Organik yumurta üretimi son yıllardan artan hormonlu yumurtalardan sonra sıklık ile tercih edilmeye başlanmıştır. Günden güne kötüleşen yaşamsal kaynaklarımız sebebi ile önümüzdeki nesillerin sağlıklı bir dünyaya gelebilmesi için temiz hava, verimli topraklar ve yeterli su kaynaklarına ve sağlıklı gıda tüketimine bağlıdır.
Bizden önceki nesillerin yaşamsal önemi temiz hava, temiz su, verimli topraklar gibi başta gelen önceliklerimizin bir gün hormonsal ve kimyasal içeriklerle kirlenip yediğimiz gıdalara karışacağını ön göremedik. Hatta o kadar ön göremedik ki suların ve havanın yetmeyeceği günler, hormon dolup taşan gıdaların kimyasallardan arındırılmış yada kimyasallardan uzak tutulan organik gıda arayışına gireceğimizi tahmin dahi etmezdik.
Organik Yumurta Üretimi Nasıl Yapılır?
Ağaçlarımız o kadar boldu ki yerleşim yerlerimizi bile onlara zarar vermeden onlara ayak uydurarak yapardık. Eskiden yerleşim yerlerinde bulunan cadde kenarlarında, mahalle içlerindeki her bir sokakta bulunan evlerin önlerinde ve yol boyunca tahrip edilmeden her yeri süsleyen yemyeşil ağaçlar hatta ormanlar olurdu.
Şehrin her köşesinde bir tarihi anıt, eski dönemlerimizden kalan asırlık ağaçlarımız yada tarihi su çeşmeleri görmek mümkündü. Şimdilerde sırf yerleşke yerleri, AVM, eğlence parkları, oteller ve villalar yapabilmek için bu zenginliklerimizi kasıtlı olarak yakıp içlerinde yaşayan hayvanları canice katlederek, sözde yuva inşaat ediyoruz deniliyor. Taş yapıtlar arasında tek tük ağaç, içtiğimiz sular bizlere en çokta doğaya zararlı olan pet şişeler ile satışa sunuluyor.
Sanayileşme ve endüstriyel kalkınmalara önem vererek fabrikalarımız artsın, üretimlerimiz hızlansın derken iyi planlama ve gerekli önlemler alınmadığı için bir şehrin akciğeri olan havayı temizleyerek ,yağışları getirip arttıracak olan tek zenginliğimiz ağaçları yok edip aynı hızla havayı kirleterek geri dönüşü zor ve bir an önce önüne geçilmezse geri dönüşü olmayacak yollara düştük. Sadece gelişmek için bizlere hayatın lütuflarını sunan bu dünyaya sizce de fazla zarar vermedik mi?
En temelinden bir bitkiyi ve bakımını yaptığımız hayvanların temiz hava, temiz su ve verimli topraklarda yetiştirirsek insan nesli kimyasallardan ve hormonlardan armış organik ve sağlıklı sebze, meyve ve ete erişebilir sağlıklı gıdalar ile beslenebilir. Sağlıklı olmasına ihtiyaç duyduğumuz en önemli besinlerden biride organik yumurtadır. Dolayısıyla asıl önemli şey sağlıklı bir ortamda büyüyüp beslenen tavuk ve horozlardır bu sayede organik yumurta ve sağlıklı et tüketimimiz artacaktır.
Organik Yumurta Üretimi
Her işte başarıya ulaşmak için konu ile bilgilere erişim sağladığımız gibi organik yumurta üretimi içinde gerekli bilgi ve deneyim oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar sonucu tavukların vücudunun %85’i sudan oluşmakla birlikte yumurtladıkları yumurtaların %74’lük kısmı sudan oluşmaktadır. Her canlı için önem arz eden su bu kanatlı canlılar içinde oldukça önemlidir. Beslerken kullandığımız suyun kesinlikle temiz ve yeterli miktarda suluklarında bulunmalıdır. Suyun temiz olduğu kadar sulukların hijyeni de oldukça önemlidir.
Kümeslerin Isı Derecesi
Tavukların aldıkları su miktarı ve boşaltım yaptıkları su miktarının değişimi belli başlı hastalıklarıyla ilgili bilgi verir. Araştırma yapan uzmanların sunduğu bilgilere göre kümes ısısının su sıcaklığından fazla olması ve en az aralarında 5 derece fark olması gerektiğine değinilmiştir. Su sıcaklığı yaklaşık olarak 18 derece, kümes ısısı ise 23 dereceye yakın olmalıdır. Tavuklarımızın sağlıklı bir bedene sahip olması her canlıda olduğu gibi önemidir. Sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışması durumunda kan dolaşımları , eklemlerinin ve organlarının yaşamsal faaliyetlerinin hepsinin yeterli düzeyde çalışması için su ve gıda gereksinimlerinin özenle karşılanması gerektiğini sürekli belirtiyorlar.
Yem Tüketimi
Su hakkında olan önemi yeterli olarak aktarmamızın ardından yemin önemi üzerinde durabiliriz. Belli başlı araştırmalar sonucunda, yemlerin içerisinde bulunan protein ve minerallerin fazla olması durumunda su tüketimlerinde fazlalık, müshil bulunan maddelerin miktarının çok olması durumunda ise boşaltım sisteminin çalışma durumunun artacağı ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Bir tavuğun günümüzce günlük tükettiği yem miktarı 120 ile 130 gr arasında değişiklik göstermektedir. Tavuğun cinsi, yemin kalitesi, kümesin ısısı gibi faktörler bu yem miktarlarını değiştirmektedir. Tavuklar ince yeme oranla Palet ve Granül yemi daha çok tüketmektedir.
Su Tüketiminin Önemi
Tavukların gövde büyüklüğü ve vücutlarına doğrudan bağlı olan yumurta veriminin artması ile su tüketimlerinde değişiklik gösterdiği, göz önünde bulundurulan unsurlardan biridir. Bizlere sağlıklı yumurta vermesini beklediğimiz bu kanatlı dostlarımızın su ve yemleri hakkında yeterli bilgiye sahiplik ederek yetiştirdiğiniz taktirde, sağlıklı ve güncel adıyla organik yumurta elde etmeniz mümkündür.
Açık Arazide Tavuk Yetiştiriciliği
Uzmanlar açık arazide yetiştirilen her 4 metrekare başına 1 tavuğun düştüğünü fakat kümes ortamında yani kapalı alanlarda 1 metrekareye 6 tavuğun uygun olduğu belirtilmiştir. Kümesin yapıldığı malzeme ve ne kadar folluk olacağı oldukça önemlidir. Tarım Bakanlığının yetkilileri ile iletişime geçtiğiniz durumda yetkililerin verdiği kritere göre yaptığınız işleri düzenlemeniz gerekebilir.
Yumurta Satışları
Organik yumurta toplumlarımızın uygun fiyata yüksek protein ve mineral yönüyle zengin olan bu besin kaynağını satışı daima sunulacaktır dolaylı yoldan asla bitmeyecek bir pazarlığı olduğu tartışmasız büyük bir gerçektir. Başarılı bir satışla sektörde yer almanız mümkündür. Arz ve talebin oldukça yüksek olduğu yumurta borsasında tüketimin artması ile fiyatları da sürekli olarak rakip firmalar nedeni ile artmaktadır. Hal böyleyken yumurta borsası fiyatları alışılagelmişin dışında anlık olarak sürekli artmaktadır.