KOSGEB’den Genç Girişimcilere Destek yazımıza hepiniz hoş geldiniz. Devletin sunmuş olduğu destek her olduğu gibi daha çeşitlendirilerek artmaktadır. Geleceğe yönelik hedefleriniz olduğu kadar hayalleriniz de elbette vardır. Bunlar için de bir sermaye ihtiyacı doğmaktadır. KOSGEB ise genç yaştaki ve kendi işlerini kurmak isteyen kişilerin bu hayallerini hayata geçirebilmeleri için bazı destekler sunmaktadır. Bu desteklerin sunulmasında ki başlıca nedenler; üretimde yerli ve milli ürünleri sağlamak, oluşan cari açığı kapatmak, işletmelerin kurulmasına teşvik etmektir.
Ülkemizde ki genç nüfusumuz sürekli artış halindedir. Gençlerin ülkemizde gerçekleştirecekleri gerek teknolojik gerekse tarımsal alanlarda ki çalışmaları ülkemizi kalkındırmak için birer adımdır. Genç girişimci desteği 18-29 yaş arasında ki kişilere sunulmaktadır. Sizlerde bu yaş aralığında ve bir iş düşüncesine sahipseniz eğer bu teşvikten yararlanabilirsiniz. Detaylı bir şekilde KOSGEB’in sunmuş olduğu Genç Girişimci Desteğini inceleyelim.
Genç Girişimci Desteği ve Tutarı
Ülkemizde ki genç nüfus oldukça fazladır. Bu gençlerimizin çoğunun üniversite mezunu olması ile birlikte ekonomik refah ve istihdam sağlamak için de çalışmalar yapmaktadır. Kendi alanlarında iş yeri açmak veya farklı sektörlerde işletmeler açmak için hemen hemen her genç adım atmaktadır. Devlet gençlerine el uzatmazsa bu gençler çözümü başka ülkelere gitmekte aramaktadırlar. Bunu engellemek adına devlet sigorta prim maliyetlerini düşürmeli ve vergi istisnası da sağlaması gerekmektedir. Aksi takdirde gençler bir işletmeye sahip olmak ve şirket açmaktan hep geri kalacaklardır. Bunların önüne geçmek için KOSGEB Genç Girişimci Desteği sunmaktadır.
Özellikle 18-29 yaş aralığında ki gençlerimizi adım atmaya teşvik etmek için 3 (üç) yıl vergilerden muaf tutuyor, 1 (bir) yıl boyunca da SGK Primlerinden istisna tutuyor. Bu desteği almak isteyen gençler 3 yıllık süre boyunca 75.000 TL’ye kadar elde ettikleri kazançtan vergi muafiyeti kazanmaktadır. 1 yıllık BAĞ-KUR ödemeleri de devlet tarafından ödenir. Bu yıl içinde belirlenen BAĞ-KUR prim ödemesi 1055,36 TL. Genç Girişimci Desteği alan bir kimsenin ödemesi gereken BAĞ-KUR prim borcu ise 12.664,32 TL devlet tarafınca ödenmektedir.
Gençlere Sunulan İstisnalar
İşletmeleri faaliyete geçtikleri andan itibaren devam eden 3(üç) yıl boyunca, sermayelerinin 75.000 TL’si vergiden istisna tutulur. 4B kapsamındaki sigortalıların 1 yıllık BAĞ-KUR ödemesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca ödenir. Bu teşvikten 18-29 yaş aralığında ki tüm gençler faydalanabilmektedir. İşletmeler kurulduktan sonra Gelir Vergisi, Stopaj, BAĞ-KUR primleri detaylıca hesaplanmalıdır.
KOSGEB Desteği İçin Gereken Şartlar
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilseniz eğer tam mükellefseniz eğer bu destekten yararlanabilmektesiniz.
- Daha önceden mevcut olan ve her hangi bir nedenle faaliyetine son verilmiş ya da halen çalışmakta olan bir işletmeniz varsa, ölüm sebebi ile eş ve devri alınmış olan işletmeler hariç olmak üzere eş, çocuk veya üçüncü derecedeki hısım ve akrabalardan devri alınmamış olması.
- Çalışma sağlayan işletme sahibi olmamak veya ortaklığınızın bulunmaması.
- Şahıs şirketi ya da adi ortaklık ile kurulan şirkette ortakların tümünün şartları taşıyor olması.
- 18 yaşından küçük ve 29 yaşından büyük olmamak.
- Mesleki, zirai ve ticari (Limited ve Anonim şirket hariç) ilk gelir vergisi mükellefi olmak.
- Belirtilen yasal süre içinde bildirimin yapılmış olması.
- Şahıs şirketi kurarak bu girişimden faydalanan genç girişimciler, iş hayatlarında daha rahat ve kolay işlem sağlamaktadır.
Şahıs Şirketi İçin Gereken Belgeler
- Küçük ve Orta ölçekli ve tek kişi ile kurulan işletmelerdir. Bu şirketleri kurarken ve sonlandırırken oldukça kolay işlemler uygulanır. Muhasebe ödemelerinden ve ödenecek vergilerin tutarı diğer şirket türlerine göre daha düşük olmaktadır. Bu belgeler başlıca şu şekildedir;
- Kimlik fotokopisi,
- Kira Kontratı veya Tapu Fotokopisi,
- İkametgah Adresi,
- Vesikalık Fotoğraf.
Genç Girişimci Destek Başvuru İşlemleri ve Merak Edilenler
Bu desteğe İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden bir dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz. Vergi Dairesi tarafından dilekçeniz incelendikten sonra onay sürecine geçer. Faydalanabilir olarak işlendikten sonra bu desteği almaya hak kazanırsınız. Bu ‘Faydalanabilir’ belgesini size yakın SGK Müdürlüğüne ilettikten hemen sonra desteği alabilirsiniz. Şahıs şirketini kurmuşsanız bu destekten faydalana kadar ki prim borçlarınızı buradan sildirebilirsiniz.
Sigorta prim desteğinden faydalanmak için gerekli olan şartlar;
- İlk kez gerçek kişi kimliği ile şirket kuruyor olmalısınız. Limited ve Anonim şirketlerde ki ortaklar bu haktan faydalanamaz.
- Kurulacak işte kendisi çalışmalı veya yönetmelidir.
- 18 yaşından küçük ve 29 yaşından büyük olmamalıdır.
- 193 numaralı Gelir Vergisi Kanununda bulunan 20.Madde gereği genç girişimcilerin elde ettikleri kazançların istisnasından faydalanıyor olmak.
18 Yaşını Doldurmak Şart mıdır?
SGK tarafından yapılan açıklama doğrultusunda bu destekten faydalanmak için 18 yaşının doldurulmuş olması gerekmektedir. Ancak Vergi Dairesi tarafından bir alternatif sunulmaktadır. Yayınlanmış olan yörünge doğrultusunda 18 yaşından küçük olmak engel olarak görülmemektedir. Bunun için bir vekil tayin etmek yeterli olmaktadır. Veli ile bu destekten faydalanılabilmektedir.
Sonradan Başka Bir Yere Ortak Olunur mu?
Böyle bir durumda her hangi bir işletmeye ortak olmak, meslek faaliyetinde bulunmak sonradan olmuş olsa dahi devlet teşviklerinden yararlanılamaz.
Haksız Teşvik Alanlara Ne Olur?
Devletten haksız teşvik alanlar tespit edildikleri andan itibaren teşvikleri sonlandırılır. Bu tespit edilen kişilere prim ve gecikme cezaları uygulanmaktadır.