Her birimiz hayatımızın bir noktasında gerek ev, gerek iş hayatı, gerek günlük yaşantımızda mutlaka kişisel gelişim kavramını duymuşuzdur. Kişisel gelişim yaş ilerledikçe daha çok önem kazanıyor. Kişinin yaşam kalitesi kişisel gelişimine bağlıdır.
Kişisel gelişim; kelime anlamı olarak insanların günlük hayatlarının dışında kendilerini kültürel ve psikolojik olarak daha iyi konuma getirmek için yapmış olduğu her türlü eyleme denir. Kişisel gelişim bir süreçtir. Kendiniz ile ve kendinizi tanımak için çıkılan bir yolculuktur. Kendinize zaman ayırıp neleri sevip neleri sevmediğinizi gözden geçirirsiniz. Bu sayede çok kolay bir şekilde kendinizi keşfedersiniz.
Kişisel gelişim size kendinizi olduğunuzdan daha bir olgun duruma getirir. Kişisel gelişim kişiden kişiye değişmektedir. Kimisi spor yaparak kendini geliştirir. Kimisi resim yaparak, kimisi de yazarak. Kişi kendini neyin mutlu olduğunu biliyorsa kendini o alanda geliştirir. Eğer kişi neyi sevdiğini tam olarak bilmiyorsa, öncelikle mutlu olacağı şeyi kendinde bulmalıdır.
Tam olarak nereden başlayacağını bilmek, kişisel gelişim için oldukça önemlidir. Aynı zamanda kişisel gelişim, kişisel gelişim kitapları okuyarak ya da bu konu üzerine videolar izlenerek gerçekleştirilebilir. Bunları denediniz ama bir sonuç alamadıysanız uzman birine başvurabilirsiniz. Kişisel gelişim uzmanları günümüz çağında oldukça yardımcı oluyorlar.
Kişisel Gelişimin Önemi
Kişisel gelişim her insanın hayatında çok önemli bir role sahiptir. Bir kişinin psikolojisi iyi durumda ise aynı şekilde hayatı da iyi durumda ilerlemektedir. Negatiflerden uzaklaşan insan farkındalık bilincine sahiptir ve negatif olaylardan kendini uzak tutarak iyimser olmayı seçer. Kişisel gelişim aynı zamanda insandaki bilgi birikimini arttırır. Böylelikle kişilerin genel kültürü artar.
İnsanlar arasında dikkat çekici ve sözü dinlenen kişi konumuna yükselir. Kişisel gelişiminin faydalarından bir diğeri değişkenlik gösteren durumlara hemen adapte olmayı sağlar. Başınıza gelen olumsuz duruma odaklanmak yerine o olumsuz durumu ortadan kaldırmak için neler yapılabileceğine odaklanmanızı sağlar. Bunları yapan kişiler hayatlarında daha emin adımlar atar ve güçlü kararlar alırlar.
Kişisel Gelişime Yönelik Ne Yapılabilir?
- Kişisel gelişim kitapları okumak,
- Kişisel gelişim üzerine film ve dizi izlemek,
- Tiyatro ya da sinemaya gitmek,
- Seyahate çıkmak,
- Sergi alanları veya konserlere gitmek,
- Spor yapmak,
- İkinci dil öğrenmek,
- Online eğitimlere katılmak,
- Yeni ilgi alanları keşfetmek,
- Bir plan doğrultusunda ve düzenli yaşamak,
Buna benzer yöntemlerle kişisel gelişim üzerine çalışmalar yapmak mümkündür. Kişisel gelişim için yapmanız gereken şeyler yukarıdaki saydıklarımız ile sınırlı değildir. Kişisel gelişime adım atmadan önce kendinizi çok iyi tanımalısınız ve bu alanda azimli ve düzenli çalışma alışkanlığı edinmelisiniz.
Kişisel Gelişim Nasıl Arttırılır?
Kişisel gelişiminizi arttırmanın en önemli yollarından diğerleri şu şekildedir;
- Kişisel gelişim üzerine kurslara kayıt olmak,
- Düzenli kitap okuma alışkanlığı,
- Her hatadan ders çıkarmak,
- Beden ve zihin sağlığını korumak,
- Araştırmalar yapmak,
- Yeni bir dil öğrenmek,
- Planlı ve düzenli bir yaşam sürmek,
- Motivasyonunuzu korumak, üste çıkarmak,
- Kendinize zaman ayırmak,
- Gelişime açık olmak,
- İletişim becerilerini kuvvetlendirmek,
Kişisel gelişim yapmanız gereken diğer şeyler bu şekildedir.
Kişisel Gelişimdeki Aşamalar
Farkındalık
İlk sırada farkındalık aşaması bulunur. bu süreçte kişi kendinde güçlü ve geliştirmesi gereken yönleri öğrenir. Böylece kendine yönelik alanına ilişkin bilinçli hale gelir. Bu sayede rahatlık ile eksiklikler belirlenir.
Kabul Etmek
2 aşama kabul etmektedir. Kişi kendindeki eksik ve hatalı yönleri keşfetmesidir. Daha sonra ise bu eksiklikleri kabul etmelidir. Kişilerin kendindeki güçlü yönleri kabul etmesi kolaydır ancak zayıf yönleri ise kabullenmesi oldukça zordur. Eğer kabullenme olmazsa gelişimde olmaz.
Hedef Belirlemek
3 aşama olan hedef belirlemede, eksik yönlerin keşfedilmesinin ardından değiştirmeye yönelik bir amaç edinmektir. Koyulan hedef gerçekçi ve inandırıcı olmalıdır. Kişi bu hedefe yönelik sürekli çalışmalıdır.
Değişim
kişiler kendindeki özelliklerin farkına vardıktan hemen sonra değişim için harekete geçmelidir. Değişim sürecek kişisel gelişimin en önemli noktasıdır.
Gelişim
Kişisel gelişimdeki aşamalar arasındaki beşinci kısımdır. Kişisel gelişimdeki Bu amaç bireylerin kendilerini belirlemiş oldukları hedeflere yönelik uygun bir aksiyon aldıktan daha sonraki yaşamış olduğu değişimi ifade eder. Kısaca gelişim aşaması, değişimin olumlu bir şekilde sonuçlandığını gösterir.
Büyüme
Bu aşamayı kişisel gelişimin son aşamasıdır. Son aşama olan büyüme kişilerin tüm aşamaları yerine getirdikten hemen sonra ulaştığı seviyeye denir. Büyüme aşınması ise sürekli olan bir etkendir. Bu aşamanın sürekli olması, kişinin kişisel gelişim üzerinde sürekli olumlu sonuç almasına sebep olur.