Oyuncak dükkanı açmak potansiyeli yüksek ve kazanç konusunda oldukça avantajlı iş modelleri arasında bulunmaktadır. Son zamanlarda gerek müşteri kitlesindeki düşüş, gerekse artan maliyetlerden ötürü iş hacmi düşmeye başlamıştır. Oyuncak dükkanı açmanın normal sektörlere göre maliyeti ortalama düzeydedir. İşletmenin genel kar oranı diğer sektörler ile neredeyse aynı orantıdadır. Fakat bu satacağınız oyuncak ve ürünlere göre değişkenlik göstermektedir.
Oyuncak Dükkanı Açmanın Maliyeti ve Kazancı

Oyuncakçı mağazası açmak isteyen girişimciler için hazırladığımız bu makale sizler için tamamen yol gösterici olacaktır. İlk olarak bir oyuncak mağazası açabilmeniz için önemli olan hususlardan biri uygun bir dükkan bulmaktır. Bu önemli hususu yerine getirdikten sonra yapmanız gerekenleri sırasıyla sizlere anlatacağız.
Dükkan Bulun
Oyuncak mağazaları bir bölgenin en kalabalık ve insan topluluğunun fazla olduğu yerlerde açılmalıdır. Bu tür bir işletme kuracaksanız, mahalle arasında ya da insanlardan uzak bir noktada kurmamalısınız. Genellikle çocukların fazla olduğu yaşam alanlarına yakın noktalarda dükkan açmalısınız. Özellikle son yıllarda oyuncak dükkanları AVM içerisinde kurulmaya başlandı.
Bu tür merkezlerin genel olarak eğlence bölümlerine yakın kısımlarında dükkan açabilirsiniz. Şehirde ise çocuk giyim mağazalarına yakın bölgelerde oyuncak dükkanı kurmak çok doğru bir adım olacaktır. Şehrinizde sabit lunaparklar ve çocuk oyun alanları olan yerlere yakın olmak sizin için daha avantajlı olacaktır. Kısacası her açıdan çocukların yoğun olduğu bölgelerde olmalısınız.
Oyuncak dükkanı açmak için, seçmek istediğiniz dükkanın boyutu 80 metrekare civarında olmalıdır. Elbette insanların dükkanınıza rahat erişebilir olması çok önemlidir. Aynı zamanda sadece büyüklere uygun raflar değil, çocukların erişebileceği boyutlarda raflar oluşturmalısınız.
Bayilik Alma
Oyuncak mağazası açmak için karar vermeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Dükkanınızı bayilik alarak kurmak isteyebilir yada kendi markanızı oluşturabilirsiniz. Bu süreç özellikle son zamanlarda daha fazla önem kazandı. Zira sektörde yaşanan düşüş ve daralmalar, markalaşmış sektörlerin ayakta kalmasına imkan sağlamıştır. Bundan ötürü bayilik alarak ilerlemeniz sizin için daha mantıklı olacaktır.
Sektörde bayilik veren firmaları bulmakta zorlanacağınızı düşünmüyoruz. Çoğu bayinin şartları, koşulları zorlayıcı seviyede değil. Bu nedenle bayilik alarak sektörde ilerlemek uzun vadede size daha fazla kazanç sağlayacaktır.
Eğer kendi markanızı oluşturma konusunda kararlıysanız, öncelikle ilgi çekici bir isim bulmanız gerekmektedir. Aynı zamanda oluşturacağınız firmanın konseptini iyi düzenlemeniz çok önemlidir. Özellikle yeni nesil çocukların istediği tarzda oyuncakların satışını yapmanız, bu sektörde atacağınız en sağlam adımlardan biri olacaktır.
Oyuncak Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler
Oyuncak mağazası açmak için edinmeniz gereken evraklar çok derin ve uğraştırıcı değildir. Aynı gün içerisinde ruhsatınızı alarak işletmenizi açmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak vergi numaranızı almak için bulunduğunuz bölgenin vergi dairesine başvuruyu yapmanız gerekmektedir. Bu adımdan sonra, bulunduğunuz bölgenin belediyesine giderek aşağıda sıraladığımız evrakları teslim etmeniz gerekmektedir. Oyuncakçı açmak için gerekli belgeler başlıca şu şekildedir;
- Belediyeden alınan başvuru formu,
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Tapu belgesinin fotokopisi,
- Kira sözleşmesi,
- Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Tasdiknamesi-Oda Kaydı,
- Yangın söndürme tüpü makbuzu,
- Oturma Raporu/İmar Affı Belgesi,
- Numarataj Belgesi,
- Emlak-Çevre-Temizlik Vergisi/İlan reklam kaydı vb. sorgulama belgesi,
Fakat sizlere verdiğim bu maddeler dışında başka maddeler olacağından dolayı gerekli yerlerden bilgi alabilirsiniz.
Oyuncakçı Açma Maliyeti
Oyuncak mağazası açmak için size gerekecek olan sermaye miktarı gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Yeni ve teknolojik oyuncakların fiyatlarında oluşan artış nedeniyle, dükkanınızı açmak için ihtiyacınız olan sermaye miktarı da artış gösterecektir. Ortalama 80 metrekare bir dükkanın içerisine son teknoloji oyuncakları dizerek bir işletme kurmak istediğinizde, yaklaşık olarak ihtiyacınız olan sermaye 250.000TL olacaktır.
Dükkanınızı kurduğunuz zaman sanki ilk 6 ay hiç iş yapmayacak gibi düşünerek ek bir sermaye bulundurmalısınız. Ödemeniz gereken kira tutarına göre düşündüğümüzde yaklaşık 60 bin liralık bir ek sermaye ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla bu işe girerken yaklaşık olarak 350.000TL gibi bir sermaye oluşturmanız gerektiğini sizlere hatırlatmak isteriz.
Bayilik ile ilerlemek isteyen girişimcilerin ise bayilik ücreti ödemeleri gerekecektir. Ancak bayilik firmaları dükkanınıza koymak istediğiniz oyuncaklar için toplu bir şekilde ödeme yapmanızı istemiyor. Bundan ötürü taksit usulü ile ödeme yapacağınız için, yüksek miktarlarda sermaye bulundurmanıza ihtiyaç kalmayacaktır.