Son zamanlarda birçok kişi “Pastane Nasıl Açılır?” aramasını oldukça fazla yapmaya başlamıştır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve detaylı bilgi almak istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Pastane Açmak İçin Gereken Şartlar
Türkiye’de son zamanlarda önemli bir şekilde pastane kültürü gelişmeye başlamıştır. Sektör hızla büyümeye devam ederken, girişimciler bu hızlı gelişimi değerlendirmek için harekete geçmektedir. Sizde pastane açmak istiyorum diyenlerdenseniz eğer, makalemizi sizler için hazırladık. Öncelikle pastane açmak, uzun vadeli bir iş fikri olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle açılan pastanelerin tam anlamıyla iş yapmaya başlaması minimum 6 ayı bulabilmektedir. Bu süreçte müşteri potansiyeli düşük olacak ve muhtemelen giderlerinizi karşılamada sorun bile yaşayabileceksiniz. Bu tür işletmeyi kurmadan önce sermaye açısından sorun yaşamayacak seviyede olmak önem arz etmektedir.
Pastane Türüne Karar Verin
Pastane açmadan önce ne tür bir pastane açmak istediğinize karar vermek zorundasınız. Elinizde bulunan sermaye, seçtiğiniz alanın büyüklüğü, çalıştırmak istediğiniz personel sayısı ve daha önce deneyim kazandığınız pastane sektöründeki artılar ve eksiler neler bunları analiz etmeniz gerekecektir.
Pastane Açmak İçin Gerekli Şartlar ve Evraklar
Pastane açmak için öncelikle ülkemizde birçok şart ve gerekler bulunmakta. Gıda işletmelerinin hepsinde uygulanan sıkı denetimlerden ötürü bu belgeleri temin etmeli ve belirli zamanlarda yapılacak olan denetlemelere her zaman hazır olmalısınız.
Pastane açmak için gerekenler;
- Ustalık belgesi bulunan 1 kişi gerekmektedir.
- Mutfak 3 farklı bölümden oluşmalı. Bunlar hazırlama kısmı, pişirme ve bulaşıktır kısmıdır. Bulaşık bölümünüz için ayrıca sıcak ve soğuk su tesisatınızın olması gerekmektedir.
- Zemin seramik yada mermer olursa çok daha iyi olur.
- Dezenfekte etmeye ve temizlenmeye uygun şekilde hazırlanmalıdır.
- Isıtma, soğutma ve havalandırma kısımları eksiksiz olmak zorundadır.
- Masalar ve işletmeniz tamamen hijyenik olmalıdır.
- Elbette mutfak bölümü salondan ayrı olmak zorunda.
- Dışarıya açılan pencerelerinizde sineklik olmasına özen göstermelisiniz.
- Bay ve bayanlara ait iki farklı tuvalet bulunmalıdır.
Pastane açmak için gerekli belgeler:
- 2 adet fotoğraf,
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
- Adli Sicil Kaydı Belgesi,
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair resmi belge,
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi,
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi,
- Vergi Levhası,
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Kaydı Belgesi,
- Tapu ve Yapı Kullanma İzni,
- Kira Sözleşmesi (İşletme kiralıksa),
- İşyeri Krokisi ve İtfaiye Uygunluk Belgesi,
- İşyeri Açma Ruhsatı,
- Gıda Üretim İzin Belgesi,
- İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı,
- Güvenlik Kamera Sistemi,
İş Planı Hazırlayın
Pastane açmak için öncelikle profesyonel bir plan hazırlamanız gereklidir. Uzun süreli bir işletme kurmak istiyorsanız, mutlaka elinizde hazır bir iş planı olmalıdır. İş planı hazırlamak sizin için daha iyi olacaktır ve iş esnasında size yol gösterici bir harita olacaktır. Bu iş planı içerisinde, ne tür bir pastane açacağınız, çalıştırmak istediğiniz personelleriniz, dükkanınızda satışa koyacağınız ürünler vb. birçok konu hakkında hazırlık yapmanız gerekmektedir.
Deneyim ve Tecrübe
Pastane açmak isteyen birisiniz fakat deneyiminiz yoksa; bu durumda daha önce deneyim sahibi olmuş ve bilgili bir kişi ile ortaklık içerisine girebilirsiniz. Her ikisinde de sorun yaşıyorsanız, deneyimli ve bilgili personeller sizin işinizi görecektir. Dünya üzerindeki bütün iş fikirlerinin avantajları ve dezavantajları vardır. Öncelikli olarak tecrübeli ve bilgi sahibi personeller çalıştırmanız sizin için büyük avantaj sağlayacaktır. Bu hususu hafife almamanızı öneririz.
Doğru Yer Seçimi
Pastane açmanın en önemli noktası ise doğru bir yer seçimidir. Potansiyeli fazla, rekabeti az bir lokasyonda işletme kurmak büyük bir artıdır. İşletmenizin uzun vadede size kar getirmesini istiyorsanız, bu konuda iyi planlamalar ve araştırmalar yapmalısınız. Pastane dükkanı açmak için araştırma içerisine girdiğinizde, açmak istediğiniz pastane türüne göre seçimler oluşturmalısınız. Küçük butik bir pastane açmak istiyorsanız eğer, lokasyon seçimleriniz biraz daha esnetilebilir. Özellikle pastanenin içerisinde yeterli alana sahip olmanız gerekmektedir.
Cafe tarzında bir dükkan açmak istiyorsanız, bahçesi olan bir kısım oluşturmanız sizin için büyük avantaj sağlayacaktır. Doğru bir dükkan bulmak istediğiniz zaman, kira konusunu unutmamanız gerekmektedir. Bu tür işletmeler ilk zamanlarda giderlerini karşılayabilecek kadar para kazanamamaktadır. Dolayısıyla 6 ay ile 1 yıl arasında, müşterilerinizin sizi tanıması için zaman ayırmalı, bu zaman içerisinde de sizi yormayacak derecede dükkanlara bakmalısınız.
Pastane Açmak İçin Gerekli Ekipmanlar
Pastane açmak için gerekli malzemelere ve ekipmanlara ihtiyaç duyacaksınız. Ancak tüm pastaneler için aynı malzemeler şart diyemeyiz. Dolayısıyla kurmak istediğiniz işletmenin türüne göre aşağıda sıraladığımız malzemelere göz atabilirsiniz.
Pastane açmak için gerekli ekipmanlar:
- Mikserler
- Pişirme Ekipmanları
- Fırın x2
- Buzdolabı x2
- Derin Dondurucu
- Kek ve Kurabiye Kalıpları
- Hamur Makinesi
- Karıştırıcılar
- Tutma Dolapları
- İş Masası
- Tüm mutfak ürünleri
- Dekorasyon ürünleri
- Servis malzemeleri
Dekorasyon ve Dizayn
Pastanelerde dekorasyon ve dizayn konusunda olabildiğince hassas olmanız gerekmektedir. İş hacminin yüksek olduğu bir pastanede önemli olan müşterilerinizin memnuniyetidir. Bu adımda yaşanacak herhangi bir sorun müşterilerinizi kaybetmenize yol açacaktır. İnsanlar artık ferah ve hoş bir atmosfer içinde oturmak, vakit geçirmek istiyor. Pastane dekorasyonunu yaptırmak için profesyonel kişilerden yardım alabilirsiniz. Yüksek miktarda bir sermayeye sahip değilseniz; bu durumda yapabileceğiniz şeyler kısıtlı olacaktır. Ancak yine de dekorasyon pas geçilecek bir durum değildir. Özellikle cafe tarzı şirin ve küçük pastanelerde dizayn ve iç dekorasyon çok önemlidir. Bu adımda ilham kaynağı olabilmesi için diğer pastanelere bakabilirsiniz. Konseptinize uygun renkler seçerek insanların dikkatini dükkanınızda toplayabilirsiniz.
Personel Alımı
Küçük butik pastaneler haricinde, işletmeniz içerisinde 2-3 personele mutlaka ihtiyaç duyacaksınız. Kurallar gereği ustalık belgesi olan bir usta haricinde, sektörde deneyimi olan personelleri çalıştırmanız gerekecektir. Gıda işletmesi olacağınız için, personellerinizin ve sizin çok dikkatli olması gerekmektedir. Hijyen, giyim, görünüş en önemli unsurların başında gelmektedir. Dolayısıyla ne olursa olsun personel seçimini iyi yapmalı ve bu konuda aceleci davranmamalısınız.