Mantar yetiştiriciliği yaparak para kazanma yöntemi son zamanlarda pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Doğru bir şekilde mantar üreticiliği yapmak istiyorsanız öncelikle elverişli bir tesis kurmanız gerekmektedir. Yapacağınız işin kar getirmesi için, devletten alacağınız destek kredilerinin, tanınmış bir firma olabilmek için yapmanız gerekenlerden en önemlisi, doğru ve kaliteli bir tesis kurmanız olacaktır.
Sıfırdan Mantar Yetiştiriciliği Üretim Tesisi Kurma
Üretmek istediğiniz mantarın tesisiniz içinde doğal koşullarda nasıl yetiştiği hakkında bilgi sahibi olarak, uygun koşulların sağlanmasıyla yetiştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hepimizin bildiği üzere mantar, ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışın bol olduğu, nemli ortamlarda ve topraklarda yetişmektedir. Tesisiniz içinde bu koşulları sağlayacak şekilde üretim yapmak zorundasınız.
Bu hususta üretim tesislerinizde de mantarı her zaman yetiştiremeyeceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Belirli aylarda yetiştirme imkanınız bulunacaktır. Doğru bir üretim tesisi kurmak sizin, oldukça yüksek gelirler sağlamanız için önemli bir nokta olacaktır. Mantar yetiştiriciliği üretim tesisinin sağlaması gereken koşullardan çoğunu sizlere vereceğim. Gereken koşullar başlıca şu şekildedir;
- Tesisiniz 4 mevsimde de mantar yetiştiriciliği için elverişli bir durumda olmalıdır.
- Sağlıklı bir üretim koşulu sağlayacak kalitede olmalıdır.
- Odaların içerisindeki nem, ısı, oksijen gibi unsurların doğru oranda sağlanması gerekmektedir.
- Yaz ve kış aylarında içerideki klima sisteminin doğru çalıştığını düzenli olarak kontrol etmek gerekmektedir.
- İzolasyonu sağlanmış bir yapı gerekmektedir.
- Özel ışıklandırma sisteminizin olması gerekir.
- Otomatik sulama sistemi ile gerekli kontrolleri sağlamalısınız.
Tesisinizin oluşumunda bu şartlar doğrusunda ne kadar bir maliyete ihtiyaç duyacağınız konusunda gelin incelemede bulunalım.
Mantar Yetiştiriciliği Üretim Tesisi Maliyeti
Mantar yetiştireceğiniz tesisin büyüklüğüne göre maliyet hesaplamalarınızda değişiklik olabilir. Tesisinizin 100 metre kare olduğunu varsayarak hesaplama yapacak olursak şu şekilde olacaktır. Binanın 100 metre kare olduğunu düşünmekteyiz fakat yine de tesisinizin maliyetini metreküp cinsinden hesaplamak gerekecektir. Sebebi ise raflı sistemlerde kaplanacak alanın bulunmasından ötürü. Ortalama olarak kullanacağınız malzemeler ile birlikte hesaplama şu şekilde olacaktır;
Mantar üretim tesisinde kullanılacak malzemeler;
- Kurulacak olan havalandırma sistemi
- Otomatik ısı ölçer teçhizatı
- Nem ölçer teçhizatı
- Sinek, haşere gibi unsurların ilaçlanması için kullanılacak olan makineler
- Işıklandırma sistemi
- Nemlendirme ve oksijen sistemi
Bütün bu malzemeleri orta kalitede yaptırmak isterseniz 60.000TL gibi bir rakam çıkmaktadır. Üretim çadırı ile bu işi yapmak isterseniz de 40.000-55.000TL gibi rakamlar çıkmaktadır. Burada maliyetinizi arttıracak olan şey teknolojik alanda kullanmak istediğiniz malzemeler olacaktır. Fiziksel olarak daha az çalışmak istiyorsanız teknolojik aletlere daha çok yöneleceksinizdir. Tesisinizi kurma aşamasında devletin sağlamış olduğu kredi ve desteklerden faydalanmayı unutmayınız.
Mantar Yetiştiriciliği Karlı Bir İş mi?
Eğer fiziki şartlarınız uygun olursa ve bu iş hakkında bilgi ve donanım sahibiyseniz bu tesis size yüksek gelirler sağlayabilir. Mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce gerekli eğitimleri almanız gerekmektedir. Desteklerden ve kredilerden yararlanmak için eğitim almanızın zorunlu olduğunu unutmamalısınız.
Kar oranınızı arttırmanın bir diğer yolu ise bina ve fabrika gibi yerleşimlere çok fazla maliyet harcamamanız olacaktır. Elinizde bulunan imkanlar doğrultusunda olabildiğince kendi imkanlarınızı kullanmaya gayret göstermelisiniz.
Mantar üretiminin kolay olduğunu fakat pazarlama ve satış konusunda göründüğü kadar kolay olmadığını belirtmek isteriz. Yetiştirmekten ziyade nasıl satış yapabileceğiniz konusunda düşünmeniz gerekecektir. İstiridye mantarı Pazar tezgahlarında ortalama 12-15TL gibi bir rakamla satılmaktadır. Eğer üretiminizi toptancılara satmak istiyorsanız 7-8TL gibi bir fiyata satabileceğinizi bilmelisiniz. 8 ton bir mantar kompostundan 2.5 ton mantar elde edebilirsiniz.
Üretimi yaklaşık 45 gün süren bu mantarın 2.5 tonluk halini toptancıya satarsanız kazancınız 15.000TL olacaktır. İşçiliğini sizin yaptığınızı düşünürsek 4800 TL kompost gideri, 1500 TL elektrik, 500 TL diğer harcamalar, 1500 TL vergi ve sigorta, oluşabilecek aksilikler içinde 500 TL çıktığımız zaman toplam gideriniz = 8800 TL olacaktır.
Sonuç olarak 6.200TL net kar oranınız olacaktır. 45 günlük bir üretim sonucunda 90 günlük bir üretimi baz aldığımızda aylık ortalama 4000TL net kazanç olmuş olacaktır. Aylık 4000TL gelir sağlayan bu işi yapmayı herkes isteyebilir belki ama önemli olan doğru yapmak ve pazarlama stratejisine sahip olmaktır. Tekrar etmemiz gereken şey ise, üretmek kolay satmak zordur.
Mantar Üretiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Üretim tesisiniz olabildiğince yerleşim yerlerinden uzak olmalıdır. Çünkü yetiştiriciliği yapılan mantarın zamanla kötü koku bırakma olasılığı oldukça yüksektir.
- Mantar üretim tesisinizin olduğu yerde mutlaka yalıtıma önem vermelisiniz.
- Üretim tesisiniz için yeterli kompost depolama alanı gerekmektedir. Yaklaşık (100 TON)
- Hijyen ve temizlik konusunda tesisinizin gerekli önlemlerini almanız gerekmektedir.
- Yetiştiricilik konusunda yeterli donanıma ve bilgiye ihtiyacınız vardır.
Mantar üretirken dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları bu şekildedir.