Son yıllarda kısmi süreli iş sözleşmesinin ne olduğu sıklık ile merak edilmeye başlanmıştır. Bunun asıl sebebi ise tam zamanlı çalışmak istemeyen kişiler belirlenen kurallar ile kısmi sürede çalışabilirler. Ülkemizde kısmi süreli iş sözleşmesinin, tam zamanlı iş sözleşmesine oranla daha düşük olsa bile sıklık ile kullanıldığı görülmüştür. Genellikle üniversite öğrencileri tarafından tercih edildiği bilinmektedir. Bunun asıl sebebi ise, derslerinden kalan zamanlarında ailelerine yük olmamak için kendilerine hem yeni bir iş, hem de gelir kaynağı oluşturmak istemeleridir.
Bu sayede öğrenciler kendilerine bir geçim kaynağı oluşturarak geçimlerini sağlamaktadır. Şimdi gelin çok merak edilen kısmi süreli iş sözleşmesinin ne olduğu, özelliklerinin neler olduğunu ve nasıl yapıldığı sorusunu detaylı bir şekilde verelim.
Kısmi Süreli İş Sözleşmesi Nedir?
İş kanunun 13. maddesine baktığımız zaman kısmi süreli iş sözleşmesi, bir işçinin belirlenen haftalık çalışma süresine oranla daha az olması durumunda yapılan bir iş sözleşmesidir. Yani haftalık çalışma süreniz normal çalışma sürenize göre daha az olması durumunda yapılan sözleşmeye denir. Özellikle üniversite öğrencileri ve yarı zamanlı çalışmak isteyen kişiler tarafından sıklık ile tercih edilmektedir.
Bu sayede kendilerine el gelir kaynağı oluşturarak geçimlerini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra iş kanunun 6. maddesi olan çalışma süreleri yönetmeliği hakkında belirlenen yönetmeliğe göre çalışanın iş yerinde tam süreli iş sözleşmesini kullanarak yapılan çalışmaların üçte ikisi kadar yapılan kısmı süreli çalışma olarak bilinmektedir.
Bütün bunların yanı sıra iş yerinde tam zamanlı çalışan kişilere bağlı olarak saatleri ayarlanmaktadır. Yani tam süreli çalışan kişilerin çalışma saatlerine bağlı olarak kısmi çalışanların çalışma süreleri belirlenmektedir. İş kanunu yönetmeliğine göre tam süreli olarak çalışan kişiler haftada en fazla 45 saat çalışması gerekmektedir. Bunun yanında günlük en çok 11 saat çalışma durumları bulunmaktadır. kısmi süreli iş sözleşmesi olan kişilerin ise tam zamanlı çalışanlara oran ile üçte ikisi oranında çalışmak zorundadırlar. Daha fazla çalıştırma durumunda yasal haklarınızı kullanabilirsiniz. Şimdi gelin bu iş sözleşmesinin nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlatalım.
Kısmi Süreli İş Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Eğer kısa süreli çalışmak istiyorsanız, haftalık çalışma süresinin normalin daha az sürede olması gerekmektedir. İş sözleşmeleri genel olarak kısmi sözleşmesi ve belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak yapılabilmektedir. İşveren ve çalışan kişiler tarafından yapılan kısa süreli iş sözleşmesini yaparken yazılı olması durumu çok önemlidir. Sigortalı olan kişinin ay içinde bulunan prim ödemeleri günü ve ay içerisinde bulunan çalışma sürelerini hesaba katılması gerekmektedir. Bu çalışma saati süresinin 7,5 saate bölünüp prim ödeme günü hesaplanır.
Bu sayede kısmi süreli iş sözleşmesini rahatlık ile kanunlara uygun olacak şekilde yapılabilmektedir. Eğer işverenseniz kanuna uygun olacak şekilde çalışanlarınıza sözleşme yapmalı ve çalışanları daha fazla çalıştırmamanız gerekmektedir. Eğer çalışanları isteklerinden ve kanunlara göre belirlenen sürenin üzerinde çalıştırmanız durumunda cezai işlemler bulunmaktadır. Son olarak unutmayın ki yapılacak olan hesabın 7,5 saatin altında çalışan kişilerin 1 güne tamamlanması gerekmektedir.
Kısmi süreli iş sözleşmesinin yapımı başlıca bu şekildedir. Unutmayın ki kurallara ve yönetmeliğe uygun hareket etmemenin durumunda cezai işlemler uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra işveren tarafından çalışanın sözleşmesinin üzerinde zorla çalıştırması durumunda, gerekli kurumlara şikayet edebilirler. Hem işverenin çalıştırıldığı işletmenin incelenmesine sebep olur, hem de eğer çalınanın çalıştırma saatinde fazla olacak şekilde çalıştırıldığı ispatlanması durumunda cezai işlemlere maruz kalabilirsiniz. Bu yüzden kurallara uygun olacak şekilde çalışanlarınızı çalıştırmanız kısmi süreli iş sözleşmesi için çok önemlidir.