Son zamanlarda pek çok kişi tarafından kestanenin faydaları ve zararlarının ne olduğu merak edilmektedir. İçerisinde bulunan pek çok vitamin sayesinde insan sağlığına çok iyi gelmektedir. Pek çok hastalığın tedavisi için de kullanıldığından dolayı sıklık ile tercih edilmektedir. En önemli özelliği ise kış aylarında gelen soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu yazımızda sizlere kestanenin faydalarının ne olduğunu, zararlarının ne olduğunu ve nasıl tüketilmesi gerektiği gibi pek çok konuda sizlere detaylı bir şekilde bilgi vereceğim. Gelin kestane hakkında bilmeniz gereken bilgileri detaylı bir şekilde verelim.
Kestane Nerede Yetişir?
Kestane kayın ailesine mensup bir meyvedir. Bunun yanı sıra kestane kuzey yarım kürede yetişmektedir. Genel olarak ılıman iklimin olduğu bölgelerde yetiştiğinden dolayı yılın belirli ayları hasat edilmektedir.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Kış aylarında yetişen kestanenin faydalarını pek çok kişi bilmemektedir. Kış aylarında düzenli kestane tüketildiği zaman pek çok hastalığın önüne geçilmektedir. Kestanenin faydaları başlıca şu şekildedir;
- Kolesterolü düşürme etkisi bulunmaktadır. Bunun asıl sebebi ise içerisinde bulunan C vitaminidir.
- İçerisinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerini olumlu olacak şekilde etkileyerek kolesterolü dengelemektedir.
- İltihaba karşı etkili olması ile bilinmektedir. İçerisinde bulunan ikincil bitki maddeleri sayesinde antioksidan etkisine sahiptir.
- Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
- Kansere karşı vücuda koruma sağlamaktadır.
- Kemikleri sağlamlaştırır. Kemiklerin sağlamlaşmasının sebebi ise kestanenin içerisinde bulunan fosfor, kalsiyum ve magnezyumdur.
- Dişleri ve diş etlerini daha sağlıklı tutar.
- Diyet yapan kişiler tarafından sıklık ile tercih edilmektedir. Çünkü içinde karbonhidrat ve lif bakımından oldukça yüksektir. Bu sayede uzun bir süre tokluk hissi verir.
- Zihinsel sağlığınızı daha iyi bir hale getirir.
- Sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Bunun sebebi ise içerisinde bulunan antioksidandır.
- Kabızlığı önlemektedir.
- Bağırsak florasını destekleyerek sağlıklı kalmasını sağlar.
- Kan şekerini yükseltmez. Bu sayede şeker hastalığına sahip olan kişiler düzenli ve kontrollü bir şekilde tüketebilir.
- Zengin amino asit içeriğine sahip olduğundan dolayı vegan beslenen kişiler için uygun bir meyvedir.
- Yaşlılar ve sporcular düzenli bir şekilde kestane tüketebilir.
- Sindirim sistemi için gereken fosfor ve b vitaminini bulundurur.
- B vitamini sayesinde sinirleri olduğunca güçlendirerek daha sağlıklı kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra serotin hormonu üreterek mutlu olmasını sağlar.
Kestanenin faydaları başlıca bu şekildedir. Fakat unutmayın ki kestaneyi her hangi bir hastalık için tüketecekseniz, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz onay verdikten sonra rahatlık ile yiyebilirsiniz.
Kestanenin Zararları Nelerdir?
Kestanenin pek çok yararı olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Özellikle şeker hastalığına sahip olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Çünkü kestanenin içerisinde nişasta ve şeker bulunduğundan dolayı düzensiz be kontrolsüz tüketimde kan şekerini yükseltebilmektedir. Bunun yanı sıra obezite hastalarının dengeli bir şekilde tüketmesi tavsiye edilmektedir. Şeker hastaları ve kolit hastalarının, kestane tüketirken dengeli bir şekilde tüketmesi tavsiye edilir. Bunun yanında kestaneyi çiğ tükettiğiniz zaman sindirim rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Son olarak hazımsızlık gibi sağlık sorunlarına sebep olabilme etkisi bulunmaktadır.
Kestane Nasıl Tüketilmelidir?
Pek çok çeşitte kestane tüketebilirsiniz. Genel olarak çiğ bir şekilde tüketilen kestaneyi dilerseniz pişirerek tüketebilirsiniz. Fakat kestanenin hem tadı hem de sağlık açısından daha sağlıklı olmasını istiyorsanız pişirerek tüketmenizi tavsiye ederim.
Kestane Besin Değeri
Kestanenin faydalarını, zararlarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğine anlattık. Şimdi sporcular tarafından en çok merak edilen sorulardan olan besin değerinin ne olduğunu ve içinde hangi vitamin ve minerallerin olduğunu anlatalım. 100 gram kestaneni besin değerleri;
- 3.2 gram protein bulunur.
- 8 ile 10 gram arasında lif bulunur.
- 34 gram karbonhidrat bulunur.
- Nişasta
- Lif
- Potasyum
- Kalsiyum
- Fosfor
Kestanenin başlıca besin değerleri bu şekildedir.
Kestane Kaç Kalori?
100 gram kestanenin içerisinde yaklaşık olarak 160 kalori bulunmaktadır.