Son zamanlarda pek çok kişi tarafından kesit alma işleminde oluşabilecek problemler merak edilmeye başlanmıştır. BU yazımızda sizlere kesit alma işleminde oluşabilecek problemleri detaylı bir şekilde vereceğim. Özellikle patoloji öğrencileri tarafından merak edilen kesit alma işleminde oluşabilecek problemleri sizlere kısa bir şekilde verelim. Gelin sizleri daha fazla sıkmadan bu konu hakkında bilmeniz gereken önemli noktaları detaylı bir şekilde vermeye başlayalım.
Kesit Alma İşleminde Oluşabilecek Problemler
kesit alma işleminde oluşabilecek problemler konulardan bir diğeri ise oluşabilecek problemlerdir. Bu problemler sırası ile;
- Eğri kesit
- Değişen kalınlıkta kesitler
- Bıçak ağzında kesitlerin sıkışıp büzüşmesi
- Kesitlerin parçalanması ve dokunun ufalanması
- Parafinin şeritte yarılma veya uzunlamasına çizikler
- Kesitlerin Bıçaktan Kalkması
- Su banyosunda kesitlerin dağılması
Başlıca kesit alma işleminde oluşabilecek problemler bu şekildedir.
Eğri kesit
Eğri kesit işleminde bloklar paralel tıraşlanmaması ve bıçak ağzının düzensiz olması başlıca sorunların önünde gelmektedir. Bunun yanı sıra bıçağın başka kenarı ile kesilmesi de bulunmaktadır. Son olarak blokların paralel oluncaya kadar tıraşlanmaya devam edilip gömülür.
Değişen Kalınlıkta Kesitler
Değişen kalınlıkta kesitlerde ise kullanılmış olan parafin çok yumuşak olabilmenin yanı sıra blok veya bıçak sıkıştırmanın yetersiz kaldığı durumlar olabilir. Bunun yanı sıra Mikrotom’da aksaklıklar olabilir. Çözümü ise blokların buz ile soğutulması gerekir. Bunun yanında yüksek erime derecesine sahip parafine tekrar gömülebilir. Bütün bunların yanında bilinen ayarlar kontrol edilip bıçak veya blok sıkılaştırılır.
Bıçak Ağzında Kesitlerin Sıkışıp Büzüşmesi
Bıçak ağzında kesitlerin sıkışıp büzüşmesi durumunda oluşabilecek bazı sebepleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki kullanılan bıçağın kör veya sıcak olmasıdır. Bunun yanı sıra bıçağın açısı dar olabilmenin yanında kesitler çok ince kesilmiş olabilir. Çözümü ise daha kalın kesitler alarak bıçağın açısı arttırılması gerekir. Bunun yanında bıçak değiştirilip blok veya bıçak soğutulması gerekmektedir.
Kesitlerin Parçalanması ve Dokunun Ufalanması
Kesitlerin parçalanması ve dokunun ufalanması durumunun en belirgin sebebi yetersiz dehidrasyondur. Bunun yanı sıra şeffaflaştırma veya infiltrasyon yetersiz olabilir. Son olarak kesit almada oluşabilecek sorun ise infiltrasyon ve gömme esnasında parafinin normalin üzerinde olan sıcaklık olabilmektedir. Çözümü ise parafin banyosunun sıcaklığı her gün düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Bunun yanında dokular düzenli bir şekilde yeniden takibe alınmalıdır.
Parafinin şeritte yarılma veya uzunlamasına çizikler
Parafinin şeritte yarılma veya uzunlamasına çizikler olduğu zaman görülen en belirgin sebepleri bıçak ağzının kirli, çentikli veya kör olmasıdır. Bunun yanı sıra doku parafine kıyasla çok sert olabilmektedir. Dokuda görülebilecek bir diğer sorun ise sert partiküller olabilmektedir. Bu sorunun çözümü ise bıçağı kullanmadan önce değiştirilip temizlenmesi gerekmektedir. Selloidine gömme işlemi de bu tarz sorunlarda önerilmektedir.
Kesitlerin Bıçaktan Kalkması
Kesitlerin bıçaktan kalkması durumunun en çok görülen sebepleri ise, bıçağın kirli olup açısının dik olmasıdır. Bu sorunun çözümü ise bıçağın açısını doğru bir konuma getirilmelidir. Bunun yanı sıra bıçak temizlenmesi gerekmektedir.
Su Banyosunda Kesitlerin Dağılması
Su banyosunda kesitlerin dağılmasın en belirgin sebebi yetersiz infiltrasyon olmasının yanı sıra dokunun yumuşak ve yağlı doku olmasıdır. Bu sorunun ise bilinen en mantıklı çözümü, kesitler lama çok hızlı olacak şekilde alınması gerekmektedir. Eğer bu işlemi yapamıyorsanız su ile soğutulması gerekmektedir.