Öfke kontrolü nasıl sağlanır sorusu son yılların en büyük sorularından birisi haline geldi. Yaşantımızda öfke hemen hemen her an yalayabileceğimiz, karşımızdaki kişiye ya da herhangi bir şeye karşı duyulan duygu patlamasıdır. İyi bir duygu patlaması olduğu söylenemez ancak öfkelenen insanların zaman zaman geri dönüşü olmayan tepkiler verdiğini hepimiz görmekteyiz. Ona çok sinirliyim, yüzünü görmek istemiyorum tarzında cümleler genellikle biz sinirlendiğimiz zaman ağzımızdan çıkan cümlelerdir.
Elbette bu tarz cümlelerin telafisi olabilir ancak çevremizde daha kötülerini duyabiliyor ve şahit olabiliyoruz. Bunun anormal bir duygu olduğunu söylemiyoruz. Elbette insanlar karşısındaki kişiye öfke duyabilir. Bu da sevgi kadar doğal bir şeydir. Ancak ikisini karşılaştırdığımız zaman kimsenin öfke duygusunu tercih edeceğini sanmıyoruz.
Sizler sinirlendiğinizde neler yapıyorsunuz, Öfkelendiğiniz kişiye neler söylüyorsunuz, Ya da söylüyor musunuz, İşte tüm bu soruların altında, öfkelendiğimiz zaman neler yapmamız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Kesinlikle Düşünmeden Konuşmayın
Kişiler arasında yaşanan kavgaların, daha ileri gitmesindeki asıl sebeplerden biri söylediğimiz şeyleri düşünmeden dile getiriyor oluşumuzdur. Her ne olursa olsun, sinirlendiğimiz zaman öncelikle söyleyeceğimiz şeyi 2 kere düşünmemiz gerektiğini kendimize hatırlatmalıyız. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan yollara girebilir ve karşımızdaki kişinin kalbini kırdığımızı daha sonrasında fark edebilir.
Bu konuda nefes egzersizleri yapmanızı öneririz. Sinirlendiğimizde ya da çok kızdığımız herhangi bir şeyde, bir şey söylemeden önce susmalı ve derin nefes almalıyız. Bu yüzden mutlaka konuşmadan veya çevrenizdeki insanlara herhangi bir kelime söylemeden biraz düşünmenizi ve o şekilde söylemenizi tavsiye ederim.
Kendinizi Sakin Bir Şekilde İfade Edin
Öfkelendiniz ya da karşınızdaki kişi ile kavga ettiniz. Öncelikle sakinleşmeyi beklemeli ve daha sonrasında ses tonunuzu sabit ve sakin bir tona ayarlayarak kendinizi doğru bir şekilde ifade etmeye çalışın. Eğer karşınızdaki kişi anlayışlı biriyse emin olun sizi dinleyecek ve sonrasında anlayacaktır. Sakinliğinizi koruyarak konuşmaya çalışırsanız çok iyi faydasını göreceksiniz. Bu sayede hem konu karmaşa içine girmez hem de yaşanılan tartışma daha fazla uzamadan kapanmış olur.
Öfke Kontrolü İçin Tek Başınıza Kalın
Öfke kontrolü konusunda en etkili yöntemlerden biri yalnız kalmaktır. Kendinizle kaldığınız zaman daha mantıklı düşünür ve farkında olmadan her geçen saniye sakinleşmeye başlarsınız. Öfkelendiğiniz zaman karşınızdaki kişiye ya da sağa sola zarar veren bir yapıya sahipseniz, bu maddeyi kesinlikle dikkate almalısınız.
Bir noktadan sonra kontrolü kaybedebilir ve karşınızdaki kişiye zarar verebilirsiniz. Bunun sonuçları ise sizin için çok daha ağır olacaktır.
Bunların yaşanmaması için sakin bir şekilde kalmaya çalışıp tek başınıza yürüyüş yapabilir ya da tek kalabileceğiniz bir yere gidip oturabilirsiniz.
Müzik Dinleyin
Müzik ruhun gıdasıdır. Kesinlikle doğru bir söz. Öfke dediğimiz şey aslında zihnimizin içinde dolaşan olumsuz ve zararlı düşüncelerin açığa vurmasıdır. Bunun en verimli engelleyici ise keyifli müziklerdir. Sevdiğiniz bir şarkıyı ya da sanatçının müziklerini açabilir ve kendinizi biraz dinlendirebilirsiniz.
Sevdiğiniz o müzikleri dinlemeye başladığınızda sadece sakinleşmekle kalmayıp hem öfkenizden kurtulacak hem de keyifli vakitler geçirmeye başlayacaksınız.
Öfke Kontrolü İçin Spor Yapın
Spor yapmak kesinlikle size iyi gelecektir. Sinirlendiğinizde hiçbir şey yapmadan direk spor kıyafetleri giyip kendinizi dışarı atabilirsiniz. Vücudunuzu hareketlendirmeye başladığınız zaman kan dolaşımınız daha çok hızlanacak ve beyniniz yavaş yavaş olumlu düşüncelere doğru hareket edecektir. Temiz hava içerisinde hiçbir şey yapmasanız bile sakin tempo ile yürüyüş yapmak hem size iyi gelecek hem de öfkenizi dindirmenize yardımcı olacaktır. Gün içerisinde yaşadığınız stres anlarda dahil olmak üzere, spor sizin için verimli bir kaçış yolu olacak.
Duygularınızı Kağıda Dökün
Karşımızdaki kişi en sevdiğimiz en değer verdiğimiz insan olsa bile bazen içimizde tuttuğumuz ve haykıramadığımız düşünceleri onlara dahi söyleyemeyiz. Çok kızdığımız bir şey olduğunda biri ile paylaşmak istemeyiz. İçimizde tuttuğumuz her an sadece kendimize zarar verir ve bunu kendi kendimize yaparız. Onun yerine kimseyle konuşmaya gerek kalmadan, bir köşeye çekilip düşüncelerimizi kağıda dökmeye başlayabiliriz. Söylemek istediğimiz her şeyi yazıp, içimizi boşaltabiliriz. Sizi hiç tanımamış, görmemiş birine bir şey anlattığınızda emin olun çok rahatlarsınız. Bir kağıt ve bir kalem öfkenizi yenmenizdeki en büyük silahınız olacaktır.