Kanban Tekniği hayatınızı düzene sokarak, sizi daha iyi bir konuma getirebilir. Yapacak birçok işiniz var değil mi? Yada meşgul bir insansınız. Çok yoğunsunuz, kafanızda bir ton şey var. Böyle bir durumda, işinize yaracak, Japonların geliştirdiği bir metot önerebiliriz. Kanban Tekniği.
Kanban Tekniği Nedir?
Her ne kadar eski bir yöntem olsa da o kadar da geçmişte kalmış bir yöntem değil. Kanban Tekniği 1940’larda Toyota fabrikasında çalışan bir mühendis tarafından geliştirilmiştir. Bu kişinin, geliştirdiği bu yöntemin amacı, oradaki işleyişi ve akışı daha iyi hale getirmekti. Aslında tam bir tasarım harikası diyebiliriz. Japonca’da “Kanban” kelimesi “Tahta” anlamına gelmektedir. Bu tekniğin özünde, Tasarım ve güzelleştirme vardır.
Yapacağınız İşler Birikmesin
Kanban tekniğine göre; kafamızda karmakarışık hale gelen düşüncelerin, tahtaya çizilerek görsel hale getirilmesiyle, işlerin daha planlı ve daha düzenli hale gelmesine olanak tanımaktır. Ayrıca, bu şekilde yapacağınız işlere farklı isimle verebilirsiniz. Belirlediğiniz tahtaya yapıyorum, yapacağım, yaptım diye 3 bölüme ayırabilirsiniz.
Yapacağım Kısmı
Yapacağım bölümüne adı üstüne yapacaklarınız, yapmak istediklerinizi sıralayabilirsiniz. Bu alandaki işlerinizi teker teker sıralayabilir, renkli kağıtlarla belirginlik katabilirsiniz. Bu aşama sizin için çok önemlidir çünkü asıl fikirlerin başlangıcı bu noktada belli olmaktadır.
Yapıyorum Kısmı
Bu alana şu anda yapmakta olduğumuz işleri yazabiliriz. Bu kısımda kendinize bir sınır oluşturmalısınız. Yani ikiden fazla kağıt eklemek sizin için iyi olmayacaktır. Zaten genel olarak aynı anda birçok iş yapmak bizim için faydalı değildir. Ohio Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucunda insanların sadece %3’lük bir kısmı multitasking işini yapabilmektedir. Yani aynı anda birkaç işi insanların %3’ü yapabilmektedir. Dolayısıyla orta kısımda yer alan bu madde, bizim motivasyonumuzun ve kontrolümüzün olduğu kısımdır.
Yaptım Kısmı
Bu alan aslında gerekli olmasa da neden var? diye düşünebiliriz. Bitirmenin verdiği hazzı yaşamak için bu maddeye yer vermekte fayda var. Aslında bu madde beynimiz için ‘Artık ferahlayabilirsin, bu iş tamam’ mesajını bize vermektedir.
Ayrıca bu kısım, sizin ilk başladığınız alana dönmenizi ve işini daha kolaylaştırıcı hale getirmenizi sağlamaktadır. Aslında bunun bir faydası daha var. Yaptığımız işi unutmamamızı sağlıyor. Unutmak insanlığın en doğal huyudur. Çünkü bir işe başladığımız sırada, yeri geldiğinde iş ile alakalı, yeri geldiğinde kişisel olarak kafamızda birçok şeyi düşünebilir, o an yapmamız gereken şeyi unutabiliriz.
Kanban tekniği her gün duyduğumuz bir teknik olmasa da sık kullanılmaktadır. Özellikle yazılım geliştirme, iş planı ve düzeni konusunda sıklıkla tercih edilmektedir. Hatta bundan ilham alınmış ve kullanılmaya başlanmış birçok yazılım var. Mesela, Trello. Bu yazılım hakkında internet üzerinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yazılım şirketleri ve daha bir çok kurum çoğu zaman çalışma esnasında hatayı kabul etmeyecek bir durum üzerine çalışmaktadır. Bizler bazen yoğun olduğumuz durumlarda ve yapacak bir çok işimiz olduğunda bir şeyleri eksik veya hatalı yapabiliyoruz. Buna kısaca “iş stresi” diyebiliriz. Peki bu stresin sebebi sadece yoğun olmak mı? Hayır. Plansız ve düzensiz olmak, hangi işe nereden başlayacağınızı bilmemenize ve bunun size bir yük oluşturmaya başlamasına sebep olacaktır. İşte bu yüzden, Kanban tekniğini eksiksiz bir şekilde uygulamalı ve hem çalışma hayatınızda hem kişisel yaşamınızda verimli bir başarı elde etmelisiniz.
İşte bu şekilde hayatın akışında devam ederken, koşuşturmacalı bir yaşam sürerken bile aklımıza gelen fikirleri kaybolmaması için görselleştirme tekniği ile kalıcı hale getirebiliyoruz. En önemlisi artık yapmamız gereken bir iş olduğunda, nasıl ilerleyip adım atacağımızı daha iyi biliyoruz. Her zaman kontrollü ve planlı olmak, hem ruhen hem bedenen daha rahat ve ferah hissetmemizi sağlayacaktır.