Günlük yaşamın koşturmasından ve stresinden her yaştan insanın sık sık yaşadığı durum kaygı bozukluğudur. Her yaştan bireyin işi, okulu, ailesel veya sağlık durumları nedenleriyle kaygı duygusunu yaşaması normal ve olasıdır. Kaygı duyulan anlarda titreme, terleme, çarpıntı, nefes darlığı gibi durumlar yaşanması normaldir. Bunlar vücudun kaygıya karşı vermiş olduğu tepkilerdir.
Belirli zamanlarda kaygı duygusunu yaşamak normaldir. Ancak durum önüne geçilemeyecek bir hal alıyor ve sürekli olarak yaşanıyorsa kişi kaygı bozukluğu (anksiyete) rahatsızlığına kapılmış olabilir. Stres bozukluğu kişinin yaşam konforunu olumsuz yönde etkileyerek rutin yaşamında birçok sorunla karşılaşmasına sebep olur ve yaşam standardını gün geçtikçe düşürür.
Kaygı Bozukluğu Türleri
Panik Bozukluğu
Kişinin, ortada hiçbir sebep yokken hissettiği şiddetli korku, endişe ve kaygı durumudur. Sürekli olarak beklenmedik zamanlarda tekrarlanacağı düşüncesiyle kişi her zaman kaygı halindedir ve durum bir süre sonra kısır döngü halini alır.
Yaygın Kaygı Bozukluğu
Kişinin, bir olaya veya duruma karşı gerçekliğinden çok daha fazla kaygı, endişe ve korku hissetmesidir.
Obsesif Kompulsif Bozukluklar
Obsesif kompulsif bozukluğuna sahip olan kişiler kaygı hissi veren durumlardan kaçmak için tekrarlanan ve çoğu zaman anlamsız hareketlerde bulunurlar. Kendilerine ait ve çoğu zaman aslında bir sebebi bulunmayan davranış kalıpları geliştirirler.
Fobiler
Fobiler kişilerin bir canlı, nesne, durum veya olaya karşı duydukları yoğun korku, kaygı halidir.
Sosyal Kaygı Bozukluğu
Kişinin kalabalık ortamlarda bulunmaktan korkması ve kaygı duyması durumudur.
Sağlık Sorunlarına Bağlı Olan Kaygı Bozukluğu
Fiziksel ciddi veya ölümcül bir sağlık sorunundan sonra geliştirilen, tekrar hastalığa yakalanmaya karşı duyulan korku, kaygı halidir.
Ayrılık Kaygısı Bozukluğu
Çocuklarda görülen, çocukların anne babalarından ayrılacakları korkusuna kapılmasıdır.
Seçici Konuşmazlık
Bu bozukluk da çocuklarda görülmektedir. Fiziksel olarak bir problem bulunmamasına rağmen ailesiyle iletişim kuran çocuğun çevresiyle veya yaşıtlarıyla iletişim kurmaması durumudur.
Kaygı Bozukluğu Nedenleri
Kaygı bozukluğu nedenleri çok çeşitli olabileceği gibi tam olarak nedeni bilinmemektedir. En yaygın bilinen nedeni travma yaratan olayların ardından ve genetik faktörler sayesinde stres bozukluğunun geliştirildiğidir. Bazı belirli durumlar ise şunlardır;
- Anksiyete bozukluğu öyküsü bulunan aile üyesinin bulunması
- Çocukluk travmaları
- Boşanma
- Aldatılma
- Ekonomik güçlük yaşama
- Büyük korku yaşatan ve iz bırakan olayın yaşanması
Gibi durumlardır.