Kist nedir sorusuna bu yazımızda detayları ile sizlere anlatacağım. Sağlık sektöründe adını bu aralar çok fazla duymaya başladığımız kistin tanımını sizlere şu şekilde yapabiliriz. Kist içi sıvı ile dolu hafif ya da fazla kabarık duran bir beze torbasıdır. Tıp alanında buna tümörde denmektedir. Kistlerin iyi huylu ve kötü huylu olması gibi bir durum söz konusudur ancak genellikle tedavi edilebilen ve iyi huylu diye tanımlayabildiğimiz kist çeşidine daha çok rastlamaktayız. Kötü huylu kistlerin erken teşhis edilmesi ve tedaviye hızlı bir şekilde başlanması atılabilecek en doğru adımlardan bir tanesidir. Bu noktada şüphelendiğiniz bir durum varsa eğer kısa bir zaman içerisinde doktora görünmenizde mutlaka fayda olacaktır. Gelin şimdi detaylı bir şekilde incelemeye devam edelim.
Kist Nedir ?
Kistler, vücudumuzun farklı yerlerinde oluşan içi genellikle zehirli bir sıvı ile dolu olan kabarık bezelerdir. Bunlar büyük ve küçük olarak görünebilmektedir ancak genellikle rahat bir şekilde fark edilebilecek boyutta olmaktadır. Elbette boyunun çok bir önemi olmasa da bu kistlerin zaman içerisinde tehlike oluşturduğunu ve kontrol edilmezse kötü sonuçlar ile karşılaşılabileceğini unutmamamız gerekmektedir.
Vücudumuzun farklı yerlerinde oluştuğunu söylediğimiz kistler, doku ile birbirine bağlı değildir. Yani kistler farklı bir bezedir, oluşumdur. Ancak bu durumu apse ile karıştırmamak gerekmektedir. Bunu öğrenebileceğiniz en iyi yöntemin iyi bir doktor kontrolü olduğunu unutmayın. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kistlerin çoğu iyi huyludur ancak kötü huylu kistler zaman içerisinde kanser tehlikesine kadar ilerlemektedir.
Kist Belirtileri
Genellikle kistler gözle görüp farkedilmediği sürece, herhangi bir nedenden dolayı doktor kontrolüne gittiğiniz zaman farkedilmektedir. Yırtılma, kanama, şişlik ve doku ile temas etme gibi durumlar karşısında kistler kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Kistlerin sebep olduğu sonuçlar bulundukları organ çevresine göre değişiklik göstermektedir. Eğer yumurtalık ve rahim bölgesinde oluşan bir kistiniz varsa üreme organınızda oluşabilecek belirtiler bunun en net kanıtıdır. Ciğerinizin olduğu yerde oluşan kistler, zaman içerisinde organınızın fonksiyonunu normal bir şekilde yerine getirememesine sebep olacaktır.
Vücudunuzun herhangi bir yerinde deri üstünde oluşan kistler şişkinliğe ve görüntü bozukluğuna neden olur. Yani herhangi bir yerinizde kist oluşumu olursa bunu çok rahat bir şekilde sizlerde fark edebilirsiniz. Ayrıca sadece görüntü olarak göremeyeceğiniz kistlerde olacaktır. Bunu ise zaman içerisinde sanki bir bıçağın o bölgeye saplandığını hissedercesine bir ağrı çektiğinizde, ya da o bölgede oluşan morluk ve renk değişimi ile kolayca yine fark edebilirsiniz.
Önemli olan bu durumun daha da ilerlemeden fark edilebilir olmasıdır. Bu noktada sizlerde kendinizi ara ara kontrol etmeli ve bu konuda duyarlı olmalısınız. Şiddetli bir ağrı ile karşılaşırsanız, mutlaka doktora gitmeli ve çeşitli birtakım testlerle vücudunuzda kist olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Kist Sebepleri
Kist oluşumunu bizzat şu sebepten ötürüdür diyerek tanımlayamayız ancak genellikle enfeksiyon kapma ve çeşitli birtakım hastalıkların yan etkisi olarak değerlendirebiliriz. Aşağıda sizler için sıralamış olduğumuz maddeler, genellikle kist oluşumuna neden olan ve tespit edilmiş bulgulardır.
- Kalıtsal hastalıklar,
- Yağ bezeleri ve salgı kanallarında oluşan tıkanıklıklar,
- Hormonal düzensizlik,
- Kronik enfeksiyon ve iltihaplanmalar,
- Ailesel yatkınlık,
Çeşitli hastalıklarda da gördüğümüz gibi kistler başka bir hastalığın sonrasında oluşan bir yan etki gibidir. Özellikle kadınlarda adet düzensizliği ve hormonal denge bozukluğu sonrasında kist oluşumu muhtemel bir durumdur. Zaman içerisinde bu kisti aldırmak için operasyon geçirebilir ve kurtulduğunuzu düşünebilirsiniz ancak asıl altında yatan yaşadığınız sağlık sorunu çözüme ulaştırılmadığı sürece bu durumu tekrar yaşamaya devam edebilirsiniz.
Bundan ötürü doktor kontrolünüzü iyi yaptırmalı ve gereken tedavileri eksiksiz bir şekilde yerine getirmelisiniz. Yani öncelikle kist oluşumunuza sebep olan hastalığın giderilmesi konusunda hassas ve öncelikli olmalısınız.Eğer sizlerde vücudunuzda böyle bir durumun olduğundan şüphe ediyorsanız en yakın sağlık kuruluşu ile görüşme sağlamalı ve gerekli testlerin yapılmasının ardından tedavi sürecine başlamalısınız.
İlerleyen zamanlarda bu durum sizler için çok daha riskli olabilir, her konuda olduğu gibi bu konumuz içinde geçerli olan erken teşhisin önemini sizlere vurgulamadan geçemeyiz. Unutmayın ki sağlığınız tüm her şeyden önce gelmektedir. Bundan dolayı belirttiğim detaylara uymanızı ve dikkatli olmanızı tavsiye ederim.