Kalsiyumun vücuda faydaları merak edilen konulardan biridir. Kalsiyum vücudumuzda en fazla bulunan mineraldir. Vücudumuzda bulunan bu mineralin büyük bir kısmı hatta neredeyse hepsi islelet sistemiminde yani kemiklerde, dişlerde bulunur. Geri kalan çok küçük orandaki kısmı ise hücrelerin içindeki veya hücrelerin dışındaki sıvılarda bulunduğu söylenebilir. Vücutta bulunduğu kısımlar bahsedildiği gibi iskelet sisteminde yani kemiklerde ve dişlerde bulunan bu mineralin de halk arasında çoğunluğun da bildiği gibi en büyük yararı yine iskelet sistemine, kemiklere ve dişlere olduğu bilinir.
Kalsiyum Nedir?
Periyodik tabloda Ca sembolüyle gösterilen kalsiyum vücudumuz için elzem yani olmazsa olmaz minerallerden biridir. Bilindiği üzere iskelet sisteminde yani kemiklerde ve dişlerde vücuttaki bu mineralin büyük oranı bulunur. Çünkü iskelet sistemi, kemiklerimiz, bu mineralde oluşur. Bu minerali vücudumuz kendi kendine üretemez. O nedenle dışardan alınması gerekir. Dışardan almak için yapılması gerekenlerden biri diyete bu minerali içeren kaynakları mutlaka etkilemek olmalıdır. Sağlıklı bir diyet listesinde zaten olması gereken bu mineralin kaynaklarının her zaman bulunmasıdır. Bu mineralin eksikliğinin yaşandığı durumlarda ise diyetle eksikliğini tamamlamayı başaramadıysak doktorlarla görüşüp uygun gördüğü takdirde takviye kullanmak eksikliğini tamamlayacaktır.
Kalsiyum Hangi Değerlerde Olmalı?
Sağlıklı bir insanda bu mineralin olması gereken değeri bazı faktörlere göre değişir. Bunlar yaş ve cinsiyettir. Bu değerler bu mineralin günlük alınması gereken miktarını ifade eder. Bu miktar bebeklerde doğduğundan 6 aylık olana kadar olan süreçte 200 miligram(mg) olmalıdır. Bu dönemde anne sütü bebekler anne sütü tükettiği için ihtiyacı gereken miktarı alırlar. 7 ay ve 12 aylık arası dönemde 260 miligram (mg) günlük kalsiyum ihtiyacı vardır. 1 yaşından 3 yaşına kadar olan dönemde 700 miligram (mg) bu mineralin günlük ihtiyacı olur. 4 yaşından 8 yaşına kadar olan dönemde özellikle çocukluk dönemleri olduğundan kemikler büyümeye başladığı için günlük gereksinim de artar. Bu nedenle ihtiyaç 1000 miligram (mg) kadar çıkar. 9 yaşından 18 yaşına kadar olan dönemde ergenlik dönemini de içinde barındırdığı için gereksinim yine artış gösterir. Hatta günlük gereksinim maksimuma kadar çıkar. Ergenlik döneminde kemik gelişimi artar. Bunu ergenlik döneminde boyun uzamasıyla görmek mümkündür. Bu nedenle kalsiyumun günlük gereksinimi 1300 miligram (mg) kadardır. 19-50 yaş yetişkinlik döneminde bu mineralin günlük gereksinimi 1000 miligram (mg) kadardır. 51 yaştan 71 yaşa kadar olan dönemde kadınlar için günlük gereksinim 1200, erkekler için günlük gereksinim 1000 miligram (mg) kadardır. Bunun en önemli sebebi bu dönemlerde kadınların menopoz yaşaması ve bu nedenle kemiklerin daha sağlam olması adına kalsiyum gereksiniminin artmasına bağlıdır. 71 yaş ve üzeri dönemde de bu mineralin günlük gereksinimi 1200 miligram (mg) kadardır. Yaşlılığa bağlı olarak kemikler hassaslaştığı için gereksinim de artmaktadır.
Kalsiyumun Kaynakları
Kalsiyumun vücuda faydalarını merak eden bir çok kişi kalsiyumu doğal olarak besinler yoluyla nasıl alabileceğini de merak edebilir. Kalsiyumu diyet ile hangi besinleri bu diyete dahil ederek alabilirsiniz açıklayalım. Süt ve süt ürünlerinde kalsiyum fazla miktarlarda bulunur. Süt, yoğurt, peynir tüketebilirsiniz. Bunun yanında yumurta, sardalya somon gibi balıklarda, baklagillerde, fındık ve bademde, susam gibi bazı tohumlarda, brokoli, lahana, şalgam gibi bazı sebzelerde bulunur. En fazla kalsiyum içeren kaynak süt ve süt ürünleridir. Ara öğünlere süt veya yoğurt eklenerek ayrıca sabah kahvaltıda peynir ve yumurta tüketilerek günlük gereksinim rahat bir şekilde karşılanır.
Kalsiyumun Faydaları
İnsan vücudunda çok büyük bir oranda kemiklerde bulunan bu mineralin en temel faydaları yine birçok kez bahsedildiği gibi kemikleredir. Bebeklerde ve çocuklarda sürekli bir büyüme döneminde olduklarından dolayı iskelet sistemi, kemikleri büyür. Boy uzunluğu bu dönemlerde sürekli artıştadır. Ayrıca diş çıkarılan dönem de bu yaşlarda olmaktadır. Bu mineral bu dönemlerde kemiklerin gelişimini ve büyümesini sağlar. Büyüme evresi geçtikten çocuklar yetişkin döneme geldikten sonra da kemiklerin korunmasını sağlar. Yaşlılık döneminde vücutta kemik yoğunluğu azalır. Kırıklar zor iyileşir. Kemikler hassaslaşır. Bu dönemde kemik yoğunluğunun azalma dönemini yavaşlamasına yardımcı olur. Kalsiyum sadece kemik ve diş sağlığı için faydalı değildir. Aynı zamanda kas sistemine de faydaları vardır. Kas sistemindeki kasılmaların düzenlenmesinde rol oynar. Bu durumda kalp kasının kasılmasında da etkili olduğu için kalp hareketlerine yardımcı olur. Hamilelik sırasında bu mineralin yeterli alımında tansiyon hastalıklarının, tansiyonun yükselmesinin önlendiği görülmüştür. Kolesterol hastalığına sahip bireylerde bu mineralin olumlu sonuçları vardır. Kolon kanseri riskini azaltır. Metabolizmaya yardımcı olur ve destekler.