Öksürüğe ne iyi gelir yazımıza hepiniz hoş geldiniz. Bugün sizlere öksürük hakkında pek bilinmeyenler ve bu hastalığın sebeplerinden bahsedeceğiz. Öksürük aslında sandığımız gibi bir hastalık değildir. Öksürük vücudumuzun mikroplara karşı direnç gösterdiği bir savunma hareketidir. Öksürüğün birkaç çeşidi bulunmaktadır ancak genellikle kuru öksürük ya da balgamlı öksürük olarak bu çeşitleriyle daha sık karşılaşmaktayız. İleri boyuta giden ve çok şiddetli bir şekilde devam eden öksürükler ise faranjit, bronşit gibi hastalıkların en büyük belirtilerindendir.
Öksürük Neden Başlar?
Öksürüğün sıralanabilecek derecede birçok sebebi olabilir. Grip, nezle, faranjit, akut, ciğer iltihaplanması gibi nedenlerden ötürü öksürüğü çok sık bir şekilde yaşayabiliriz. Son zamanlardan en çok görmeye başladığımız hastalıklardan olan Covid-19, öksürük oluşumunda bizzat rol oynamaktadır. Sigara kullanımı, bronşit gibi nedenler ise balgamlı olarak tabir ettiğimiz öksürük çeşidine neden olmaktadır. Sadece tek bir hastalığa bağlamamamız gereken öksürüğün sadece ve sadece psikolojik bir rahatsızlık bile olabileceğini unutmamamız gerekmektedir.
Öksürük Ne Kadar Süre İçerisinde Geçmeye Başlar?
Öksürük şu kadar günde geçer demek çok acemi bir hareket olur ancak öksürüğün sebep olduğu hastalığa bağlı olarak bu süre azalabilir ya da kısalabilir. Örnek verecek olursak, normal bir soğuk algınlığının neden olduğu bir öksürüğün ortalama 1 hafta sonra geçtiğini görmekteyiz. Öte yandan bronşit vb. ciddi hastalıklarda ise bu durumun haftalarca sürdüğünü belirtebiliriz.
Eğer öksürük şikayetinden ötürü doktora gittiğinizde, öksürüğünüzün aylarca sürdüğünü belirtirseniz muhtemel olarak kronik öksürük olarak size teşhis konulacaktır. ACAAI verilerine göre, kronik öksürüğün neden olduğu en net bulgular aşağıda sıralanmıştır.
- Astım,
- Kronik bronşit,
- Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH),
- Postnazal damlama,
- Sigara içmek,
Bunlardan bazılarıdır.
Gece Öksürmesi Neden Fazla Olur?
Genellikle geceleri daha çok karşılaşmaya başladığımız öksürüğün aslında 2 sebebi bulunmakta. Birincisi kronik rahatsızlıklar, ikincisi ise bronşit olmaktadır. Bu durumda sizler için belirlenen ilaçları düzenli olarak kullanabilir ve gece yatmadan önce sağlıklı meyveler tüketerek, rahatlatıcı bitki çayları içerek öksürüğünüzü hafifletebilirsiniz.
Sigara Kullanımı Öksürmeye Sebep Olur mu?
Sigara kullanımında öksürük belirtileri öncelikle çok normal karşılanmaktadır. Bronşlar, balgam üretmeye başladığı için öksürük görülmektedir. Ancak sadece bu durumdan kaynaklandığını düşünerek ihmal ederseniz zaman içerisinde kronik öksürüğe yakalanmanıza sebep olabilir.
Reflü ve Öksürük?
Başlıca reflü olmanızın belirtileri, ağza asit gelmesi, yeme içmeden tat alamama ve ağızda bulunan acı tat. Bu belirtileri yaşayan birinin reflü’ye yakalanması kaçınılmazdır. Sadece öksürük bile reflünün bir başlangıcı olabilir. Peki reflüyü tetikleyen şey nedir? Sigara kullanımı, alkol, çikolata, yağlı ve zararlı yiyeceklerin tümü. Normalde önemsiz gibi görünen bu durum içerisinde, zamanla çok ciddi öksürük ve ileri derecede nefes darlığı yaşamaya başlayabilirsiniz.
Geniz Akması Öksürüğe Sebep Olur mu?
Geniz akması, sürekli insanların rahat nefes alması için boğazını temizlemeye çalışmasına neden olur, yani öksürüğe. Sorunun cevabı evet öksürük yapardır. Geniz akıntısı gerek hastalıktan ötürü gerek zararlı madde kullanımından kaynaklı olarak boğaz içerisinde mikrop birikimi ve vücudun savunma mekanizmasının bundan kurtulmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Zamanla boğazınızda acı, ses kısıklığı, rahat duyamama gibi sebepler, geniz akıntısı için en büyük belirtiler arasındadır.
Akciğer Kanseri ve Öksürük İlişkisi
Evet belki kanser sonraki aşama ancak, farkında olmadan böyle bir rahatsızlığa sahipseniz, öksürmeniz çok normal bir durum olacaktır. Bu yüzden, öksürük ve boğazda iltihap gibi belirtiler ile karşı karşıyaysanız, doktora gitmenizde ve tedavi olmanızda fayda olacaktır.
Koah ve Astım Hastalarında Öksürük Belirtileri
Koah ve astım, öksürüğünüzün 4 haftadan daha uzun süre sürmesine bağlı olarak yakalanma riskinizin olduğu ağır hastalıkların başında gelmektedir. Ayrıyeten, eğer durduk yere terliyorsanız, farkında olmadan kilo vermeye başlıyorsanız verem hastalığına yakalanma riskiniz bile bulunmaktadır.
Kullanılan İlaçlar Öksürüğe Sebep Olur mu?
Kimi ilaçlar, içerdikleri ağır maddeler gereğince kalıcı öksürüklere bile neden olmaktadır. Genellikle 1 ay ve sonrasında başlayan bu kalıcı öksürükler, ilaç kullanımına bağlı olarak uzun yıllar bile sizde kalabilir.
Doktorların sizlere almanızı tavsiye ettiği ilaçlardan önce, belirli bir hastalığınızın olup olmadığını doktorunuza iletmeli ve bu durum dikkate alınarak ilaç yazmasını talep edebilirsiniz. Özellikle tansiyon ve şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar yaşlılarda daha fazla öksürük yaşamalarına neden olmaktadır.