Kalp krizi belirtileri ve nedenlerini bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde vereceğim. Kalbimiz bizim hayatta kalmamızı sağlayan asıl can organımızdır. Göğüs kafesimizin hafif sol kısmında bulunan kalp, erkeklerde 340 gram, kadınlarda 300 gram gibi bir ağırlığa sahiptir. Baktığımız zaman bu kadar hafif olan bir organın bizim için ne kadar büyük bir önem taşıdığını eminim sizlerde tahmin edebiliyorsunuzdur.
Kalbimizin yaşamımız boyunca her gün 8000 litre kan pompalayarak hayatımızı idam ettirmemize ve sağlıklı bir birey olarak yaşam sürmemize yardımcı olduğunu düşünürsek sanırım önem konusunda en büyük ispatın bu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kalp Krizi Nedir?
Tıbbi olarak verilen ismin “miyokard enfarktüs” olduğu kalp krizi, hayatımızda başımıza gelmesinden en çok korktuğumuz ağır bir rahatsızlıktır. Elbette insanlar en çok kalp krizinin ne olduğunu ve neden olduğunu merak ediyor. Ancak henüz net bir şekilde bu sorulara cevap verilemezken, kalp krizinin nedenlerini ve yapılan araştırmalar sonucunda neyin tetiklediği az çok açıklanabilmektedir.
Özellikle kalp krizinin, kalp kapakçıklarını besleyen damarların tıkanmasında ve kas dokusunun görevini tam anlamıyla yerine getirememesinden ötürü kaynaklandığı açıklanmaktadır. Her ne olursa olsun kalp krizi esnasında doğru ve zamanında müdahaleler yapılarak daha kötü sonuçların engellenmesi gerekmektedir.
Kalp Krizi Nasıl Oluşur
Kalp krizinin asıl nedenlerinden biri ise kalp damarlarının kolesterole bağlı olarak tıkanması ve ardına pıhtı atmasıdır. Tıkanan damarlardan dolayı kalp kası kan ihtiyacını karşılayamaz ve görevini yapamamaya başlar. Bu durumda nefes alıp verme de sorun yaşayabilir ve şiddetli ağrılara maruz kalabilirsiniz.
Her geçen zaman içerisinde hücreler ölmeye devam eder ve saniyeler sizin için önem taşımaya başlar. Bu yüzden ilk müdahalenin önemini bir kez daha hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi öncesinde anlayabileceğimiz birçok belirti olduğunu en başında söyleyelim. Bu belirtilerin çok ağır ya da çok hafif olduğunu unutmamalısınız. İlk başta göğüs kafesinde yaşanan şiddetli ağrı bu belirtilerin başında gelmektedir. Bu ağrıyı yaşayan kişilerin nefes almakta zorlandığı ve resmen belinin büküldüğünü, hatta gözlerinin karardığını duymaktayız.
Böyle bir şikayetiniz varsa kalp krizi belirtilerinin en ağırını yaşamaktasınız demektir. Diğer bir belirti ise gün içerisinde bir anda saplanan sağ kol ağrısıdır. Bu ağrının şiddetine göre bir an önce müdahale edilmesi için yardım isteyebilir ya da en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret edebilirsiniz.
Kalp Krizi Anında Neler Yapılması Gerekir?
Kalp krizi geçiren bir kişiye o an ne yapılması gerektiği konusunda hepimizin bilgi sahibi olması gerekmektedir. Özellikle bir hastanızın yakınıysanız, bu sizin için daha önemli olacaktır. Bahsettiğimiz gibi, kalp krizinin en ağır ve ilk belirtilerinden biri göğüs kafesinde oluşan şiddetli ağrıdır. Ağrı esnasında soğuk terleme ve ardına gelen mide bulantısı net olarak kalp krizi belirtileridir.
Bu esnada kesinlikle panik yapmamalı ve ilk olarak ilk yardım ekibine ulaşmalısınız. Kalp krizi geçiren bir kişi için geçen her bir dakika hayat ile yarış anlamına gelmektedir. En kısa sürede sağlık ekiplerine ulaşmalısınız. Bu esnada eğer merdivenli bir yerde oturuyorsanız hastayı yormamalı ve kendiniz hastaneye götürmeye çalışmamalısınız. Zaten sağlık ekipleri size en kısa sürede ulaşmaya çalışacaktır.
Aşağıda sizler için sıralamış olduğumuz maddelerde ani bir durumda nasıl müdahale etmeniz gerektiğini sizlere detaylı bir şekilde anlattık. Buyurun gelin bunların neler olduğunu sizler ile beraber inceleyelim.
- Öncelikle hastanızın kalp krizi geçirdiğini fark ettiğiniz anda 112 acil çağrı merkezini aramalı ve sağlık ekiplerinin gelmesini beklemelisiniz.
- Bu sırada eğer yalnız biriyseniz sağlık ekiplerine ya da herhangi bir yakınınıza ulaşmaya çalışıp ilk önce nerede olduğunu tarif etmelisiniz.
- O esnada üzerinizde sıkı bir giysi varsa ‘’ Gömlek, kravat vb. ‘’ yakasını gevşetmeli ve rahat bir nefes almaya çalışmalısınız.
- Kalp krizi acil ve ilk yardım gerektiren bir durum olduğu için bu esnada eğer yanınızda herhangi bir ilk yardım eğitimi almayan biri varsa ve size müdahale etmek istiyorsa asla izin vermeyin. Sağlık ekiplerinin size ulaşmasını bekleyin ya da size ulaşmalarını sağlamak için ondan yardım isteyin.
- Olabildiğince bol oksijen almaya çalışın ve derin nefes almak için uğraşın.
- Eğer araç kullandığınız bir esnada kalp krizi geçirdiğinizi hissediyorsanız aracı hemen sağa çekin ve dörtlülerinizi yakın. İnsanların sizi fark etmesi daha kolay olacaktır.
Bunlardan bazıları bu şekildedir.