Yemeklerin vazgeçilmesi olan patlıcanın faydalarını binlerce kişi merak etmektedir. Sağlık açısından faydalı olan sebzelerden birisi olan patlıcanın bilinmeyen pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle potasyum açısından zengin olan patlıcan, vücuttaki sıvı dengesini sağlamanıza yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra potasyum miktarının düşük olmasından dolayı sıklık ile tercih edilen sebzelerden bir tanesidir. Gelin şimdi patlıcanın faydalarının neler olduğunu, besin değerini, nerede yetiştiğini, hangi familyaya ait olduğunu, yetiştirilirken kaç derecenin altına girdiğinde yaşamayacağını ve zararlarının neler olduğunu detaylı bir şekilde anlatalım.
Patlıcanın Faydaları Nelerdir?
Patlıcanın faydaları son zamanlarda sıklık ile merak edilmeye başlanmıştır. Sağlık açısından pek çok faydası olduğundan dolayı sıklık ile tercih edilen sebzelerden bir tanesidir. Patlıcanın faydaları başlıca şu şekildedir;
- İçerisinde bulunan lif sayesinde yediğiniz yemekleri daha rahat sindirmesini sağlamaktadır. Yani sindirim sistemini rahatlama etkisi bulunmaktadır.
- Kalp sağlığını önemli bir ölçüde geliştirip iyileştirme etkisi bulunmaktadır.
- Kanser riskini büyük bir ölçüde düşürmektedir.
- Enfeksiyonlara karşı doğal bir koruma oluşturmaktadır.
- Doğal antioksidan kaynağıdır.
- Patlıcan manganezi içeren bir sebzedir.. Bu sayede organların saha sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.
- Demir açısından yüksektir. Bu sayede kansızlık gibi sorunların önüne geçilebilmektedir.
- Sürekli olarak yorgun hissediyorsanız patlıcan tüketebilirsiniz.
- Anemiyi önleme etkisi bulunmaktadır.
- Kemik erimesini önler.
- Kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklık ile tüketilebilir.
- Diyet yapan kişiler için kullanılabilir.
- Şeker hastalığına yakalanma riskini düşürür.
- Hazımsızlık sorunları olan kişiler rahatlık ile tüketebilir.
- Stresten kayanklı olan sorunların önüne geçmenizde yardımcı olur.
- Vücudunuzda ödem varsa, atmanızda yardımcı olur.
- İdrarı söktürmede yardımcı olmaktadır.
- İçinde bulunan yüksek lif sayesinde kolon kanserine yakalanma riskini düşürür.
Patlıcanın faydaları başlıca bu şekildedir.
Patlıcanın Zararları Nelerdir?
Patlıcanın faydalarının yanında zararları da bulunmaktadır. Özellikle içinde bulunan bol miktarda histamin’den dolayı çeşitli alerjilere sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra patlıcana karşı her hangi bir alerjiniz varsa tüketmeniz tavsiye edilmemektedir. Eğer buna rağmen patlıcan yerseniz vücudunuzda kaşıntı ve kızarıklar olabilir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ederim. Son olarak aşırı patlıcan tüketiminde çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilirsiniz. BU yüzden bu sebzeyi yerken dengeli bir şekilde yemenizi tavsiye ederim.
Patlıcan Nasıl Tüketilir?
Patlıcanı ister közleyerek isterseniz de fırında pişirerek tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra tencerede veya gerekli ısı olan her hangi bir yerde pişirilip yenilebilir. İsterseniz de değişik sebzeler ile beraber sebze yemeği yaparak tüketebilirsiniz.
Patlıcan Hangi Familyaya Aittir?
Patlıcan büyük Salanaceae familyasına ait bir sebze olarak bilinmektedir.
Patlıcan Nerede Yetişir?
Patlıcanın ülkemize geldiği zamanlar ise 17. yüzyıldan sonra gelmiştir. Geldikten belirli bir süre sonra Karadeniz ve İç Anadolu’nun belirlenen bölgeleri dışında yetiştirilmeye başlanmıştır.
Patlıcan Kaç Derecede Yaşayamaz?
Patlıcan yetiştiriyorsanız dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi de sıcaklıktır. Patlıcanın -1 ile -2 derecenin altına düşmesi durumunda bitki yaşayamaz. Bu yüzden sıcaklık konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir.
Patlıcan İlk Ne Zaman Yetiştirildi?
İlk olarak Hindistan’da yetiştirilmeye başlanan meyvelerden birisidir. Hindistan’da yetiştirilmeye başlandıktan sonra Avrupa ve Asya ülkelerine yayılmıştır.
Patlıcan Hangi Ayda Yetişir?
Patlıcan genel olarak haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayında hasat edilmektedir.
Patlıcan Ne Zaman Dikilir?
Patlıcan sebzesini aralık ile ocak ayı arasında ekilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Eğer fide olarak ekecekseniz mart nisan aylarında dikilmesi tavsiye edilmektedir. Önerilen toprak sıcaklığı ise 21 ile 26 derece arasıdır.