Kötü karar neden verilir sorusu sandığınızdan dahi çok önemlidir. Söylediğiniz, yaptığınız, düşündüğünüz her şeyin aslında bir bedeli vardır. Vereceğiniz bu kararlar hayatta her zaman karşımıza çıkabilir. Hepimiz, acıdan uzak, zevkli, başarılı ve kazançlı bir hayat isteriz. Ama bu her zaman mümkün değildir. Kazanmak ve kaybetmek eşzamanlıdır. Düşündüğünüz ve yaptığınız her şeyin için bir vazgeçme sebebiniz mutlaka vardır.
İyi Bir Karar Nedir?
Hadi bir oyun oynadığımızı düşünelim. 1 lira karşılığında yazı tura atacağız. Eğer tura gelirse 50 lira kazanacaksınız, fakat yazı gelirse hiçbir şey kazanamayacaksınız. Mantıklı değil mi? 1 lira kaybetmek, 50 lira kazanmak. Biri size bu teklifi sunduğunda size çok cazip gelecektir. İyi verilen karar, çok kazanmak için verilen mantıklı bir karardır.
İyi kararlar nelerdir: ilginç bulduğunuz biri ile sohbet etmek, potansiyel olarak utandıracak bir soru sormak, muhtemelen elde edemeyeceğinizi düşündüğünüz pozisyonlara iş başvurusu yapmak, sizden potansiyel olarak yüksek birisi ile sohbet etmek vb. Aynı şekilde, Kötü kararlar şunları içerir: güvensiz bir şekilde araç kullanmak, yalan söylemek ve kendinizi çok farklı konumlarda göstermek, önemli bir toplantı yada sınavınızdan önce alkol içip sarhoş olmak vb.
Hayattaki çoğu durum yazı tura kadar basit değildir. Eğitiminize devam edebilmek için, 1 yıl boyunca sosyal hayattan vazgeçmek gerekir mi, bir ev alabilmek için 10 yıl boyunca borç ödeyerek dar bir bütçeyle geçinmek mantıklı mı sorusuna cevap verin. Bu kararları verirken tamamen iyi düşünmek sizin için çok önemlidir.
İnsanı değerlerimiz, hayattaki seçeneklerimize nasıl kararlar verebildiğimizle alakalıdır. Bunlar, bir şeyin planını yaparken maliyetini ve size olan getirisini düşünmekten geçer. Hangi ölçütlerde hareket etmemiz gerektiğini bilmemek bize sadece kayıp yaşatacaktır.
Önemli olan her şeye heves edip, o an harekete geçmek değildir. Öncelikle kendi imkanlarımız doğrultusunda araştırma ve incelemelerde bulunmalıyız. Hayatta verdiğimiz kararlar uzun yıllar bizi peşinden sürükleyebilir, pişmanlık hissi yaşatabilir. Bu nedenle öncelikle kendi terazimizde ölçüp tartmalı, daha sonrasında harekete geçmeliyiz.
Bazı noktalarda kararsızlık içinde olabiliriz, hangi seçimin bizim için daha iyi olacağını kestiremeyebiliriz. Bu hususta kendi içimizde iyi veya kötü kararlar veremiyorsak, profesyonel destek almakta fayda var demektir. Unutmayın kararsız insanların en büyük sorunu, sahip oldukları hiçbir şeye önem vermemeleridir. Hayatımız adına verdiğimiziyi veya kötü kararlar, iyisi ile kötüsü ile bizim seçimimizdir. Neden kötü kararlar veriyoruz, daha iyi kararlar vermek bizim elimizde.
Duygularımız Karar Vermemizi Engeller
Şu ana kadar verdiğiniz en kötü kararları tekrar düşünün. Muhtemelen bu kararları verirken duygusal anlamda çöktüğünüz bir dönemden geçiyordunuz. Yada bir şeye kızdınız ve ani kötü kararlar verdiniz. İş yerinizde bir şeye kızıp tepki verdiniz ve işten kovuldunuz. Belki işten kovulmak sizi çok sinirlendirdi ve birileriyle kavga edip hapishanelik oldunuz. Yada o kadar endişeliydiniz ki, hayatınızın en büyük kariyer fırsatını kaçırdınız. İşte bunlar hayatımızın her noktasında olabileceği gibi, daha kontrollü ve bilinçli hareket etmek sizin faydanıza olacaktır.
Algılarımız O Anki Durumdan Kolayca Etkilenir
Beynimizin neden bu şekilde çalıştığını merak edebilirsiniz. Sanki duygularımız bize zarar veriyor ve her şey tamamen beynimizin inisiyatifine kalıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu durumda sakin kalmak öncelikli hedefiniz olmalı. Eğer çok önemli bir karar verme aşamasındaysanız kararınızın iyi yada kötü yanlarını düşünmeli, size getirecek olduğu fayda ve zararı iyi ölçmelisiniz.
O an satın aldığımız bir şeyin yada şu an sahip olduğumuz bir eşyanın kıymetini o an bilmediğimizde, bundan birkaç yıl sonra o eşyanın değerlendiğini gördüğümüz zaman pişmanlık hissi yaşayabiliriz. Sahip olduklarımızın kıymetini bilmeli, mantıklı düşüncelerle hayatımızı sürdürmeliyiz.
Zayıf Zaman Algımız Karar Vermemizi Etkiliyor
İnsanlara şu an 100 lira teklif edin, birde 1 yıl sonra 300 lira. Çoğu kişi şu an 100 lira almayı tercih edecektir. Çoğu insanın gelecek hayallerinden çok şimdiki yaşantısına önem verdiğini görüyoruz. Bunu hayatımızın her noktasında yaşıyoruz. 1 yıl sonra kilolu biri olacağımızı bilsek bile her Pazar akşam hamburger yemeyi tercih eden bir düşünce yapısına sahibiz. Sabah işe gitmek için nasıl kalkacağımızı düşünmek yerine, gece eğlenmeyi tercih edecek kadar umursamaz olabiliyoruz.
Zaman bizi başka türlü de mahveder. düşünün: Elinizde 5000TL paranız var. Onu bir günde harcamak yerine, mantıklı ve doğru bir yatırım yaparak 1 sene sonra 5000TL paranızı 15.000TL olarak geri almak sizce de mantıklı değil mi ? Bugünü düşünmek evet sizi daha iyi hissettirebilir, ancak yarını düşünerek hareket etmek size hem kazanç, hem motivasyon sağlayacaktır.