Halk arasında sıkça kullanılan Paranoya kişilik nedir, paranoya kişilere nasıl davranılmalıdır, paranoya kişilerin özellikleri ve davranışları nasıl olur gibi sorularınıza yanıt arıyorsanız doğru yerdesiniz
Paranoya Nedir
Bir kimsenin sıklıkla yersiz ve sebepsiz şekilde kuruntularla boğuşması. Aşırı şekilde endişe, korku ve şüpheyle karakterize durumda olan paranoya bir ruhsal hastalıktır. Zaman zaman her insan paranoya yapabilir fakat bipolar, şizofreni, paranoid kişilik bozukluğuna sahip olan hastalarda paranoya son derece tatsız yaşanırken aynı zamanda büyük oranda kalıcı olabilmektedir. Paranoid ise bir ruh hali kişilik tipi olmaktadır. Paranoid kişiliklerin şiddete yönelten durumu olduğu için bu kişiliklere karşı dikkatli olmalısınız.
Klinik paranoya ise daha şiddetli görülmektedir. Klinik paranoya olan kişi başkaları üzerine aslında olmayan ve yapmadıkları şeyleri gerçekmiş gibi algılayıp bu şekilde konuşabilirler. Bu durum kanıt olmamasına rağmen diğer kişinin haksız olduğuna, suçlu olup yalan söylediğine, klinik paranoya olan kişiye zarar vermek istediğine dair söylemler ve düşünceler olabilir.
Klinik paranoya olan kişi bu söylem düşüncelerin doğru olduğuna emin olduğundan kendisinin paranoyak olabilme ihtimalini doğal olarak düşünememektedir.
Şimdi sırasıyla paranoya kişilerde neden gelişir ve paranoya belirtileri nelerdir bunları, ekranı aşağı kaydırarak inceleyelim.
Paranoya Kişilik Neden Olur
Paranoyanın neden geliştiğine dair kesin bir bilgi verilememektedir fakat paranoyaya ilişkin bazı faktörler şunlardır;
- Borderline kişilik bozukluğu (Sınırda Kişilik Bozukluğu)
- Genetik yapı
- Şizofreni
- Diğer patolojik rahatsızlıklar
- Yaşlanma etkisiyle
- Bazı ilaçların kullanımıyla
- Madde ve alkol kullanımlarıyla
- Bazı beyin hastalıkları, beyini etkileyebilecek olan enfeksiyonlar
- Uykusuzluk
- Belirli zor dönemlerden geçmek
Gibi faktörler paranoyanın ortaya çıkmasında etkili olabilmektedirler.
Peki paranoyanın belirtileri nelerdir ve sizde veya bir yakınınızda paranoya olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz, gelin bu soruların yanıtı için hazırladığımız listeye bir göz atalım
Paranoya Kişilik Belirtileri Nelerdir
Paranoya kişilik belirtilerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Aşağıda hazırladığımız maddeleri inceleyerek paranoya kişilik belirtilerinin neler olduğunu kolayca anlayacaksınız.
Kuşku Duyarlar
Çevredeki tüm insanlardan ve durumlardan sürekli olarak kuşku duyarlar. İnsanların kendilerine zarar vermek veya öldürmek için fırsat kolladıklarını düşünürler.
Kinci Olurlar
Kendilerine yapılan en ufak bir hatayı bile affetmezler, karşısındaki kişi istemeden de olsa paranoyaya sahip olan kişiyi incittiyse o kişiye karşı uzun seneler boyunca kin besleyebilirler ve hatta intikam almak isteyebilir.
Güvensiz Olurlar
Çevresindeki insanlara ve arkadaşlarına güven duymazlar. Sık sık diğer insanların kendilerine olan sevgi ve bağlılıklarını sorgularlar. Kendi sevgi ve bağlılık duygularının sömürüleceği kanısına kapılırlar.
Alıngan Olurlar
Kinci olma kısmında da bahsettiğimiz gibi paranoya olan kişiyi amacınız incitmek olmadan da incitebilirsiniz. En ufak bir hareket ya da söyleminize alınabilirler.
Öfkeli Olurlar
Çok çabuk öfkelenebilirler. Sürekli bir kuşku, endişe hali içerisinde olduklarından ötürü genel anlamda sinirli bir ruh haline sahip olurlar.
Kıskanç Olurlar
Partneri veya arkadaş çevresi (ailesi de dahil olmak üzere) üzerine gereğinden fazla bir kıskançlık tavrı sergilerler.
Eleştiri Sevmezler
Kendilerinin en ufak bir detayının bile eleştirilmesinden hoşlanmazlar ve eleştiriye maruz kalırlarsa öfkelenirler.
Metafizik
Metafizik olaylarına kolay inanırlar ve bunu takıntı haline getirebilirler.
Dobra Olurlar
Başkalarının hoşuna gitse de gitmese de gerçeği söylemekten çekinmezler.
İyi-Kötü
Yaşadığı olayları iyi veya kötü savaşı içerisinde değerlenip yorumlarlar.
Silah Ve Güvenlik
Silah ve güvenlik işlerine ayrı bir merakları vardır.
Az Dostluk
Herkesten şüphe duyan paranoya kişiler kolay kolay güven duygusunu yaşayamadıkları için çok fazla arkadaşa sahip olmazlar. Sahip oldukları az arkadaşlıklara da yüzde yüz olarak güven duymazlar.
Sorgucu Olurlar
Her insandan, en yakınından dahi şüphe duyabilen paranoya kişiler, düşünceleri üzerine sürekli sorgulama dürtüsüyle karşılaşırlar.
Sırlarını Paylaşmayı Sevmezler
Paylaştıkları her sır kendilerine bir koz olarak kullanılabileceği düşüncesinden ötürü sırlarını en yakınındaki kişilerle bile paylaşmak istemezler.
Savunma Halinde Olurlar
Paranoya kişiler kendilerini sürekli olarak bir savunma hali içerisinde olurlar.
Tartışma Yaratırlar
Paranoya kişiler yaşamlarında yerli yersiz sürekli olarak tartışmaya açıktırlar. Duydukları şüphe, öfke ve korkular neticesinde saldırgan olup sürekli tartışma yaratırlar.
Paranoya kişiliklere karşı diğer ruhsal rahatsızlıklarda olduğu gibi dikkat etmeniz gereken davranışlar vardır. Peki bunlar nelerdir açıklayalım.
Paranoya Kişiliklere Karşı Nasıl Davranmalısınız
- Açık ve net olmalısınız
- Şaka yapmak için dahi olsa yalana başvurmayın
- Paranoya kişilerin düşüncelerine karşı çıkmamalı, desteklememelisiniz
- Tartışmaya girmemelisiniz
- Paranoya kişiler tehlikeli de olabilecekleri için dikkatli olmalısınız ve durum önünü alamayacak şekilde bir akış sergiliyorsa bir uzmandan destek aldırmalısınız.
Tedavi süreci ilaçlı veya ilaçsız şekilde ilerleyebilir ve hastanın istekli olup olmamasına göre tedavi süreci farklılık gösterebilmektedir.