Otomobil piyasası hakkında konuşacağımız makalemize hoş geldiniz. Otomobil piyasası ön görüleri, birçok uzmanın ve birçok iş insanın özellikle 2023 yılı içerisinde güncel gündem konuları arasında yer almaktadır. Bizlerde bugün bu konu hakkında sizlere bilgilendirmeler yapacağız.
Otomobil Piyasası
Otomobil sektörü içerisinde büyüyen ve otomobil sektörü ile ilgilenen bir babanın oğlu olarak, söylemek istediğim birçok şey var. Her ne kadar üzücü bir durum olsa da, dünyanın en kalitesiz ve dandik arabalarının bile 200.000TL olduğu bir ülkede yaşamak, öncelikle kendi içimizde düşünmemizi gerektirmekte. Ne demek istediğimi birazdan daha iyi anlayacaksınız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye ve konuşmaya başlayalım.
Otomobil Sektörü
Otomobil sektörü, ben ortaokul lise dönemlerinde kesinlikle böyle değildi. En kaliteli arabaların, şu an tofaş parasına satıldığı dönemlerde insanlar imkanları el verdiği kadarıyla bir araç alır ve kullanırdı. En kaliteli markalar arasında olan Bmw’nin 2014 yılında piyasaya çıkardığı F30 modeli 116.000TL idi. Bu rakam size şu an çok düşük geliyordur buna eminim. 2023 mart ayında ise bu paraya şu an tofaş alamıyorsunuz. Bu arada tofaş diye küçümsemiyorum, alt tarafı kliması yok abs yok ve kaza anında ikiye bölünüyor.
Otomobil sektörünün özellikle son 3 yıl içerisinde geldiği duruma baktığımızda bunun devletle alakalı olmadığını söylemek mümkün. İnsanlar şu an birbirlerine, ya bu araba piyasası nasıl bu hale geldi diye sorular sormakta. Nasıl geldiğini ben size anlatayım.
Pandemi döneminde ve öncesinde araçlara gelen zamlar genellikle yıllık asgari ücrete ve birçok şeye gelen zamlarla eşit orantıda yükselmekteydi. Bu yükselmeyi 20-30-50 bin tl olarak düşünmeyin. 30.000TL’lik arabası olan bir satıcı arabasını 32.000TL’ye satmaktaydı. Ha bu arada o zamanlar ev kiraları ise 600-700TL idi.
Pandemi döneminde insanların iş yerleri kapandı, bir anda tam kapanma oldu. Tüm sektörler sekteye uğradı ve özellikle de galericiler bu durumdan nasibini aldı. Bir ara x satış sitelerinde galericilerin birbirlerine bakarak araç fiyatlarını yükseltmeye başladığını görmüştüm. Hatta bir galerici herhangi bir araç satıcısına sen arabanı bu fiyata yazma, şu fiyata yaz fiyatları yükseltelim diye mesaj attığını görmüştüm. Sosyal medyada uzun bir süre viral olmuştu. Pandemi dönemi bittiğinde ise 100.000TL’lik aracın 180.000TL olduğunu gördüm.
Aynı iki arabanın sahipleri, ee o bu fiyatı yazmış benim arabam daha temiz benimkinin fiyatı bu o zaman diyerek araçlarını satlığa çıkardı ve piyasa aynı bu şekilde yükseldi. Şu an iphone telefon ile takas edilen tofaşların 250.000TL’ye satılmasının sebebi bu kadar açık ve net.
Cahil ve okumaktan aciz çoğu insan bunun tek suçlusunun devlet olduğunu söylüyor. Hayır değil, deprem zamanında ev kiralarını 5 kat arttıran, suya ihtiyaç olduğunda karaborsa yapan, pandemi zamanında bir maskeyi 50 tl’ye satan fırsatçılar yüzünden araç piyasası bu hale geldi.
Otomobil piyasasının böyle olmasının suçunu direkt olarak galerilere atamayız. Bakkalı olan adam da araba alıp satmaya başladı, pazarcılık yapan adamda. Bu ülkede sadece galericiler araba alıp satmıyor. Sonrasında ise bir de çip krizi eklendi. Sıfır araç gelmedi. Sonrasında ise ikinci el piyasası bir kez daha yükseldi ve şu an sıfır araçlar ikinci ele göre daha ucuz.
İşin komik tarafı ise, bayiden sıfır aldığı otomobili 3 ay garajda bekletip sonrasında sıfır fiyatından daha pahalıya satan kendini uyanık zanneden emekli ikramiyesi ile araba alan amcalar türedi. İşte sırf bu yüzden 6000Km yada 6 ay satış yasağı getirildi sıfır otomobillere. Bunu devlet niye yaptı, tıpkı bir önceki cümlemde kendini uyanık zannedip piyasayı yükselten fırsatçılar yüzünden yaptı.
Otomobil piyasası hakkında aslında daha söylenecek çok söz var ancak bizler sadece bir noktaya kadar konuşabiliyoruz. Hem yazar olmamız hem de dünyaya hitap etmemiz sebebi ile burada sonlandırmak istiyorum söyleyeceklerimi. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.