Ülkemizde hatta dünya da teknoloji adına gelişim göstermekte olan oyun girişimciliği sektörü son zamanlarda bilişim temelli alanları pozitif yönde etkilediğinden dolayı, oyun girişimciliği üzerine yapılan çalışmalar oldukça yüksek kar oranlarına sahip olduğundan ötürü tercih edilebilir hale gelmiştir.
Oyun Girişimciliği Nedir?
Oyun girişimciliği genel olarak gündelik hayatta devamlı kullanılmakta olan ve yaşamımıza resmen entegre olmuş, popülerliği her geçen gün artmakta olan oyunların geliştirilmesi ve düzenlenmesi adına ilerleme kaydeden bir sektördür. Girişimcilerin son zamanlarda en gözde haline gelmiş olan oyun girişimciliği kazanç oranı, reklamlar ve tanıtımlar sayesinde oldukça tercih edilir hale gelmektedir. Söz konusu bu kazanç oranları ve tanıtım reklamları sayesinde ulaşılabilir olan popülerlik seviyesi, girişimcileri bu alana doğru itmeye başlamıştır.
Oyun Girişimciliği ve Gelişimi
Türkiye’de oyun girişimciliği, direkt olarak oyun sektörü ile bağlantılı diyebiliriz. Oyun oynayan kullanıcıların asıl mantığı, kazanma arzusu ve kayıp yaşamama durumu veya belirli bir süre zarfında sürekli kazanma durumu içinde olma, hatta bazen kazanılan oyun sayesinde gelir elde etme gibi durumlar olduğundan ötürü, girişimciler bu konular üzerinden düzenleme ve gelişme kaydetmektedir. Türkiye’de hatta dünya üzerinde mobil ve online oyun popülerliği, oyun oynamayı tercih eden kişilerin sayıca oldukça fazla olduğunu, oyun oynayan kişilerin hemen hemen hepsinin oyun içinde ya da uygulama içerisinde kolay ödeme seçenekleri ile satın alma işlemlerini kolayca yaptığını görebilirsiniz.
Ülkemizdeki oynana oyun sayısı, düzenli olarak aktif olan kullanıcı sayısı ve oyun oynama istatistikleri göz önünde bulunduğunda özellikle mobil oyunların giderek çeşitlenme ve gelişme göstermekte olduğunu söylemek doğru olur. Üstelik bu popülerlik seviyesinde, sadece Türkiye’de kalmadığı gibi dünyada da en çok oynanan ve tercih edilen mobil oyunlar arasında yerli girişimcilerimizin daha aktif olduğunu görmekteyiz. Artan popülerlik sayesinde oyun girişimciliği merkezi olarak adlandırılan bazı girişim hareketlerinin varlığından söz edebiliriz.
Özellikle pandemi dönemine girdiğimiz zaman içerisinde kullanıcıların boş zamanlarının çoğunu, yaptıkları aktiviteler, sosyalleşme ağları ve eğlenmek için düzenledikleri faaliyetler Türkiye’deki oyun sektöründe özellikle 2019 ve 2020 yıllarında en çok yatırımın yapıldığı alan olmasını sağlamakla beraber, bu açıdan da girişimcilik hareketlerinin daha aktif olmasına olanak tanımıştır.
Türkiye’de son zamanlarda tanınmış oyun girişimciliği adına birkaç örnek verecek olursak, Gram Games, Peak Games, Spyke Games, Loop Games, Dream Games, Gyroscooping Games, Mafia Games, Ace Games ve Veloxia gibi yerli girişimlerin aktif olarak öne çıktığını görmekteyiz.
Gram Games
Türkiye’de hemen hemen ilk oyun girişimciliği adına öne çıkmış olan Gram Games Mehmet Ecevit tarafından 2012 yılında hayata geçirilmiştir. 2018 yılında Zynga tarafından satın alınmış olan bu yerli oyun girişimi, bugün hala popüler olarak kullanılan mobil oyunları listesinde ilk sıralarda yerini almaktadır. Wonder Magic, Merge Magic ve 1010 gibi oyunları daha da geliştirip tekrar piyasaya çıkartmışlardır. Gram Games, Zynga tarafından satın alınmadan önce, o dönemlerde ülkedeki mobil oyun tasarım ve üretiminin ihraç edilmesinde Peak Games ile zirvede hareket etmişlerdir. Gram Games’in satışı ise 250 Milyon $ üzerinde bir rakam ile işlem gördüğü tahmin edilmektedir.
Peak Games
2010 yılında hayata geçirilmiş olan Peak Games, bütün dünya genelinde ortalama 100 milyonluk devamlı kullanıcı sayılarına ulaşarak, mobil oyunları geliştiren ve tasarlayan bir şirket olarak karşımıza çıkmaktadır. Oldukça başarılı bir şekilde mobil oyunlara imza atan Peak Games 2018 yılının başlarında Gram Games gibi Zynga tarafından satın alınmıştır. Şirket ortalama 1.8 milyon $ değerinde işlem görmüştür. Ülkemizdeki ilk unicorn unvanı Peak Games tarafından kazanılmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Peak Games şirketi, “turcorn” olarak adlandırılmış ve piyasaya ilan edilmiştir.
Dream Games
Dream Games, Peak Games’in eski çalışanlarından olan İkbal Namlı, Hakan Sağlam, Soner Aydemir, Serdar Yılmaz ve Eren Şengül tarafından 2019 yılında piyasaya çıkmıştır. Şirketin toplam değerinin ortalama olarak 1 milyar $ seviyesine ulaşması ile Türkiye’de oyun sektörü üzerinde “en hızlı” unicorn olma unvanını kazanmıştır.
Dream Games’in, kullanıcılarının oyun esnasında reklam olmadan yalnızca satın alma hizmeti ile karşılarına çıkması, Türkiye’de en sık tercih edilen oyunları piyasaya sürmesi ile birlikte, sektörde öncü olma yolunda adımlar atmıştır. Oyun içi satın alma imkanları sayesinde Dream Games, bütün Dünya’da en çok para kazanan şirket olarak ilk 20 sıralamada yerini almayı başarmıştır.
Loop Games
Ankara merkezli olarak faaliyet gösteren Loop Games 2019 yılında Mert Gür tarafından kurulmuş bir şirkettir. Diğer yerli oyun girişimcilikleri arasında, Ankara merkezli oluşunun avantaj sağladığı Loop Games, 2019 yılında ABD merkezli olan global yatırım ve finans şirketi Tilting Point ile anlaşma sağlayarak Match 3D oyunu ile birlikte 60 milyon $’lık bir yatırıma sahip olmuştur. Bu anlaşma sayesinde kısa bir süre içerisinde Loop Games sahip olduğu işlem hacminin 5 katına ulaşmayı başarmıştır.
Spyke Games
Zynga, Peak Games ve Riot Games çalışanlarının, oluşturduğu yeni bir oyun girişimi ile birlikte Spyke Games ortak bir buluşma noktası olmuştur. Son zamanlarda oldukça hareketli bir şekilde ilerleyen oyun girişimciliği ve oyun sektörü, Remi Onur, Barkın Başaran, Fuat Coşkun ve Cem Mithat Madra tarafından Rina Onur Şirinoğlu’nun yönetim ve yatırım olarak sorumlu olduğu girişimi ile piyasada daha da hareketli hale gelmiştir. Spyke Games böyle sağlam bir kadro ile sektöre giriş yaptığı sırada ilk yatırımı 5 milyon $ ile yaparak, şirketin %20 hissesinin de bu durumda Griffin Gaming Partners tarafından sahiplenildiğini gözlemlemekteyiz.