışma sağlayan personeller etkili reklamlar sayesinde temelde ki hedeflenen kitlelere ulaşmaya çalışmaktadır.
Bulunduğumuz bu yüzyılda internet üzerinden verilen reklamlar ve dışarı çıktığımız andan itibaren de karşılaştığımız promosyonlar da pazarlamanın önemini gözler önüne sermektedir. Bu promosyonlarda kullanılan yöntemler ise değişkenlik göstermektedir. Bunlar kimi zaman sevilen bir ünlünün reklamda yer alması, akılda kalan sloganlar, etkileyici ve göze çarpan renkler ve grafik tasarımları olabiliyor.
Pazarlama Nedir?
Pazarlama demek, şirketlerin müşterilere ulaşarak kitleyi genişletmek, mevcut müşterileri ile ilişkilerini her geçen gün arttırmak demektir. Pazarlama çok geniş çaplıdır. Disiplin ve özveri gerektirmektedir. İnsanlarla olan ikili ilişkilerde yapı taşlarındandır. Halen çalışma sağladığınız mevcut müşteriler, potansiyel müşteriler ve geçmişte belli bir dönem çalışma sağladığınız müşteriler ile sürekli etkileşim içinde olmak, yapmış oldukları davetlere katılım sağlamak, sizleri aradıkları zaman en kısa sürede dönüş yapmak, göndermiş oldukları mailleri mümkünse hemen yanıtlamak da pazarlamanın temel aktiviteleridir.
Amacı şirketin sağlamış olduğu ürünleri ve hizmetleri, bu ürünlere ve hizmetlere ihtiyaç duyan doğru kişilere ulaştırmaktır. İnsanlara ulaştırdığınız bu ürün ve hizmetler üzerinden de para kazabilirsiniz. Böylece kar yapmış olur, ilerleme sağlarsınız. Pazarlama dendiği zaman İngilizce sektörünün 4P’si olarak isimlendirilen temel unsurlarına değinelim.
Ürün (Product), Fiyat (Price), Yer (Place), Tanıtım (Promotion) kavramlarının oluşumuna 4P’yi oluşturur. Bu dört kavrama odaklanan şirketler, bu sektörde ki başarılarını ilerletip ürünlerini ve hizmetlerini hedefledikleri kitlelere rahat bir şekilde aktarır. Bir diğer tanımına da eklemek gerekirse çok sık duyduğumuz diğer bir tabir olan bu kavram 1590 yıllında Harvard Üniversitesi akademisyeni Neil Borden tarafından sürekli kullanılması ile yaygınlaşmıştır. Bu iki kavramda günümüz kitaplarında sık söz edilmektedir. Üniversitelerin bazılarında ise detaylı anlatılmaktadır.
Ürün
Şirketlerin sunmuş oldukları mal veya mallar ‘ürün’ olarak isimlendirilir. Bu ürünlerin genel amacı pazardaki boşlukları tamamlamaktır. Piyasa da zaten mevcut olan ürünler yetersiz kaldığı zamanlarda benzer olan ürünlerin başka şirketlerce bu ihtiyacın giderilmesidir. Adını duyurmak isteyen pazarlamacılar satacakların ürünlerin niteliklerine tamamen hakim olmalı, rakiplerinden ayıran özelliklerini bilmelidir. Ürünlerden yeri geldiği zaman promosyon yapmalıdır.
Fiyat
Kısaca fiyat; bir şirketin ürünlerine belirlediği satış tutarıdır. Fiyatlama yaparken maliyet giderleri, pazarlama giderleri, dağıtım masrafları gibi birçok unsur hesaplanmalıdır. Bunun yanı sıra pazardaki pay sahibi rakiplerinde fiyat analizleri iyi yapılmalıdır. Piyasa fiyatlarının üstünde mi yoksa altında mı fiyatlandırma yapıyorlar gözlenmelidir.
Yer
Yer kavramının önemi ürünlerin yere göre dağılımı demektir. Bu kısımda önem arz eden nokta, şirketin ürününü nerede satışa sunacağıdır. Örnek verecek olursak internet üzerinden veya mağazalarda satışa çıkarmak istiyor olabilir. Bununla birlikte her iki alanda da satış yapmak isteyebilir. Yer bakımından da pazarlama sorumluları dikkatli davranmalı ve sorgulayıcı olmalıdır. Örneğin ürünlerin satımı mağazada olacaksa mağaza konumlandırması nerede olmalıdır? Doğru sorular sorulup cevaplarda doğru şekilde alınırsa ancak o zaman ürünler pazarlama yeri bakımından avantajlı olur.
Tanıtım
4P’de ki sonuncu kısım olan tanıtım; her türlü iletişimsel kampanyalara promosyon ve tanıtın denir. Reklamlar, Yapılan İndirimler, Halkla İlişkiler, Doğrudan veya dolaylı, Sponsorluklar hatta yapılan satışlarda dahil tanıtımdır. Tanıtım amaçlı yapılan kampanyalar, ürünlerin yaşam grafiğinin bulunduğu aşamaya bağlı olarak önemli ölçülerde değişkenlikler gösterir. Pazarlama ekipleri, müşterilerin gözünde ürünlerin kalitelerinin fiyatları ve dağıtımlarıyla doğru orantılarda olduğunu bilmektedir.
Pazarlamada bir strateji belirlemesi yaparken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir noktadır. 2022 yılının güncel verilerine göre dünya üzerinde %70 insanın internet ile alışveriş yaptığını göstermektedir. Hem de her ay düzenli olarak bu verilere ulaşılır. Uzmanlar tarafından ön görülen verilerce yorumlama ise 2023 yılına geldiğimizde e-ticaretin 5 trilyon dolara kadar çıkacağıdır. Geçtiğimiz yılda ise belirtilen rakam 3,9 trilyon dolardı, bu yılı göz önünde bulundurunca bir sonraki yılın muhtemel artış olacağı bellidir.
Bu verilerden yola çıkarak rahatlıkla söylenebilir ki pazarlama satış konusunda oldukça kritik bir noktadır. Bu nedenle bir pazarlamacı sosyal medyada dijital reklam kanallarında nasıl verim alacağını çok iyi kavramalıdır. İnternetten ve diğer uygulamalardan kitlelere nasıl ulaşabileceğini bilmelidir. Her ne ürün satıyorsanız satın dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ulaşım ağıdır. Ürünleriniz hızlı bir şekilde ulaşmalı ki memnuniyet artsın. Müşteriler gelişen teknoloji ile iyice sabırsız bir noktaya geldi. Satmış olduğunuz ürünler her satış noktasında olmalı ve kısa sürede teslim edilmelidir. Satışınız bol olsun, kolaylıklar dileriz.