Son zamanlarda kesit alma işlemi patoloji okuyan pek çok öğrenci tarafından merak edilmeye başlanmıştır. Özellikle patoloji öğrencileri tarafından merak edilen kesit alırken başımıza gelebilecek bazı önemli sorunlar bulunmaktadır. Peki kesit alırken dikkat etmemiz gereken bu konular neden önemli diye çoğunuz düşünmüştür. Kesit alırken yapılacak en ufak hata dokunun bozulmasına sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra kesit alırken dokuların durumuna bakılması gerekmektedir. Pek çok çeşitte doku olduğundan dolayı, kesitleri alırken o dokunun özelliklerine göre seçip yapmalısınız. Bu yazımızda sizlere bu konu hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri sırası ile vereceğim. Gelin sözü daha fazla uzatmadan bu işlemin nasıl yapıldığını anlatamaya başlayalım.
Kesit Alma İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kesit alma işleminde dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar başlıca şu şekildedir;
- Küçük dokular
- Rutin dokular
- Sert dokular
- Yumuşak dokular
Olarak 4 ana konuya ayrılmaktadır. Şimdi gelin aklınıza takılan bu konuların neler olduğunu sırası ile anlatmaya başlayalım.
Küçük Dokular
Küçük dokuları alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kesit kolunu aşağı tarafa doğru ritmik ve bir şekilde indirilmesi gerekir. Bu işlem sonucunda 10 adet kesit alınmaktadır. Kesiliş mesafesi ise 3 ile 4 mikron arasındadır. Bunun yanı sıra Lam 2 farklı parçaya bölünür. Bölünen parçaların her bir tanesi yarısına 4 kesit olacak şekilde kesit alınır.
Rutin Dokular
Kesit alma işleminde dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri Rutin dokulardır. Rutin dokularda ise küçük dokuların tam aksin kesit kolu aşağı tarafa doğru yavaş bir şekilde indirilir. Bu işlemin sonucunda ise dokudan 3 ile 4 adet seri kesit alınmaktadır. Son olarak Lama 2 farklı kesit alınmaktadır.
Sert Dokular
Kesit alma işleminde dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir diğeri ise sert dokulardır. Rutin dokularda olduğu gibi kesim kolu aşağı tarafa yavaş bir şekilde indirilip 3 ile 4 seri kesit alma işlemi yapılmaktadır. Lama ise ply-L-Lysine solisyonu dengeli bir şekilde 1 damla damlatılır. Ardından damlatılan damlaları 2. lamı kullanarak yayma yapıp havada kurutma işlemidir. Son olarak sert dokulardan kesit alma işleminde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi ise, dokunun dökülmesine engel olaran poly-L-Lysinle salüsyonu ile kaplı olan dokuları 2 kesit alınarak koyulur.
Yumuşak Dokular
Kesit alırken dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de yumuşak dokulardır. Yumuşak dokularda mikron aralığı 4 ile 7 arasındadır. Kesim kolu ise ritmik ve hızlı bir şekilde indirilip 3 ile 4 kesit alınmalıdır. Lama ise 2 farklı kesit alınması gerekmektedir.
Kesit Alma İşlemi İle İlgili Tavsiyeler
Bıçağın son temas noktasına dokuların, kalsifiye, yağlı iplikli ve yumuşak gibi yerlerine gelmesi gerekmektedir. Doku sert veya yumuşaksa soğutucu kullanılarak ısısının ayarlanması gerekmektedir. Bunların yanı sıra kesitlerin havaya uçmadan direk olarak suya atılması için yapmanız gereken en belirgin ve hızlı işlem ise, bulunduğunuz ortamdaki hava sirkülasyonları olmaması gerekmektedir. Son olarak kesit alma işlemi ile ilgili tavsiyem ise kesitlerin mikrotomplakasına yapışmaması ve kesit alma işleminin çok daha zor hale getirmemek için bulunduğunuz ortamın ısısını 20 ile 25 dereceye getirilmesi gerekmektedir.