Yazımıza başlamadan önce kaygı ve korku ile ilgili size vereceğimiz bir tavsiye olacak. Bir olaydan, bir durumdan korktuğumuzda o korkumuzla yüzleşip yolumuza devam etmeliyiz. Hayatınızda korkularımıza yenik düşüp başlamak istediğimiz bir işten vazgeçtiğiniz oldu mu hiç? Belki gelecekte size çok iyi gelecek o işi, korkularınız yüzünden elinizin tersiyle itmiş olabilirsiniz. Büyük ihtimalle bir çoğumuz hayatının belli döneminde bu düşüncelere ve bu korkulara kapılmış olabiliriz.
Başaramayacağım hissi kişiyi pasif hale getirir ve bu sebeple oluşan kaygı ve korku o kişiye hiçbir iş yaptırmaz, yürüyecek bir yol bırakmaz. Karşılaştığımız sorunlar arasında bu durum da can sıkıcı olabilmektedir. Hissettiğimiz korkular hayatımızın direksiyonunu eline alıp, bizi istemediğimiz yönlere sürükleyebilir. Halbuki karşımıza çok iyi bir yol çıkabilir fakat direksiyon hakimiyeti bizde olmadığı için o yola gidemeyebiliriz.
Başarısızlığa Sebep Olan Korkuların Nedenleri
Başarısızlığa sebep olan korkuların sebebini anlamak için öncelikle başarısızlık kavramını iyi anlamamız gerekmektedir. Karşılaşılan durumlara bakılınca başarısızlık herkes tarafından farklı anlamlar içermektedir. Bunun sebebi ise, herkesin inanç, değer ve beklentilerinin farklı olmasındandır. Örneğin sizin için başarısızlık diye tanımlanan bir durum, bir başkası tarafından tecrübe olarak tanımlanabilir.
Hemen hemen hepimizin içinde başarısızlıktan kaynaklı bir kaygı ve korku oluşmaktadır. Buna ise uzmanlar “atikifobi” denir. Bir iş fikriniz ya da size iyi gelecek bir düşünceniz var. Fakat siz bu işe bir türlü başlayamıyorsunuz. Neden mi? Çünkü içinizdeki korku, sizin bir şeyler yapmanıza engel oluyor. Bu duruma başarısızlık denilmektedir.
Bir çok nedenden dolayı başarısızlık korkusu hissedilebilir. Mesela çocuğuna yardımcı olmaya çalıştığını zannedip aslında ona hiçte yardımcı olamayan ebeveynlerin çocukları bu hissi fazlasıyla yaşar. Çocukluğunda küçük görülmüş, olumsuz eleştirilere maruz kalmış, gelişimi engellenmiş kişiler; ilerleyen yaşlarında da bu sebepten olumsuz düşünceleri kafalarından atamazlar. Eğer böyle travmalara maruz kaldıysanız bu korkuları hissetmeniz çok normal.
Başarısızlığa Sebep Olan Korkuların Belirtileri
- Yeni girişimlerden ve zorlayıcı projelerden kaçınmak.
- Kişinin kendini sabote etmesi.
- Yapılması gereken şeylerin sık sık ertelenmesi.
- Yüksek derece endişe ile amaçlara ulaşamamak.
- Öz güven eksikliği olması.
- Bir tek mükemmel olabilecek işlerde denemeye çalışmak.
Başarısızlık, Bir Bakış Açısı mıdır?
Başarısızlık durumunu istediğimiz bir şekilde değerlendirme yapabiliriz, önemli olan başarısızlık durumuna nasıl baktığımızdır. Başarısız olduğumuzda sanki dünyanın sonu gelmiş gibi hissettiğimiz zamanlar olmaktadır ya da başarısızlık yaşandığında yetersizlik hissedebiliriz. Böyle bir durumla karşılaştığımızda olumsuz düşünmek yerine, bu yaşanılan durumu fırsat olarak düşünüp yaptığımız hata ve eksiklerden ders çıkarmamız bizim yararımıza olacaktır.
Bu aldığımız dersler bir sonraki deneyeceğimiz işte bize çok büyük yararlar sağlayacaktır. Unutmamak gerekir ki; zamanında deneyip başarısız olan kişiler, yılmadan pes etmeden tekrar denediklerinde çok daha başarılı yerlere geldiklerine şahit olmaktayız. Başarısızlığa yenik düşüp pes edildiğinde, bir çok fırsat kaçırılabilmektedir. Oysaki bu başarısızlıklar bize bir çok deneyim kazandırır.
Örneğin başarısız bir durum yaşadığımızda kendimizde daha önce keşfetmediğimiz yetenekleri, güçleri keşfetme imkanı bulabiliriz. Hayatımızda bazen yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda pes etmek yerine, planlı ve inançlı bir şekilde yeniden ayağa kalktığımızda hiç ummadığımız başarılarla karşılaşabiliriz.
Başarısızlık Kaygı ve Korkusuyla Nasıl Baş Edilir?
- Olumlu düşünmeyi hayat felsefemiz haline getirmeliyiz. Bu olumlu düşünmeyle kendi öz güvenimizi artırmış oluruz.
- Başlanılacak işte tüm sonuçları analiz etmeliyiz. Böylelikle oluşabilecek kaygı ve korkuların üstüne gittiğiniz zaman hissettiğiniz kaygı ve korkuları yenmiş oluruz.
- Olası kötü durumları değerlendirmeliyiz. Kötü olarak düşündüğümüz durumları enine boyuna değerlendirdiğimiz de aslında o kadar da korkulacak durum olmadığını fark ederiz.
Kendimize Bir Hedef Belirlemeliyiz
Bir hedef belirlemekten kaçınan kişiler genellikle hedefime ulaşamama kaygı ve korkusuyla hedef belirlemekten vazgeçer. Oysaki bir hedefiniz olsa izleyeceğiniz yollar kendiliğinden açılmaktadır. Hedefiniz olmadığında kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. Hedef belirleme konusunda zorlanıyorsanız öncelikle zihninizi serbest bırakın. Kendinizi hayallerinize odaklayın ve o hayallere kavuşmak için neler yapabilirsiniz onları düşünün. Bunu yapmak bu süreçte size çok iyi motive verecektir.
Lakin başarısız olmaktan korkuyorsanız bu hayalleri kurup zihninizde canlandırmak sizin için zor olacaktır. Çünkü sonucunda yine olumsuz senaryolara kendinizi kaptırabilirsiniz. Sizlerde başarısızlık korkusuyla baş edebileceğinizi asla unutmayın. Pes etmeden, kendinize planlar oluşturarak, olumlu düşünerek hayalini kurduğunuz işe ve hayata kavuşabilirsiniz.