Son zamanlarda mikrotom çeşitleri pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlanmıştır. Bu yazımızda sizlere Patoloji konularından birisi olan mikrotom çeşitlerini sırası ile vereceğim. Gelin sözü daha fazla uzatmadan bu çeşitlerin neler olduğunu ve kesit almanın ne demek olduğunu sırası ile verelim.
Kesit Hazırlama Nedir?
Kesit hazırlama işlemi, incelenecek olan dokuların mikroskobik olarak değerlendirilebilmesi için gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemlerden en önemlisi 3 ile 6 mikron kalınlığında kesilmesi için lama alınması gerekmektedir. Lama almadan önce mikroskobik inceleme camı kullanılır. Bunun yanı sıra kesit alma işlemini yapmak için özel bir cihaz kullanılmaktadır. Bu cihaza verilen isim ise mikrotom’dur.
Mikrotom Çeşitleri
Günümüzde kullanılan pek çok Mikrotom çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden çoğunu kullanıp yapmak için bilgi ve beceri gerekmektedir.
El Mikrotom
Mikrotom çeşitlerinden birisi olan el Mikrotom botanik kesitler ile sınırlıdır.
Rotary Mikrotom
Genel olarak ışık mikroskobu için gerekli olan bloklardan doğru ve hatasız bir şekilde seri ve ince kesitler alınmasına denmektedir. Kesitlerin kalınlığı ise 0.5 ile 60 mikron arasındadır. Bunun yanı sıra blok hareketli olması gerekirken, bıçağın sabit olması gerekmektedir. Günümüzde kullanılan mikrotom tiplerinden birinin olmasının yanında pataloji laboratuvarında kullanılmaktadır. Son olarak bu işlemin uygun olması için glikol merakrilat ve parafine gömülü olması gerekmektedir.
Kızaklı Mikrotom
Genel olarak blok sabit kalıp bıçağın hareketli olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra işlemi uygularken büyük parafin ve salloidin tercih edilmektedir. Bu işlem tüm doku tipleri, sertliği ve boyutu için rahatlık ile yapılıp uygulanabilir.
Dondurucu Mikrotom
Bu işlemde diğer işlemler gibi bıçak hareketli olup doku sabit bırakılmaktadır. Bunun yanı sıra dondurulmuş ve taze dokuların kesit işlemlerini yapmakta kullanılır. Seri kesitler için uygun olmamanın yanı sıra kalın kesit verilmektedir. Son olarak taşıyıcı sistem içermesi için sıvı karbondioksit ve termomodüle adaptedir.
Kriyostat Mikrotom
Mikrotom çeşitlerinden bir diğeri ise kriyostattır. Bu çeşidin en önemli özelliği ise soğuk alana dengeli bir şekilde yerleştirilmiş bir yapıdır. Bunun yanında ince seri kesitler verilmektedir. Son olarak acil cerrahi biyopsi işleminin gerçekleşmesinin yanı sıra otamatik sterilizasyon sistemi bulunmaktadır.
Ultramikrotom
1 mili metreden daha küçük olacak şekilde dokular için uygun bir yöntemdir. Işık ve elektron mikroskobunda görünebilmesi için çok ince kesitler alınması gerekmektedir.
Testere Bıçaklı Mikrotom
Bir diğer ismi saw mikrotomdur. Sert olan materyalleri kesmek için kullanılmasının yanı sıra 20 mikron kalınlığında kesitler verilen yönteme denilir.
Vibrasyon Bıçak Taşıyıcı Mikrotom
Kesit yapılırken bıçakta normalin üzerinde görülen vibrasyon görülen yöntemdir. Bu işlem genel olarak fikse ve taze materyallerde kullanılmaktadır.
Rocking mikrotom
Mikrotom çeşitlerinden sonuncusu ise Rocking mikrotomdur. Kullanıldığı işlem genel olarak parafin kesitleridir. İnce kesitler alınabilmesi için uygun olmayan bu işlem, dokudan kesit almak için yay kullanarak sabit bıçağa alınmasına denmektedir. Fakat bu işlemi uygularken doğru hareketleri bilmek gerekmektedir.