MMORPG yani tam açılımıyla massively multiplayer online role-playing game (devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları) genel olarak tek başına oynayamadığın ve çevrimiçi sunuculara internet aracılığı ile bağlanarak birçok oyuncuyla birlikte oynanılan oyun türüne verilen isimdir. İsmini rol yapma bilgisayar oyunları ve devasa çoklu oyunculu oyunlarının birleşiminden alarak devasa rol yapma oyunları kategorisine giriyor. Eski dönemlerde fazlasıyla popüler olmasının yanı sıra günümüzde de hala popülerliği devam etmektedir.
Bir oyunun MMORPG olduğu nasıl anlaşılır?
Öncelikle RPG oyunlarının neler olduğunu anlamalıyız. Rol yapma olarak da bilinen RPG oyunlarının özelliği karakterinizi kendiniz istediğiniz doğrultuda evrimleştirebilmektir. Yetenek kitapları, seçimler ve genellikle karakter yaratabilme gibi özellikleri mevcuttur ve sizi dünyadan bir karakter olarak oyuna sokar. Birden çok seçime ve karakter geliştirme imkanlarınız olur bu tür oyunlarda. İsterseniz kuvvetli, her şeyi yakıp yıkan bir karaktere sahip olabilirsiniz ya da isterseniz zeki ve her şeyi konuşarak aşan, pratik bir karaktere de. Rol yapma oyunlarının ucu tamamiyle açıktır ve iyi bir rol yapma oyunlarında çoğu şeye siz yön verirsiniz. Genellikle de bu tür oyunlar açık dünya olur ve sizi elinizden tutmaz, büyük bir dünya içerisinde başı boş bir şekilde bırakır ve ne yapıp ne yapmayacağınıza tamamiyle siz karar verirsiniz. Ancak bazı durumlarda rol yapma oyunları büyük bir dünya içerisinde yer almaz ve küçük haritalardan oluşur. Rol yapma oyunlarını aynı şekilde yalnızca sizin tek başınıza oynayacağınız türden değil de birsürü oyuncunun eş zamanlı aynı yerde oynayabildiği durumlarda ki oyunlara devasa oyunculu rol yapma oyunları denir. Bu söylediklerim bir oyunda mevcutsa kolaylıkla o oyuna MMORPG diyebiliriz.
MMORPG oyunlar neden popülerdir?
Bu tür çok oyunculu rol yapma oyunları günümüzde bile hala oldukça popülerdir. Bunun sebeplerinden biri arkadaşlarınızla veya birçok ülkeden farklı insanlarla birlikte konuşarak birlikte görevleri yapma ve oluşturulan dünyanın kendi yarattığınız karakter ile içerisinde dolaşma fikri çoğu oyuncunun ilgisini çekmektedir. Böylelikle bu tür oyunlar popülerliğini sürdürebilmektedir. Rol yapma oyunlarını seven ve fantastikliği seven kitleleri de içerisinde barındırarak birçok alanı tek bir kategori içerisinde barındırmaktadır.
Klasik MMORPG’ler, Günümüz MMORPG’leri ve farkları
Eski klasik MMORPG’ler genellikle fare ile oynanılırdı. Çoğunlukla wasd tuşları ile yürümek yerine farenizi bastığınız yere doğru yürüyen veya koşan karakterlere sahip olurdunuz. Savaşmak için ise düşmanlara tıklamanız yeterli olurdu, animasyonların gerçekçiliği ve tam zamanlı savaş sistemi yerine sıra tabanlı, istatistikler olarak işleyen bir savaş dinamiğine sahip olurlardı. Günümüzde ise bu MMORPG’ler tamamiyle savaşı sizin yönettiğiniz, istediğiniz gibi zıplayıp, yuvarlanıp hareket edip ve istediğiniz yöne vurmayı sizin seçtiğiniz oyunlar haline büründüler. Nostaljik hissetmek isteyen oyuncular hala klasik devasa oyunculu rol yapma oyunlarını oynamaya devam etmektedir. Ancak eskiye göre oyuncu kitlesi azalmıştır ve çoğu oyuncu günümüz mmorpg’lerini tercih etmektedir.
Her çoklu oyunculu oyunlar MMORPG değildir
Arkadaşlarınızla ve başkalarıyla oynanılan her çoklu oyunculu oyun mmorpg değildir. Eğer rol yapma öğeleri bir oyunda bulunmuyorsa ne kadar fazla kişi olursa olsun bahsedilen oyuna devasa oyunculu rol yapma oyunları denilemez. Onun yerine multiplayer (çoklu oyunculu) oyunlar denir. Yani bir oyunun devasa çoklu oyunculu rol yapma oyunları kategorisinde yer alması için mutlaka oyun içerisinde karakterinizle rol yapma öğelerinin bulunması gerekmektedir. Bir sınıf ağacı, beceri kitabı gibi öğelerin bulunmasının yanı sıra seçimlere de sahip olmanız gerekir. Diyaloglar ve bunların seçimlerinin olmadığı oyunlara genellikle MMORPG oyunlar denmez.
Klasik MMORPG oyunları değişmek zorunda mıydı?
Geçmişte MMORPG oyunları getirdiği popülerlikle birlikte çok sayıda var olmuştur ve hala piyasaya sürülmektedir. Oynanış şekli günümüz oyunlarına göre eski kaldığı için çoğu oyuncu tarafından yavaş yavaş terk edilmeye başlanması dolayısıyla bu tür oyunlar da bir değişime geçmeliydi. Sonucunda günümüz teknolojisine daha yakın olan yeni MMORPG oyunları çıkmaya başladı ve büyük bir oyuncu kitlesini de beraberinde tekrardan bu tür oyunları oynatmaya başlattı. Nostalji için girmiyorsanız genellikle eski tür bu tarzda oyunları oynarken sıkılmanız olasıdır, çünkü günümüz teknolojisi ile gördüğünüz oyunlar varken bir anda eski ve oynanabilirliğin düşük olduğu oyunlara dönmeyi tercih edemeyeceksiniz.