Panik atak özellikle günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görülen ruhsal rahatsızlıktır. Her yaştan bireyde görülme olasılığı vardır. Bu yüzden panik ataktan kurtulma ve hafifletme yollarını sizinle paylaşmak istiyoruz.
Panik Atak Nedir?
Panik atak genellikle beklenmedik anlarda ortaya çıkan ve kişiye yoğun bir şekilde korku, endişe, baskı duyguları hissettiren bir ruhsal rahatsızlıktır. Nöbetler halinde gerçekleşen ve tekrarlayan bir döngü olduğundan kişinin hayatını birçok yönde olumsuz etkilemektedir. Nöbetler genellikle 5 ila 20 dakika arasında seyir etmektedir. Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız internetegel.com adresimizden ‘’Panik Atak Nedir?’’ makalemizi inceleyerek detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Panik Atak Nöbeti İle Başa Çıkmak İçin Yöntemler
Sürekli olarak tekrarlanan panik ataklar ciddi bir zihinsel rahatsızlığın en belirgin işaretlerinden birisidir. Panik atağın tam olarak tedavi edilmesi için mutlaka bir profesyonel destek alınması gerekmektedir. Aşağıya bıraktığımız öneriler panik atak nöbetleri esnasında size yardımcı olacak, nöbetleri daha kısa ve daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
Panik Atak Geçirdiğinizi Farkına Varın
Nöbetler esnasında zihniniz sizin güçsüz olduğunuza dair baskılar yapar. İçinize büyük bir korku salarak sizi çaresizleştirmeye çalışır. Nöbet sırasında ilk yapmanız gereken şey bunun bir nöbet olduğunu ve diğer nöbetler gibi birazdan sona ereceğini hatırlatmak.
Nefesinizi Düzenleyin
Nöbetler sırasında nefes darlığı yaşarsınız. Boğazınızda ve göğsünüzde derin bir baskı hissederek nefes alamıyormuşsunuz gibi algılarsınız. Bu noktada daha çok paniğe kapılarak ‘’öleceğim’’ düşüncesi nöbeti daha da ağırlaştırır. Bu durumda hızlı nefes alıp verme uygulamak yanlış bir yöntemdir. Nefesinizi derin ve olabildiğince sakin bir şekilde, karnınızı şişirerek, burnunuzdan alıp ağzınızdan verme yöntemini uygulamalısınız. Bunu yaparken ağzınıza bir kese kağıdı tutmak faydalı olmaktadır. Nefesinizi düzenlediğinizi gördükçe nöbetlerden daha güçlü ve iradeli olduğunuzu da farkına varmış olacaksınız.
Dikkatinizi Dağıtın
Nöbet sırasında tüm ilginiz doğal olarak nöbete yönelir. Bu, içinizin daha büyük bir koku ile dolmasını sağlar. Bu esnada dikkatinizi dağıtacak, olumsuz düşünce ve kaygılardan sizi ulaştıracak şeylere yönelin. Örneğin soğuk suyla yüzünüz yıkayın, camı açarak soğuk ve temiz havayı bir süre içinize çekin veya sevdiğiniz enerjik bir şarkıyı açın.
Yalnız Olmadığınızı Bilin
Bir nöbetin yaklaştığını hissettiğiniz zamanlarda bunu önceden bir yakınınıza iletin. Nöbetin yaklaştığını ilettiğiniz takdirde birisinin yanınızda olup sizi sakinleştirmesi atağı hafifletecektir. Öte yandan bu durumu birisine söylemek olayı kavramanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Uyarıcılardan Uzak Durun
Atağın yaklaşma anlarında sakinleşmek için kahve, enerji içecekleri ve tütün gibi atağı uyaran etmenlerden uzak durun. Bunun yerine papatya çayı içip lavanta kokusunu koklamayı deneyin. Lavanta kokusu sakinlik sağlaması açısından oldukça etkili bir uyarandır.
Açıkladığımız bu maddelerden sonra birer cümlelerden oluşan diğer önerilerimize göz atmalısınız.
Panik Atağa Karşı Alınabilecek Diğer Önlemler
- Panik atak geçirdiğiniz alanlardan kaçmaya çalışmayın.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Panik atak geçiren diğer kişiler ile iletişim kurun.
- Olumlu hisler uyandıracak dizi, film ve müzikler dinleyin.
- Uyku düzeninize dikkat edin.
- Düzenli ve sağlıklı beslenin.
- Olumsuz ve fazla düşünmekten kaçının.