Komisyon, aracı ile yapılan satışlarda aracının aldığı paydır. E-ticaret platformlarının en büyük geliri, bu komisyonlardır. Çalışan satış siteleri herkes tarafından aransa da aracı vasıtasıyla satışta belirli bir ücret vermeden çalışmak hemen hemen imkânsızdır.
Komisyon Almayan Satış Siteleri Nelerdir?
Örneğin ürünlerinizi satışa koymak için bir web sitesi açmak istiyorsunuz. Kira, elektrik ve benzeri gereklilikler aylık giderlerinizi oluşturur. Rasgele bir yerde stant açsanız dahi yer ücreti ve katılım ücretleri ödersiniz. Stant oranlarını da internet üzerinden satış yapabilmek için sabit gider olduğunu düşünebilirsiniz. Pazaryerlerinin topladığı ücret, sitelerde verilen hizmete, reklam giderleri, altyapı ücretlerinin katılım payı olarak görebiliriz.
Örnek olarak, Gittigidiyor’un televizyon platformlarına verdiği reklamlar platformu kullanan tüm satıcılar için reklam niteliğindedir. Tüm satıcılar bu gibi sağladığı hizmetler için ayrıyeten ücret ödemez. Bu hizmetler için ücretler, sattığınız ürünlerden karşılanan Gittigidiyor komisyon oranı ya da E-ticaret hizmeti ücretleri içinden ödenir.
Komisyon Almayan Satış Siteleri
Bu büyük internet pazarlarına katılmak isteyenlerin aradığı ilk konu E-ticaret siteleri olmakta. Baştan bilmeniz satış sitesi bulmak muhtemel değildir. Ancak siteden siteye göre değişiklik gösterir. Bu oranları satış yapacağınız ürünü ve kullanacağınız satış yeri seçimini belirler. İnternet üzerinden yapılan satışlarda en çok tercih edilen E-Ticaret siteleri şu şekilde sıralanabilir.
- Amazon
- Aliexpress
- Çiçeksepeti
- e-Bay
- Gittigidiyor
- Hepsiburada
- Modacruz
- Ptt AVM
- N11
- Trendyol
N11 Komisyon Oranı
N11, merkezi Türkiye olan, 2013 yılında kurulan bir E-ticaret platformudur. Sitenin aylık trafiği 42 milyondan fazladır. Sitedeki ana kategoriler şu şekildedir:
- Moda
- Ev & Yaşam
- Kitap, Müzik, Film, Oyun
- Kozmetik & Kişisel Bakım
- Anne & Bebek
- Mücevher & Saat
- Elektronik
- Spor
- Otomotiv & Motosiklet
N11 komisyon oranı üründen ürüne değişerek %2-%25 arasında belirlenir. N11 buna ek olarak ürün listeleme ücreti ve belli bir miktarda pazarlama için alınır. Sizden para almayan satış sitesi aramakta olanlar için %2 oran gayet düşüktür.
N11’in komisyon oranının en düşük olduğu kategori ikinci el arabalardır. Bu kategorideki ürünlerde pazarlama ücreti de alınmaz. Platform diğer kategorilerdeki ürünler için %0,1-%0,8 arası pazarlama ücreti alınır. Yüksek orana sahip ürünler arasında %20 oranıyla takı, aksesuar, giyim ve güneş gözlüğü kategorilerindeki ürünler var. En yüksek oran ise %25’le ev ve dekoratif ürünlerdedir.
Trendyol Komisyon Oranı
2010 yılında kurulan Trendyol Türkiye’nin ilk 10 milyar üzerindeki girişimi olan marka olma unvanını elde tutuyor. AR-GE alanında geliştirdiği Trendyol TECH ile de güncelliğin de öncüsü olmaktadır. Platformun aylık trafiği 64bin’in üstündedir. Sitenin verilerine göre 2021 yılında platform 25,6 milyon müşteriye satış yaptı. Ortalama olarak günlük 1,5 milyonun üzerinde ürün satışı yapıldı. E-ticaret platformunun başlıca kategorileri şu şekilde sıralanabilir:
- Elektronik
- Kadın
- Erkek
- Çocuk
- Ayakkabı & Çanta
- Ev & Mobilya
- Spor
- Süpermarket
- Kozmetik
- Saat & Aksesuar
Trendyol’un sizden talep ettiği oran ise %5-%25 arasında değişmektedir. Diğer pazaryerlerinden farklı olarak marka sahipleri alacakları paranın oranlarını belirler. Satılan ürünün markalı olup olmadığına göre farklı türde ücretelr uygulanır. Örneğin atkı, bere, eldiven gibi ürünlerde Trendyol’un sizden talep ettiği oran ise %20’dir. Site oranlarında kapmayanlar düzenlemektedir .Örneğin, siteye başvuru yaptıktan 3 gün içinde satışa başlarsanız ilk ay %40 komisyon indirimi uygulanmaya başlar.
Hepsiburada Komisyon Oranı
Hepsiburada 2000 yılında kurulmuştur. Markanın ilk satışı bilgisayar üzerineydi. 5 yıl içinde çok farklı sektörlerde ilerlemeye başladı. En son 2021 yılında uçak bileti satışı başlatıldı. Sitede 33 milyonun üstünde kayıtlı kullanıcı görünmektedir. Aylık ortalama akış 112 milyon civarındadır. Site kadın girişimcilere özel komisyon indirimi sağlamaktadır. Ana kategorileri şu şekildedir:
- Spor
- Elektronik
- Oto, Bahçe, Yapı Market
- Moda
- Ev, Yaşam, Kırtasiye
- Anne, Bebek, Oyuncak
- Kozmetik, Kişisel Bakım
- Kitap, Müzik, Film
Hepsiburada’nın komisyon oranları %3-%23 arasında değişir.
Gittigidiyor Komisyon Oranı
E-bay tarafından 2011 yılında kurulan Gittigidiyor kullanıcıların E-bay üzerinden uluslararası alanda satış yapabilmesi açısından Türkiye E-Ticaret arasında önemli bir yere sahiptir. Platformda 35 milyonun üstünde aktif kullanıcı vardır. Site üzerinden, 120 bin satıcının ürünlerine ulaşılabilmektedir. Sitenin ürün kategorileri aşağıda sıralanmıştır:
- Evcil Hayvan
- Kitap, Müzik, Oyuncak
- Elektronik
- Spor
- Moda
- Kozmetik, Kişisel Bakım
- Bebek, Anne
- Otomobil, Motosiklet
- Ev, Bahçe, Yapı Market
Gittigidiyor komisyon oranı %5-%23 arasında değişiklik gösterir. En yüksek komisyon oranı dekorasyon ürünleri içindir. Site, kullanıcılarının tercihlerine göre ücretli pazar seçenekleri de vardır. Ürünlerin aranmasında öne çıkartma seçeneğinin kullanılması için günlük ücret 0,80 TL’dir. Site içerisinde ana sayfada önerilen kısmı açılır. Günlük ücreti 1,50 TL olarak belirlenmiştir .